50 YILDIR ÇALIŞMA YAPILIYOR
Binlerce yıldır hem yemekleri tatlandırmak hem de sağlığı korumak için kullanılan zerdeçal üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, bu baharatın tamamlayıcı tedavilerde işe yaradığını gösteriyor. Yaklaşık 3 bin 900 yıldan bu yana başta Çin ve Hindistan olmak üzere birçok bölgede kullanılan zerdeçal hakkında son 50 yıldır yapılan bilimsel çalışmalar bu antik lezzetlendiricinin, eklem ve kas hastalıklarında ağrıyı ve iltihabı azalttığını, bazı kanserli hücrelerin gelişimini baskıladığını ortaya koyuyor.
MUTLAKA KAVURARAK TÜKETİN
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, zerdeçal ile tamamlayıcı tedavi konusunda bilgi verirken 'Zerdeçal ülkemizde taze, kurutulmuş ve toz halinde bulunuyor. Sağlığa olumlu etki edebilmesi için zerdeçalın yağda kavrularak tüketilmesi gerekiyor' diyor.
KANSERLİ HÜCRELERİ BASKILIYOR
Curcuma longa adlı bitkiden elde edilen zerdeçal, özellikle Hindistan'da çok fazla kullanılıyor. Zerdeçöp, kurkumin, Hint safranı, safran kökü ve sarı boya isimleriyle de bilinen bu baharatın içindeki kurkuminin iltihap önleyici etkisi bulunuyor. Zerdeçal kullanımının eklem ve kas hastalıklarındaki ağrı ve iltihabı azalttığı, mide ve bağırsak hastalıklarında iyileşme sağladığı, şeker hastalarında insülin direncini azalttığı ve kolesterol seviyesini dengelediği yönünde bilgiler var. Zerdeçalda bulunan kurkumin içeriğinin kanser tedavisinde faydalı olduğuna dair çalışmalara göre; bu baharat, kanserin büyümesini, gelişmesini ya da moleküler seviyede yayılmasını etkileyebiliyor.
TEDAVİLERDE KULLANILIYOR
Zerdeçalın özellikle meme, akciğer, baş-boyun, kolon, karaciğer ve prostat kanserlerinde kanserli hücre gelişimini baskıladığını gösteren çalışmalar olduğuna da dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, 'Zerdeçalın kanser tedavisinde kullanımıyla ilgili çalışmalar artarak sürüyor. Bu çalışmaların ışığında zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkuminin, son yıllarda kanser tedavisinde kullanılmaya başlanan akıllı ilaçların da engellediği tümör yolaklarını engellediği gösteriliyor' dedi.


TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN
Doktor Hasan Üstün, 'Zerdeçalın bir başka etkisi de kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin yan etkilerini azaltması ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesi' dedi. 'Ancak bu baharatın faydalarını tam olarak görebilmek için tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta var' diyen Hasan Üstün mutlaka yağda kavrulması gerektiğini söyledi.
ZERDEÇAL SUDA ERİMİYOR
Bu baharatın ülkemizde taze, kurutulmuş ve toz halinde kullanıldığını, yemeklere ve salatalara lezzet kattığını dile getiren Doç. Dr. Hasan Üstün, 'Zerdeçal suda erimediği için Türkiye'deki kullanım şekliyle vücutta emilimi yeterli gelmiyor ve sağlık için çok faydası olamıyor. Hindistan'da köri olarak yağda kavrulup yemekte yendiği için vücutta emilimi daha fazla oluyor ve faydası artıyor. Bu nedenle zerdeçalı yağda kavurarak yemeniz vücudunuz için daha faydalı' uyarısında bulundu.