Eskişehir'in en ciddi sorunlarından biri de Eskişehir'i ilgilendiren önemli yatırım haberlerinde ortak hareket edilememesi olduğu tüm Eskişehirlilerin dile getirdiği en ciddi sorunlardan biri. Biz gazeteciler de sıklıkla bu konuda duyulan rahatsızlıkları dile getiriyor, zaman zaman da bu konuyla ilgili görüş ve önerilerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Her ne kadar bu konu Eskişehir'de sıklıkla 'siyasi zemin' üzerinden ele alınsa da ben bu konunun hiçbir zaman siyasi zeminde değil ekonomik zemin ele alınması gerektiğini de ve düzelmesi için her zaman da ekonomi dünyasının devreye girmesi gerektiğini savundum.
Çünkü siyaset toplumda bir üst yapı, ekonomi ise alt yapı kurumu olarak karşımızdadır ve tüm toplumsal kurumların işleyişini alt yapı kurumu olan ekonomi belirler. Bakmayın siz Türkiye'deki ve Eskişehir'deki tersi ve aksi duruma, dünya tarihi aynı zamanda ekonomi tarihidir. Dolayısıyla Eskişehir'in özellikle ekonomi ile ilgili sorun, talep ve beklentilerinde sanayicilerin devreye girmesi, söz söylemesi ve taleplerini sıralaması toplumsal etkileşim açısından hayati değer taşır.

50 YIL ÖNCE YAPMIŞTIK
Unutulmasın ki Eskişehirli sanayiciler 1970'lerin başında Topluma Dönük Sanayici Bildirgesi hazırlayarak Türkiye'de model ve örnek oldu. Bugün 50 yıl öncesinden bile geride bir duruş asla kabul edilemez. Tarihsel materyalizme yani ilerleme, değişim ve gelişme ilkelerine terstir.
Eğer bu tarihsel bir zorunluluk ise Eskişehir Yerli Otomobil Platformu'nun kurulması da bu zorunluluğun bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Ama bu yeterli mi? Hayır değil.

ÇALIŞMA ALANININ GENİŞLEMESİ ŞART
Eskişehir'in bir talebinin hayata geçmesi için sanayicilerin kurumsal kimlikleri ile bir araya gelmesi ve ortak amaç doğrultusunda hareket etmesi kadar anlamlı ve güzel bir durum olamaz. Ama yeterli değil. Çünkü bu tek bir amaç için oluşturulmuş bir platform. Dün de yazdım bugün de yazıyorum; bu platformun çatısını yükseltmesi gerekiyor. Helikopter motorundan YHT üretimine, uçak motorundan otomobile, animasyon merkezinden bilişim vadisine aklımıza ne geliyorsa Eskişehir ve ülke menfaatine uygun üretimleri merkezine koyan bir platforma dönüşmeli.

PLATFORM NASIL ÇALIŞACAK?
Bu platform kendi içinde alt çalışma grupları kurarak ortak hedef ve amaç doğrultusunda kamuoyu baskısı yaratmalı, projeler geliştirmeli, sorunları yerinde çözmeli, sorunlara değil çözümlere tüm sanayicileri ortak etmeli.
Ve bu platformun bileşenleri arasında siyasiler asla yer almamalı. Örneğin, tıpkı otomobilde olduğu gibi Eskişehir'de tarımsal Ar-Ge merkezleri kurulması için raporlar hazırlamalı ve bunu Ankara'ya sunmalı...
Örneğin; kod yazılımı konusunda seferberlik mi başlatılacak, bu platform çalışma yapmalı ve ilgili yetkililerle ortak güç birliği çağrısı yapmalı.

TEMSİLİYET SAĞLANMALI
Diyelim ki üst platformun adı Yerli Ve Milli Üretimlerin Merkezi Eskişehir Platformu oldu. Bu platforma bağlı, Eskişehir Yerli Otomobil Çalışma Grubu, Eskişehir Helikopter Motoru çalışma Grubu, Eskişehir Bilişim Çalışma Grubu, Eskişehir Tarımsal Üretim Çalışma Grubu vb kurulmalı ve her bir çalışma grubuna Odalar, SİAD'lar ve hatta üniversiteler ve ilgili kamu kuruluşları birer temsilci göndermeli.
Eğer Eskişehir kabuğunu kuracaksa, sanayicilerin bu işe ön ayak olması gerekiyor.
Hem katılımcı hem de çoğulcu yönetim adına hem de siyasi baskılara boyun eğmeden hatta siyaseti belirleyen bir güç olmak adına...