DENİZ ÇAĞLAR FIRAT

Herkes 23 Nisan'ı TBMM'nin açıldığı gün olarak bilir ve Atatürk'ün çocuklara hediye ettiği gün olarak kabul eder.
Peki, ama Atatürk neden çocuklara özel bir gün ve bayram hediye etmek istemiştir?
Aslında tarihe baktığımızda, bütün özel gün ve anlamların ardında derin hikayeler ve mücadeleler yatar. Anneler Günü, Sevgililer Günü, Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı bunlardan sadece bazıları. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın da ardında aslında en az bu günler kadar derin bir anlam ve mücadele ruhu yatar. Bugün maalesef unutulan, belki de unutturulmaya çalışılan bir anlam…
Hepsinden önce 23 Nisan'ın Ulusal Egemenlik olarak kutlanması 1980 Askeri darbesi sonrası oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi'nin kararıdır, bunu en baştan belirtmek gerekir. Aslında Hakimiyeti Milliye yani ulusal egemenlik aslında 1 Kasım'dır. Çünkü saltanatın kaldırılması o gündür. 1935 yılına kadar da öyle kutlanmış. Tarihi kaynaklar gösteriyor ki 23 Nisan Milli Bayramı TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanmış.
HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI HANGİ GÜNDÜ?
1 Kasım 1922′de saltanatın kaldırılmasıyla önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927′de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesi bugünkü anlamıyla 23 Nisan'ı doğurmuş.
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonradan 23 Nisan) saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşır.
Yazımızın başına dönersek 23 Nisan'ı Çocuk Bayramı olarak kutlanmasını sağlayan amaç neydi? sorusuna yanıtımızı şimdi verelim. Mustafa Kemal Atatürk, bu bayram ile aslında tarihe, Türkiye halkına ve Anadolu topraklarında bugün bağımsız bayrağı altında yaşayan çocuklara bir mesaj vermeyi ve mutlu etmeyi amaçlamış.
23 NİSAN SAVAŞ KARŞITIDIR
23 Nisan Çocuk Bayramı ile; Kurtuluş Savaşı sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımış. Her 23 Nisan'da çocukları din, dil, ırk, sınıf, statü farkı gözetmeksizin eğlenmesini amaçlamış. Savaş karşıtı bir mesaj sunmuş.
Babaları, abileri, amcaları, dayıları, amcaları ve anneleri ve ablaları savaşta ölen ya da şehit düşen çocukların sesini dünyaya duyurmaya çaba sarf etmiş. 1933'ten itibaren de Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şekline bürünmüş.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979′u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatmış ve bayramı uluslararası düzeye taşımış.
MASUMİYETİNİZİ VE SAFLIĞINIZI KAYBETMEYİN
Yani özünde Ulusal Kurtuluş Savaşı veren bir ulusun geride yetim, öksüz, aç, fakir, yoksul kalan çocuklarına Atatürk tarafından hediyesi olan bir gündür bugün.
23 Nisan sadece TBMM'nin açılması, ulusal egemenliğe geçiş gibi algılansa da 23 Nisan'ın bu savaş karşıtı, renkli ve masum yüzünü asla unutmamamız gerekir. 23 Nisan; sınıflar, dinler, renkler, diller üstü aslında yetim ve öksüz çocukların günüdür.
Siyasi emellere kurban edilmeyecek kadar masum, saf ve samimi bir gündür. Çocukların özellikle yetim, fakir, öksüz, yoksul çocukların eğlenmesi gereken bir gündür.
İçinizdeki masumiyetle bu gerçeği bilmeniz, okumanız ve hatta en azından yakınlarınızdan birine yaymanız umuduyla…
23 Nisan yani babaları, abileri, yakınları savaşlarda ölen tüm çocukların bayramı kutlu olsun.
Dilerim yüzleri daima güler.