İnan Çalışır yazdı.

Kimi zaman evimizde Anne-babalarımız, işyerimizde arkadaşlarımız ve patronumuz, eşimiz, akrabalarımız hak ettiğimiz ya da beklediğimiz gibi davranmayarak içimizi acıtırlar, kırarlar istemeden içimizde onlara karşı nefret, kırgınlık duyarız. Konuşamadıkça içimizdeki bu acı çoğalır, kötü hissederiz kendimizi, Sürekli kafamızda konuşmak ve söylemek istediklerimizi tasarlar ama söyleyemeyiz. Bu süreç böylece devam eder, uykularımız kaçar, kabuslar görürüz. İçimizde adeta kin bulutları eser.
Aslında bu duygulardan korutulmak ve kendini iyi hissetmek o kadar kolay ki! Bunu denemeyi hiç düşünmeyiz.
Kafanda büyüttüğün bu kırgınlık, kızgınlık büyüdükçe büyüdü, nefretin son aşamaya geldi diyelim. Diyelim ki nefretini kustun ve öcünü aldın, rahatladın mı diye sorsam. Yüzeyden rahatladım dersin belki ama rahatlamadın! içinde yine bir huzursuzluk var değil mi?.
Çünkü karşındakinin senin hoşuna gitmeyen davranışların aynısını sen de yaptın. Yani Sen de onu eleştirdin, kırdın, incittin.
Oysa bunun yerine ' affediyorum' diyebilseydin, kendini daha iyi ve daha güçlü hissedecektin. Aslında affetmek teslim olmak, hatalı olduğunu kabul etmek değildir. Aksine bir onur kaynağı ve özgürlüktür, büyüklüktür. Affetmek karşınızdakinin bunu hak edip etmemesi önemli değildir, sizin kötü duyguların esiri olmaktan kurtulmanızdır.
Eğer bunu başaramıyorum diyorsanız? İstiyorum ama 'Affedememiyorum' diyorsanız, aşağıdaki önerileri okuyun.
Önce sizi üzen, sinirlendiren küçük olaylardan başlayın. Tanımadığınız kişilerden sizi kızdıranlardan, sıra beklerken önünüze geçmeye çalışan kişi gibi, trafikte arkanızdan sürekli korna çalan kişi gibi. Onları affetmeniz ilerde karşılaşacağınız zor olayları affetmenizde faydalı olacaktır.
Olumsuz duyguları zihninizden uzaklaştırın. Kızgınlığınızı ve kırgınlığınızı güvendiğiniz bir dostunuzla paylaşın. Onunla konuşmanız sizi rahatlatacak, olumsuz duygularınız hafifleyecek, üzücü bir şeyler yapmanıza engel olacaktır.
Eğer sizi kıran üzen kişiyle karşılaşırsanız onu empati ile sessizce dinleyin ve sonra yorumlayın.
Meditasyon yapın yada dua edin. Bir şair 'hata yapmak insancadır, affetmek ise tanrısaldır' demiştir. Şöyle düşünün 'Allah ne kadar günah işleşende sen tövbe ve istiğfar ettiğin zaman ben affederim' diyor. O zaman bizim için affetmek nedir ki.
Affetmek unutmak demek değildir. Affederek, aynı acıyı bir daha yaşamaktan kurtulmak demektir. Aynı zamanda aynı acıyı başkalarına yaşatmamıza engel olacaktır.
Affedebilmek insana huzur verir, güç katar. Kolaylıkla affedebilen insanlar daha mutlu ve daha sağlıklı olurlar.
Ve daha çok gülebilirler. Daha sağlıklı yaşarlar.
AFFEDEREK DAHA SAĞLIKLI, DAHA HZURLU YAŞAMAK VARKEN HAYATINIZDAN 'KİN VE NEFRETİ' ÇIKARIN.