Başlığı okuduğunuzda kendinizi tuhaf hissetmeyin ve ne okuduysanız hepsi doğru. Plak kayıtlarına bir şeyler gizlemek 80'lerde oldukça popüler bir olaydı. İnsanların fark edemeyeceği yerlere bir söz yazmak, bir şeyler karalamak kendi imzanı atmak demekti. Bu olay aslında günümüzde de devam etmekte. Özellikle bilgisayar oyunlarında haritada ulaşamadığımız yerlerde yer alan programcı imzaları sık sık karşılaştığımız şeyler.
Fakat şimdi size anlatacağım hikaye biraz farklı ve enteresan. Hikayemizin ana konusu, '8-Bit Show And Tell' adlı YouTube kanalı sahibi Robin Harbron'un, Prodigal müzik grubunun, 1984'te çıkan 'Electric Eye' albümüne gizlenmiş bir program keşfetmesi.

OLAYIN BAŞLANGICI
Hikayemiz, Prodigal müzik grubunun klavyecisi Loyd Boldman, 2009 yılında Electric Eye albümünün, ikinci tarafının sonuna o zamanların en popüler bilgisayarı olan Commodore 64 tarafından çözülebilecek bir bilgisayar kodu paketi gizlendiğini açıklamasıyla başlıyor.

YAZILIMIN SESİ
Robin Harbron, Boldman'ın bu açıklamasından hemen sonra kolları sıvadı ve albümün bir kopyasını satın aldı. Uzun uğraşlar ve pikabın oynatıcısında yaptığı bazı ufak değişikliklerden sonra, oynatıcının iğnesiyle kaydın dış kanalını çalmaya çalıştı. Bu noktada pikaptan tuhaf sesler çıkmaya başladı. Bu sesler eski nesil çevirmeli ağ modemlerinden çıkan seslere benziyordu. İşte bu içerisine gizlenmiş kodun sesiydi.

VE BEKLENEN AN
Harbron, programı bulmaya çok yaklaştığını hissedebiliyordu. Şimdi asıl mesele plakta bulunan bu kısmı kasete aktarmaktı. Robin Harbron, bilgisayar üzerinden plakta bulunan o tuhaf sesin olduğu kısmı bir kasete aktarmayı başardı. Bu kaseti Commodore 64 bilgisayara taktığında beklenen an gelmişti. Kasetin içerisinde BASIC programlama dilinde yazılmış dokuz satırlık Commodore 64 sistemine yüklenebilecek bir program vardı.

ALBERT EINSTEIN VE HZ. İSA'DAN ALINTILAR
Robin Harbron, hiç vakit kaybetmeden programı sisteme yüklemeye çalıştı. Birkaç kez programı çalıştırmada başarısız olsa da Harbron yılmadı ve tekrar tekrar denedi. Sonunda programı düzgün şekilde çalıştıran Harbron, biraz bekledikten sonra ekrana Alber Einstein'dan ve Hz. İsa'dan alıntılar ortaya çıktı.
İşte o sözler: ''Perfection of means and confusion of ends seem to characterize our age' - Albert Einstein ve 'Peace I leave with you, My peace I give to you: not as the world gives, give I to you. Let not your heart be troubled, neither let it be afraid.' - Jesus Christ'
Türkçesi: ''Anlamların mükemmelliği ve amacın karışıklığı yaşımızı oluşturuyor.' – Albert Einstein ve 'Seninle bıraktığım barış, Sana verdiğim barış: Dünyanın verdiği gibi, sana vermeyeceğim. Kalbin canını sıkmasın ve korkmasın.' - Jesus Christ'
Prodigal müzik grubunun 'Hristiyan Rock' ve 'Çağdaş Hristiyan Müziği' üzerinde şarkılar yapması bu sözlerin neden seçildiğini daha iyi ortaya koyuyor.
****
HAFTANIN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

EURO TRUCK SIMULATOR 2'E TÜRKİYE HARİTASI
Tır meraklıların heyecanla beklediği haber ETS 2 Türkiye haritasının çıkış tarihi belli oldu. SCS Software'un yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de Trakya bölgesinin de bulunduğu DLC paketi 'Road to the Black Sea' 5 Aralık'ta satışa çıkıyor.

YURTİÇİ KARGO'DAN BLACK FRİDAY AÇIKLAMASI
Yurtiçi Kargo, Black Friday döneminde kargo bekleyenle için bir açıklamada bulundu. Gönderi yoğunluğundan dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirten firma, en kısa zamanda mağduriyetin giderileceğini belirtti.

SAMSUNG'TAN BÜYÜK HATA
Dünyanın en çok telefon satan markası Samsung, Kanada'da kullanılan bir Galaxy Note10'a, Galaxy S10 için hazırlanan Android 10 güncellemesini gönderdi. Yapılan bu büyük hatadan sonra gözlerin çevrildiği Samsung'tan herhangi bir açıklama gelmedi.