Önceki gün Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği ile bir araya geldi. Ziyarette konuşan Kazım Kurt, Alpu'ya yapılmak istenen kömürlü termik santrali ile beyaz altın olarak bilinen lületaşının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek 'Dünyada en iyi lületaşı bizim topraklarımızda çıkarılıyor. Bu değerin yok olmasına izin vermeyeceğiz. Lületaşı, birbirinden güzel el sanatlarına dönüşmeye devam edecek. Bu nokta da sanatçılarımızın kendilerini geliştirerek, lületaşından farklı eserler oluşturması gerekiyor' dedi.
Odunpazarı Belediyesinin lületaşının yaşatılması adına ortaya çok ciddi çalışmalar koyduğunu biliyoruz. Lületaşı Festivali bile düzenlenerek lületaşına hem kültürel, hem sektörel hem de ekonomik yönden büyük katkılar sunuyor. 2. Lületaşı Festivalinde Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday'ın yaptığı bir açıklama hiç aklımdan çıkmıyor. Ayday, nano teknolojinin gelişmesiyle birlikte lületaşı ve lületaşı sepiyolit kilinin kanser hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde, filtrelerde, yeni teknolojide kullanıldığını söylemişti.
Nitekim Başkan Kurt da yine o festivalde çok önemli bir açıklama yapmıştı. Kurt, 'Lületaşı ile ilgili yapılacak ger türlü AR-GE çalışmasına sponsor olmaya hazırız. Odunpazarı Belediyesi olarak şimdiye kadar yapılmamış olan bu çalışmaları teşvik etmek istiyoruz. Hangi bilim insanı hangi çalışmayı yapacaksa, biz Eskişehir'de bulunan kurum ve kuruluşlarla birlikte kaynak yaratmada yanında olacağız' demişti.
Bence bu açıklama oldukça değerli ve önemli bir şekilde değerlendirilmeli. Bizim bildiğimiz kadarıyla lületaşı ile ilgili herhangi bir AR-GE çalışması yapılıyor. Başkan Kurt da bu yönde çağrı yaparak aslında çok doğru bir yere hizmet ettiğini gösteriyor. Bu alanda yapılacak çalışmalar lületaşının sektörel ve bilimsel alanda genişlemesi ve yaratacağı katma değerin artacağı anlamına gelir. Yapılacak AR-GE çalışmaları sonucunda lületaşı uluslararası pazarlara açılıp ekonomik değerini yükseltebilir.
Lületaşı bugüne kadar sadece hediyelik ve süs eşyası, pipo, ağızlık vb küçük katma değerli alanlarda kullanılarak ekonomik bir getiri sağladı. Oysa anlıyoruz ki fotoğraf çok büyük. Fotoğrafın büyüklüğünü görmemiz ve anlamamız için de lületaşının sahip olduğu potansiyeli önce tespit etmemiz sonra da bu bunu hem ülke kamuoyuna hem de dünya geneline anlatabildiğimiz kadar anlatmamız gerekiyor.
Kanser hastalığı gibi ciddi mücadele ettiğimiz bir hastalığın tedavisinde kullanılan lületaşına bakış açısını çok radikal şekilde bile değiştirebiliriz.