Tam 991 gün sonra dünyanın 'özgür' ansiklopedi Vikipedi, 9. yaşını kutladığı günde Türkiye'ye erişim engelli kaldırıldı. Süreci kısaca hatırlatıp hafızalarımızı tazelemek istiyorum. Vikipedi ilk olarak 29 Nisan 2017 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) tarafından alınan kararla tedbir amaçlı Türkiye'den erişim engellenmişti. Wikimedia Vakfı'nın yaptığı mahkemelere itirazlar ise sonuçsuz kalmış, iki yıla akşın süre boyunca Vikipedi'nin Türkiye'ye erişimi engellenmişti. Tarihler 26 Aralık 2019'u gösteriyordu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, erişiminin engellenmesiyle 'ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine' hükmetti.Mahkeme sulh ceza hakimliğinden Vikipedi yasağının kaldırılmasını istedi. Fakat BTK mahkemenin gerekçeli kararı açıklanmadan engelin kaldırılmasının mümkün olmayacağını açıkladı. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim engelinin kaldırılması talimatı ile Vikipedi, BTK tarafından saat 22.30'da fiilen erişime açıldı. Karar, 15 Ocak 2020 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlandı. Ve böylece uzun zamandır hasretini çektiğimiz Vikipedi yazar ve okuyucularıyla tekrar buluşmuş oldu.
Vikipedi'nin Türkiye'ye erişimi engellendiği günden bu yana dünyada çok şey değişti. Birçok teknolojik olay yaşandı. Gelin hep beraber bu olayların bazılarını hatırlayalım.

ÖNCE UZAYA ARAÇ SONRA CYBERTRUCK
Milyoner dahi Elon Musk, önce şirketi SpaceX'in ürettiği Falcon Heavy isimli 'yeni nesil roket'i ile Tesla isimli spor arabasını uzaya göndererek tüm dikkatleri üzerine çekti. Musk abimizin burada yaptığı şovun başta gereksiz olduğunu düşündük sonra öğrendik ki, Musk abimiz burada bize iki şeyi göstermek istemiş. İlki yeni nesil roketlerinin parçalanmadan dünyanın yüzeyine başaralı bir şekilde ulaşabileceğini ve bu yüzden roketleri tekrar tekrar kullanılabileceğini. İkincisinin ise uzayda yüzde yüz elektrikli bir spor arabanın kullanılabileceğini. Nitekim abimizin gönderdiği Tesla aracı hala uzayda ve kullanılabilir durumda.
Musk abimiz Tesla deneyinden sonra uzun bir süre gündemde kaldı. Önce şirketinden istifa edeceği iddia edildi. Ve bu iddia gerçekleşti fakat daha sonra öğrendik ki abimiz sadece Tesla'daki görevinden istifa etmiş ve burada da ciddi söz sahibi olmaya devam etmiş. Tam Alon Musk'ı unutmaya başlamıştık ki bir anda karşımıza alışılmışın dışında hatta tuhaf diyeceğimiz tasarımıyla Pick-up/kamyonetti 'Cybertruck' ile karşımıza çıktı. Yine sonradan öğrendik ki dünyadaki ilk elektrikli pick-up olan Cybertruck'ın tasarım ekibinde 'Aybars Turan' isimde bir Türk tasarımcı da var. Bu haberi öğrendikten sonra hepimiz Cybertruck'a bir başka gözle bakmaya başladık.

ZUCKERBERG MAHKEME KARŞISIDA
Dünyanın en büyük sosyal medya sitesi Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili ABD'de mahkeme karşısına çıktı. Bu olayla birlikte internette girdiğimiz kişisel bilgilerin ne kadar kolay çalınabileceğini de görmüş olduk. Artık internete bir şeyler yazarken bir değil üç defa düşünüyoruz. Gerçi üç kere düşünmemizin başka sebepleri de varda bu, bu köşenin konusu değil.

