Osmanlı'da 19. Yüzyılın sonlarına doğru pazar için üretim yapılmaya başlanması ve dünya pazarlarıyla bütünleşme aşamasına gelinmesi tüccarın örgütlenmesini gündeme getirmişti. Yeni bir ekonomik gelişmenin eşiğinde olan Eskişehir tüccarı, üretilen ürünlerin iç ve dış pazarlarda pazarlanmasını kolaylaştırmak ve mesleki bir dayanışmayı sağlamak için 1894- 95 yıllarında Ticaret ve Ziraat Odasını kurmuş, Odanın ilk başkanı Zeytunzade Tevfik Efendi olmuştu.

19. yüzyılın sonlarında Zeytunzade Tevfik Efendi'nin çabalarıyla Eskişehir tüccarı; dünya pazarı ile bütünleşme ve Eskişehir ürünlerini iç ve dış piyasalarda pazarlama gayreti içindeyken, 21. Yüzyılın başlarında Odanın son Başkanı Metin Güler yine aynı gayret ve hedef doğrultusunda Eskişehirli iş adamları ve girişimcilerin ürünlerini küresel rekabet düzeyine ulaştırmak amacıyla projeler geliştirdi.
Eskişehir'in sahip olduğu donanımve potansiyel düşünüldüğünde Başkan Güler, ortaya koyduğu bu vizyon ve projelerle çok başarılı çalışma dönemlerine imza attı. Çünkü Eskişehir gerek üretim potansiyeli, gerek sahip olduğu üretim kültürü ve gerekse de beşeri sermayesi ile ülkenin öncül illerinden birisi durumunda. Bu ile de vizyon projeler yakışırdı.

FUAR VE KONGRE MERKEZİ VAROLUŞA HİZMET EDİYOR
Hiç şüphesiz ki Ticaret Odası, şehrin en etkin ve en güçlü sivil toplum örgütlerinin başında yer alıyor. Kuruluşundan bu yana çok değerli Başkanlara ve projelere sahip oldu, imza attı. Son dönemlerde ortaya konulan projeler de kuruluş amacına denk düşen vizyonları ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.

Kabaca baktığımız zaman Ticaret Odası'ndan beklenen Eskişehirli tüccarın ve iş adamlarının ürünlerini iç ve dış pazara tanıtmak, pazarlanmasını kolaylaştırmak ve mesleki dayanışmayı sağlamak ise Metin Güler'in taa 1950'lerden beri Eskişehir'in hayali olan Fuar ve Kongre Merkezi'ni hayata geçirmesi ETO'nun varoluş vizyonunu en güzel özetleyen proje olarak karşımıza duruyor.
'Fuar dönemi mi kaldı?', 'Kimse fuarlara gelmiyor' benzeri muhalefetin de günümüzde etki alanının giderek azaldığını görmek projenin ortaya koyduğu vizyonun herkesçe kabul edilir duruma geldiğini gösteriyor.
Özellikle TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun projeyi tüm Anadolu illerine örnek göstermesi de bu açıdan büyük önem taşıyor.

ETO MÜZE'NİN VERDİĞİ MESAJ ÇOK ÖNEMLİ
Bunun dışında altı çizilmesi gereken bir diğer proje de ETO Müze. Proje sadece bir müze olmanın ötesinde 'Eskişehir sanayi şehridir' tezinin ve algısının oturtulmasını sağlayan projedir.
Uzun yıllardır, Eskişehir ve sanayiyi yan yana getirmeye çalışanlar olarak ETO Müze'nin bu mesajı bilinçaltlarına doğrudan veriyor olması hepimiz için büyük bir başarıdır. Bu başarıda payı olan herkes 19. Yüzyılda ortaya konulmaya çalışılan Eskişehirli tüccarın ürünlerinin dünya pazarlarında tanıtılması amacına sundukları katkı nedeniyle tarihteki yerlerini çoktan aldı bile.

Kısacası, Ticaret Odası son yıllarda vizyon olarak büyük ve önemli mesajlar veren projeler sergilemeye başladı. Buradan en karlı çıkacak olan ise şüphesiz ki Eskişehir olacak. Ortaya konulan her proje; henüz doğmamış çocukların ve bu topraklarda nefes alan her bireyin daha yaşanabilir bir Eskişehir'de yaşamasını sağlayacak. Bir gazeteci olarak bunu görmekten dolayı mutluyum.
Kısacası, Başkan Metin Güler; duruşu, açıklamaları, projeleri ile büyük fark yaratan bir profil çizdi. Ama bana göre