Himmet Yanık yazdı.

Kelime olarak toplamak, toplanmak anlamlarına gelen Cuma; haftanın günlerinden birinin adı ve Kur'an'ı Kerim'de 62. surenin ismidir. İslam dininde Cuma haftalık ibadet günü olarak seçilmiş ve bu günün bir bayram olduğu hadislerde de belirtilmiştir. Hz. Peygamber (sav) efendimiz Cuma günü hakkında 'Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete girdi ve o gün çıkarıldı.'(1) buyurmuştur. Bir başka hadislerinde ise bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir icabet saatinin bulunduğunu belirtmiştir.
Cuma gününün Müslümanlar için önemli bir gün olmasının sebeplerinden birisi de bu günde kılınan Cuma namazıdır. Cuma gününün özelliklerinden biri en önde geleni Cuma namazıdır. Cuma namazı hicret esnasında farz kılınmıştır. Hz. Peygamber ilk Cuma namazını Ranuna vadisinde kıldırmıştır. Yüce Allah buyurur ki; 'Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığınızda alış verişi bırakıp Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.'(2) Cuma namazı farz namazlardan olup Cuma günü öğle vaktinde kılınır. Cuma'nın farzı iki rekattır. Cuma namazından önce dört, Cuma namazından sonra dört rekat sünnet namazı kılınır. Cuma namazının özelliklerinden biriside hutbe okunmasıdır. Hutbe okunurken cemaatin sessizce, huşu içerisinde dinlemeleri gerekir. Herhangi bir şeyle meşgul olmaları asla caiz değildir. Ayrıca hutbe okuyan hatibin hutbenin sonunda dua etmesi uygun görülmemiştir.
Cuma namazı; akıllı, büluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür, mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlara, kölelere, yolculara, cemaate katılamayacak kadar özrü bulunanlara farz değildir. Bununla birlikte Cuma namazını kılanların tekrar öğle namazı kılmaları gerekmez. Cuma namazı kılınan yerin halka açık olması, Cuma namazından önce hutbe okunması, Cuma günü ve öğle vaktinde kılınması, imamın haricinde en az üç kişilik cemaatin olması, namaz kılınacak yerin müsaade edilmiş olması gerekmektedir. Cuma günü Cuma namazına hazırlık yapılmalı mümkünse gusül abdesti alınması, tıraş, tırnak, saç, sakal kesimlerinin yapılması, temiz elbiselerin giyilmesi, kimseyi rahatsız etmeyecek miktarda güzel kokuların sürülmesi Cuma'nın adaplarındandır. Cuma gününde camilere erkenden gidilip cami ve mescitlerde vaaz dinlenmesi tavsiyelerimiz arasındadır. Özellikle yaz tatillerinde çocuklarımızı da Cuma namazına alıştırmamız gerekmektedir. Bugün hep beraber haydi Cuma namazına gidelim. Cumanız mübarek olsun. Allah ibadetlerinizi kabul buyursun. Sevgiyle kalın, hoşçakalın.