ı edinilen bilgiler arasında. Bu da yaklaşık olarak bölgede 25 bin civarında konut yapılacağına işaret ediyor. Öngörünün üzerine çıkılması ihtimali de değerlendirilirse devasa bir yerleşim alanı oluşacağı anlaşılıyor. 8-10 milyonluk nüfus artışının konuşulduğu bölgede kentleşme nasıl olacak, artan nüfusu İstanbul karşılayabilecek mi, kentsel ihtiyaçlar sağlıklı bir şekilde nasıl karşılanacak? Şehir planlamacıları, belediye yetkilileri, sosyologlar ne diyor?

İstanbul Kanalı'nın uzunluğu 45 km, genişliği 150 metre, derinliği ise 25 metre olarak planlanmış. Projenin maliyeti ise yaklaşık olarak 10 Milyar dolar olarak öngörülüyor. Harfiyat maliyetlerinin yüksek oluşu dikkate alınırsa maliyetin daha da artabileceğini söyleyebiliriz. Projenin finansmanı nereden temin edilecek? Büyük ihtimalle hazine garantili teminat verilecek ve dış borçlanma ile finansal temin yoluna gidilecek. Yap-işlet-devret modeli devreye konulursa zor durumda olan ülke ekonomisine yüklenecek yeni borcun etkisi ne olacak? Kanal'dan geçiş ücretleri ile yüksek meblağdaki yatırım borcu ödenebilecek mi? Gelir-Gider bütçesi ve zamanlaması yapıldı mı? Günde kaç geminin geçişi öngörülüyor? 78 kilometrelik Panama Kanalı'ndan geçiş ücreti 250 bin dolarken, 193 kilometrelik Süveyş Kanalı'ndan geçiş ücreti 240 bin dolar. İstanbul Kanalı'ndan geçmek için gemiler ne kadar ödeyecek? Fiyatlama analizi yapıldı mı?

Bir diğer soru ise Montrö kurallarına göre geçiş sağlayan gemiler İstanbul Kanalı'ndan hangi hukuki kurallara göre geçiş yapacak? İstanbul Boğazı'ndan ücretsiz olarak geçen gemiler İstanbul Kanalı'ndan niçin ücretli geçsinler? Uluslar arası nasıl bir düzenleme yapılacak?

Bu sorulara ve ilave edilecek olan sorulara cevap verilmeden 'Yaparım, yapamazsın…' söylemlerine göre uluslar arası bir proje ülkede gündem olmayı hak etmiyor. Biz yurttaşlar niçin layıkıyla bilgilendirilmiyoruz?

Adı bile yanlış telafuz edilen bu proje onlarca cevap beklerken nasıl yapılır?