Açılışı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, 'Türkiye'de ilk defa elektron ışınıyla 3 boyutlu katmanlı olarak parça üretebilecek' dedi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve beraberindeki heyet TEI'yi ziyaret etti. TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit'in bilgilendirme toplantısı ile başlayan ziyaret, tesis turu ile devam etti. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, daha sonra Katmanlı İmalat Atölyesi'nin açılışını gerçekleştirdi.
DÖNÜM NOKTASI
Açılış töreninde konuşan Genel Müdür Akşit, 'Bu teknoloji aslında Türkiye'nin yeni nesil imalat teknolojileri konusundaki yeni bir aşaması. Malumunuz 3 boyutlu imalat yöntemleri son yıllarda gündeme geldi. TEI olarak biz de çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Hem insan yetiştiriyoruz hem de ekipmanlarımızı son teknoloji ile donatıyoruz. Şuanda açılışını yaptığımız sistemimiz Türkiye'de ilk defa elektron ışınıyla 3 boyutlu katmanlı olarak parça üretebilecek bir sistem. Bu sistemin önemli nedir? Daha önceki kullandığımız sistemler lazerle eriterek parça parça imal ediyorduk. Bu elektron ışınıyla daha hassas yapılıyor. Özellikle havacılıkta kullanılan titanyum gibi parçalar ısıyı düzgün kontrol etmezseniz imalat sırasında alev alıp yanabiliyor. Yeni devreye aldığımız bu sistem çok dikkatli kontrol ederek titanyum parçaları da katmalı imalarla imal yeteneğini bize kazandırıyor. Bu teknoloji geliştirme çalışmalarının en önemli dönüm noktası' dedi.
ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Ardından konuşan Savunma Sanayii Başkanı Demir, bu gibi projelerin Savunma Sanayii Başkanlığının görünmeyen yanı olduğu, bunun gibi ön plana çıkmayan birçok proje ile savunma sanayisine destek sağladıklarını aktardı. Demir, 'Siz dünya teknolojisiyle yarışmak imalat yöntem ve teknolojilerine yatırım yapmanız gerekiyor ve bunları desteklemeniz gerekiyor. Savunma Sanayi Başkanlığı olarak bu konuda ciddi anlamda desteklerimiz devam ediyor. Teknolojiye Ar-Ge yatırım desteklerimiz devam edecek. TEI gibi önder kuruluşlarımız bu çalışmaları yapacaklar' ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR ADIM DAHA ATILDI
Açılışın ardından Türkiye'nin ilk millî helikopter motoru olacak ve T625 helikopterine güç verecek TS1400 Turboşaft motorunun test alanı ziyaret edildi ve çekirdek motorun testi gerçekleştirildi. Burada konuşan Başkan Demir, 'Türkiye'nin ilk gerçek anlamda jet motoru. Helikopter motoru her türlü jet motorunu burada imal edebileceğiz inşallah. TEI için küçük ama Türkiye için büyük bir adım' diye konuştu. Demir, Atak helikopterinin motorunun çok yakında geleceğini müjdeleyerek, 'Bu gördüğünüz araç daha önce duyurusunu yaptığımız turbo şaft dediğimiz helikopterlerimize koyacağımız motor. T600 helikopterlerimizle başlandı, ama hep sorulur ya 'Ya Atağın motoru' diye o da geliyor inşallah. Hem T625'e hem Atak'a motor olacak turbo şaft motorumuz bu ama bunu yapmak demek sadece turboşaft yapmak demek değil. Bunun aktarma sistemlerini, dişli kutusunu değiştirdiğinizde pervaneli uçağı da götürecek bir motor olacak' ifadelerini kullandı.

'Atak'a direk kullanılsın diye dişli kutusunu üstüne aldık'
TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit ise, yapılan motorun yeni dizaynıyla birlikte Atak helikopteri için de kullanılacağını belirterek, 'Türkiye'nin gerçek anlamda ilk jet motoru. Helikopter motoru olduğu için şaft direk çıkıyor dişli kutusuna giriyor. Fakat dizayn değişikliğiyle şimdi Atak'a direk kullanılsın diye dişli kutusunu üstüne aldık, hava ona öyle gelecek. Motorun hava emişi yandan, arkadan yakarak atıyor. İnşallah her türlü jet motoru grubunu burada imal edebileceğiz' dedi. Yapılan konuşmalardan sonra motorun testini Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir gerçekleştirdi.