(Dünden devam)
TARİHİ BÖLGEDE OKULA İHTİYAÇ VAR

Başkan Kurt, 'Tarihi bölgede okula ihtiyaç var mı demek kadar büyük bir talihsizlik yoktur. 5 bine yakın nüfusa sahip yerde okula ihtiyaç vardır tabi. 5 yaşındaki çocuğun okula gitmesi zorunludur ve en iyi kamu hizmeti en yakın kamu kurumundan alınır diye temel bir ilke vardır. Çocuk anasının, babasının ya da ebesinin elinden tutarak okula gitmelidir. Servisle okula gitmek taşımacılıkla eğitim yapmak maalesef düzgün bir davranış değildir ve okuma yazma oranımızı eğitimimizi olumsuz etkilemektedir. O nedenle inşallah bu yıl yapılacak seçimlerde biz iktidara geldiğimiz zaman bütün köy okullarını yeniden açacağız. Öğrenci yoktur. Burada okula ihtiyaç yoktur demek kadar yanlış bir düşünce olamaz. Bunu kabul edemeyiz. Okul açık durduğu sürece, oraya öğrenci gelir. 3 tane de gelse, 5 tane de gelse o öğrenci kendisine en yakın olan ilkokulda eğitimini almalıdır. Böyle bir anlayışla inşallah biz iktidara geleceğiz. İlgilisi, yetkilisi vicdanına bırakıyoruz. Eğer gerçekten yoksul insanların çocuklarının düzgün bir eğitim almasını isteyen bir zihniyet varsa oraya okul açar. Hiçbir mazeret bunun aksini söylemeye elverişli değildir' dedi..
Kurt haklı.
AK Parti bakalım ne yanıt verecek önümüzdeki toplantıda. Meclis üyelerinden ziyade AK partili vekilleri yanıtlaması gerekiyor. Bakalım MEB bakanlığı yapmış Nabi Avcı'nın yanıtı ne olacak?

SÜRPRİZDE GEÇ KALDINIZ
Başkan Kurt, 'Eskişehirspor'a bir şey yapacaksanız şimdi yapacaksınız. Bundan sonra yapılacak işin hiçbir yararı olmaz. Eskişehirspor ocak ayı içinde transferi açıp yeni bir takım kurmadığı takdirde bir aşağı kümeye düşecektir. Dolayısıyla MHP'nin sürpriz işi geç kaldı. Kasımda yapmanız gerektiği halde bugün de bir belirsizlik içinde olması samimiyetsiz olduğunuzu gösteriyor. Sadece maça gidip, protokolde oturmakla Eskişehirspor'a destek olunmaz. Eskişehirspor'a destek olacaksak herkesin zamanında ve yerinde hareket etmesinde yarar olduğunu vurgulamak isterim' dedi.

İMARI KİLİTLEDİNİZ.
Kazım Kurt, 'Eskişehir'in imarını kilitlediniz. Eskişehir'in imarında özellikle Odunpazarı Bölgesi'nde her yeri afet riskli alan, her yeri gecekondu önleme bölgesi ilan ettiniz. Belediyelere hiçbir yetki bırakmadınız' dedi.

'Gecekondu Önleme Bölgesi'nde hem 1/ 5 binlik planlarını yaptık hem 1/1000'lik planlarını yaptık. Bilgilerinizi kontrol edin. Gecekondu Önleme Bölgesi'nin sınırları var. Gecekondu önleme bölgesi kararı alındığı andan itibaren oradaki yetkilerin tümü TOKİ'ye geçmiştir. TOKİ bize devrettiği için biz burada 1/ 1000'lik ve 1/ 5 binlik yapıyoruz. Dolayısıyla ikinci bölmede yani Gecekondu Önleme Bölgesi'nin dışında kalan bölgede 1/ 5 binliği Büyükşehir yapar, 1/ 1000'liğini biz yaparız.

KAFA KARIŞTIRMAYIN..
Dolayısıyla bunu karıştırmayın. İnsanların kafasını da karıştırmayın. İnsanlara doğru bilgiler verin. İnsanlara anlaşılır bilgiler verin. Buradan bir kaos çıkmasın. Yani Odunpazarı Belediyesi'nin yetkisi var ama yapmıyor. Öyle değil. Yetki birinci bölgede TOKİ'de. İkinci bölgede öncelik Büyükşehir'de, 1000'lik planı yapmak da bizde. Büyükşehir çalışıyor. Ama birinci bölge netleşmediği için o da bunu tamamlayamıyor. Dolayısıyla Eskişehir'in imarını kilitlediniz. Eskişehir'in imarında özellikle Odunpazarı Bölgesi'nde her yeri afet riskli alan, her yeri gecekondu önleme bölgesi ilan ettiniz. Belediyelere hiçbir yetki bırakmadınız. Bundan sonra da hesap sormaya kalkmayın. Bu doğru bir iş değildir. Halkımız bu işi anlıyor.