AMAZON TÜRKİYE'DE
Dünyanın en büyük alışveriş sitesi 19 Eylül 2019 yılında sonunda Türkiye de açıldı. Bu gelişmeye benim gibi internetten bolca alışveriş yapan birçok kişi çok sevinmişti.Özellikle kendi geliştirdiği kargo düzeniyle yeni bir konfor getireceğini düşündüğümüz Amazon, maalesef beklentileri karşılayamadı. Amazon Lojistik, Türkiye'yi teğet geçti. Ve yine bizleri yerel kargo firmalarına muhtaç bıraktı.

FUTBOL VAR'A GİTTİ
Teknoloji her yerde, gelişen ve değişen bu dünyada futbol sektörü de kayıtsız kalmayarak yeşil sahalara video yardımcı hakem teknolojisi VAR'ı soktu. VAR ile beraber bazı ülkeler golçizgisi teknolojisi 'GLT'i de getirdi. Tabii ki bu tip teknolojilerden hoşlanmayan, nostalji severler hemen ayağa kaldı ve 'biz bu teknolojileri istemezük' demeye başladılar. VAR'ın kullanım yöntemiyle ilgili yapılan tartışmalar bir kenara bu tip istemezükçüler istediğini alamadı ve VAR futbol hayatımızın bir parçası oldu.

FUAR VE DAHA FAZLA FUAR
Dünyanın en büyük elektronik eğlence fuarı E3'den,tüketici elektroniği fuarı CES'ineveülkemizde düzenlenen Teknofest'ten, mobil dünya kongresi MWC'ye kadar birçok fuarda yeni bir sürü teknolojik ürün tanıtıldı. Vikipedi'siz geçirdiğimiz iki yılı aşkın süredir gerçekleşen bu fuarlarda tanıtılan teknolojileri ve ürünleri tek tek anlatmayacağım. Temelde gelişen yapay zeka beraberinde daha çok akıllanan akıllı asistanlar, 5G ve Wi-Fi 6 teknolojisi bu fuarlarda önce çıkan detaylar.
Vikipedi'siz geçilen bunca yılda dünyada daha bir sürü teknolojik olay yaşandı. Şimdi bu olayların hepsi Vikipedi'de birer madde olmayı bekliyor. Tekrar Türkiye'ye hoş geldin Vikipedi.

HAFTANIN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

PS5 BEKLEYENLERİ ÜZECEK HABER
Daha önce CES 2020'de tasarım detayları gösterilen PS5'i bekleyenleri üzecek haber Sony'den geldi. Ünlü teknoloji firması bu yıl Los Angles şehrinde düzenlenecek olan dünyanın en büyük fuarı E3'te olmayacağını açıkladı. Bir Sony yetkilisi yaptığı açıklamada, Sony'nin E3 fuarına saygı gösterdiğini ancak Sony'nin planlarıyla fuarın odaklandığı konuların aynı olmadığını söyledi. Bu nedenle firmanın katılım sağlamayacağı bildirildi.


KARA ŞİMŞEK GERÇEK OLDU
Tesla araçları gün geçtikçe daha farklı özellikler kazanmaya başlıyor. Tesla şirketi yapay zekayı ağırlıklı olarak otonom sürüş için kullanıyor. Bu alanda Apple gibi şirketlerle bile rekabet halinde olan Tesla, etraftaki araçları görebilecek ve ona göre manevra alacak araçlar geliştiriyor. Son olarak şirket hava durumu gibi konularda da sürücülere bildirimde bulunabilecek sinir sistemlerine sahip oldu. Özellikle de yapay zekanın geliştiği şu son dönemlerde Tesla'ya konuşma özelliği geliyor.


FACEBOOK'TAN GERİ ADIM
ABD'li sosyal medya devi Facebook'un, popüler mesajlaşma platformu WhatsApp'ta reklam yayınlamak istemesi, kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirketin bu planından vazgeçecek. Haberde WhatsApp'a reklamları entegre etmenin yollarını bulmak için kurulmuş bir ekibin kısa zaman önce dağıtıldığı belirtiliyor.