Temel Gündoğdu, halen Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni. Sosyal faaliyetlerden yakinen bildiğim çalışkan, gayretli, verimli bir arkadaşımız.
Hemen bütün öğretmenlerimizden beklediğimiz/beklenen bir çalışmayı yaptı Gündoğdu.
Kazıkbeli Yaylası(Somut Olmayan Kültürel Miras Örneği, Neyir Matbaacılık Haziran 2014) adlı eserinin ardından şimdi de Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü adlı ikinci eserini yayımladı.
Eseri eşi ile kızlarına ithaf etmiş Gündoğdu.Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü; Arı Sanat Yayınları'ndan Eylül 2022'de çıktı. (978 625 7018 79 1)
Ön söz, Giriş, Tarihte Harşit Vadisi, Sözlük, Metinler ve Kaynakça bölümlerinden oluşan eser; 16,5x23,5 ebadında olup 479 sayfa.
Gündoğdu, 'Yaptığım alan ve kaynak çalışmasında yöremize ait 1726 kelimeye ulaştım. Bu kelimelerin 112'si TDK Derleme Sözlüğü'nde kayıtlıdır. Bu sözlükte olmayan 425 kelime, bölgemizde bilinmekte ve kullanılmaktadır. Bu çalışmamda başka kaynaklarda rastlayamadığım 311 kelimeyi kayıt altına aldım.' derken yaşadığı zorluklardan bahsetmese de konuya ilgi duyanlar hementahminedecektir.
Keşke bu kelimeler, bölgedeki kullanım şekilleriyle örnek cümlelerde kullanılsa da bölgenin sosyolojik yapısı ortaya konabilseydi. İnşallah bu ederden hareketle böyle bir çalışmayı konunun ilgilileri yapar.
Unutulanları, unutulmaya yüz tutanları bize tekrar hatırlatması, eserin en önemli yanıdır. Her yönüyle hayatımızda yer bulan kültür mirasımızın muhafazası, gelecek nesillere aktarılması adına yapılan bu çalışmayı ayakta alkışlıyorum.
Bu kitap ve bunun gibi kitaplar, keşke ilgili belediyelerin kültür yayını olarak çıksa.
Keşke MEB öğretmenlerin bu tarz eserlerini basıp dağıtsa.
Keşke bu tarz eserler Kültür Bakanlığı denetim ve desteğinde olsa.
Sabrın sonu selamet oldu işte kitap çıktı. Yenilerine Temel Bey, yenilerine hayırlısıyla!
Temel Gündoğdu Facebook'ta eseri için kullandığı kaynak kitap fotoğraflarını yayınlayınca çektiği zorluklar, yaşadığı yorgunluklar, bıkkınlıklar boşvermişlikler; yeni yeni azim ve gayretler, yepyeni çabalayışlar geldi geçti gözümün önünden.
Uykusuz gecelerini tahmin ettim. Bölünen uykularla yazmaya devam edişleri, tatlı yorgunlukları, hemen geçiveren umutsuzlukları film şeridi oldu gözümün önünde.
Böyle oluyordu bu işler. Böyle olmayınca ortaya böyle eserler çıkmıyordu.
Gerekli gereksiz endişeler, yersi korkular, abartılı bekleyişler; sel olup gidiyordu duygu dünyasında.Sevincini, hüznünü, kaygısını varın diz merak edin.
Endişe, sıkıntı, stres; kimi zaman bıkkınlık kimi zaman vaz geçişler ama esasında hep mücadele ruhu var.
Tesadüfler, planlar programlar; bir kaybolup bir beliren yol haritaları; hep mücadele, hep mücadele…
İlginin bilgi ile şekillenişi üretkenliği ortaya çıkarıyor işte.
Doğum sancısı gibidir kitabın ortaya çıkışı. Matbaadan kitap çıkınca unutursunuz bütün yorgunluğu.
Gönül işiydi bu iş, gönül işi! Üstüne vazife olanlar bir kenara çekilmişken çabalamak, yılmadan çabalamak gönül erinin işiydi elbette.
Tebrikler Temel Kardeşim.
Mekandı, zamandı,insandı …derken yoğun çalışmalara dalıp dalıp giden Temel Öğretmen; yetiştiği kültüre vefa borcunun bir kısmını ödeyen Temel Öğretmen! Tebrik ediyorum seni.
Emek yoğun bir çalışmayı daha tamamladın!
Sağolasın!
Marifet iltifata tabi esas fikrinden hareketle çalıştığı okulun idaresinin, il milli eğitim müdürlüğünün yetkililerinin, yetkili diğer amirlerin sayın Gündoğdu'ya sözlü iltifat dışında bir desteği olup olmayacağını merak ediyorum.