7 TANE İTİRAZ OLMUŞ
Başkan Kurt, Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ile ilgili önemli bilgiler içeren açıklamasında, 3194 kanunun 18. Madde uygulamasını yaptık. 'Halkımız bunu takip ediyor. Sanırım 7 tane itiraz olmuş. Encümende konular inceleniyor ve haklı olanlar düzeltiliyor..TOKİ bize imar planı yapma yetkisi verdi... Dönüştürme yetkisi hala TOKİ'de. Dönüştürme yetkisini verirse bize biz yapmaya hazırız. Ama 12 yıldır yapmayan dönüştürmeyen TOKİ'nin de bu konuda netleşmesini istiyoruz. Yapacaksa yapsın. Yapamıyorum, yapmıyorum diyorsa bize bıraksın. Biz bu yetkiyi almaya hazırız. Biz kendi işimizi kendimiz görürüz dedi.
Bu çağrıya ne yazık ki TOKİ yanıtlamıyor.

İMAR BİR BÜTÜNDÜR.
Ak partili lilerin Gündoğdu Mahallesi'nin kentsel dönüşüm sorununa ilişkin soruları yanıtlayan ve belediyenin yetkilerini tane tane anlaşılır bir şekilde kafa karıştırmadan anlatan Başkan Kurt, 'Gündoğdu Mahallesi'nin kentsel dönüşüm ve riskli alan dışında kalan bölümüyle ilgili ne yapalım? Yani siz şimdi 10 yıldır afet riskli alanı yapmayın, kentsel dönüşüm 10 yıldır anca düzene girsin ve Odunpazarı Belediyesi'ne deyin ki, geri kalan kısmını yapın. Neye göre yapacağız? İmar çalışması bir bütündür.

BÖLERSENİZ YANLIŞ YAPARSINIZ..MÜLKİYETE ZARAR VERİRSİNİZ..
- Bir mahalleyi üçe bölerek ayrı ayrı imar çalışması yaparsanız yanlış yaparsınız. Hata yaparsınız. Doğru yapmazsınız. İnsanların mülkiyetine daha çok zarar verirsiniz. Bu artık imarhukukununtemel ilkelerinden birisi. Bütüncül bakmak zorundayız. Afet riskli alan önceliklidir. Kentsel dönüşüm önceliklidir. Onun dışında kalan alanı biz, bizim yetkimiz dahilinde ama, o afet riskli alan ve kentsel dönüşüm alanının planına göre ancak planlayabiliriz. Dolayısıyla o ikisi bitmeden bizim Gündoğdu'nungeri kalan kısmını planlamamız, planlamaya çalışmamız ya da sizin orayı planlayın demeniz size hiçbir şey kazandırmaz. Önce herkes kendi işini yapacak. Afet riskli alan planı yapılmadan, orada uygulama başlamadan, orada yetki kullanılmadan biz ikinci bölüme hiçbir şey yapmayız. Gündemimizde böyle bir çalışma yok. Yanlış olur. Doğru olmaz' dedi.

BİZDE 1/1000'LİK PLANI YAPMA YETKİSİ VAR
Kendilerinde sadece 1/ 1000'lik plan yapma yetkisi olduğuna hatırlatarak, 'Aynı şekilde Karapınar 2. Etap'ın dışında kalan bölgedeki imar çalışması ile ilgili de Büyükşehir Belediyemizin 1/ 5 binlik plan çalışması hazırlığı söz konusu. Ona paralel olarak biz yapabilirsek 1/1000'lik planı yapabiliriz. Çünkü 1/ 5 binlik planı yapma yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nde.
1/1000'lik planı yapma yetkisi ilçe belediyesinde. İlçe belediyesi 1/ 5 binlik plana uygun olarak ancak 1/1000'lik plan yapabilir. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin yapacağı çalışma bitmeden bizden gecekondu önleme bölgesi dışında kalan bölüm için bir imar çalışması yapmıyorsunuz, yapın demek doğru bir yaklaşım değildir. O nedenle bu işin böyle bilinmesi lazım' diye konuştu.


Perşembe günü toplanmak üzere oturum sona erdi.