Son zamanlarda aile danışmanlığı terapisi alan çiftlerin sayısında belirgin bir artış olduğunu vurgulayan Karataş, iletişim eksikliğinin boşanmaların en önemli nedeni olduğunu ifade etti. Ekonomik koşulların ve sosyal medyanın bu iletişim sorunlarını daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.

Cem Karataş, "Stresin artmasıyla birlikte dinleme ve anlama becerileri zayıflıyor. Çiftler birbirlerini anlayamadığında, küçük sorunlar hızla büyük krizlere dönüşebiliyor" dedi. Aile içi iletişim problemlerinin çözümü için çiftlerin terapilere yönelmesinin önemini vurgulayan Karataş, bu tür desteklerin ilişkileri güçlendirmede etkili olabileceğini belirtti.

Bu karar kimin: Annenin mi? Yoksa bakanlığın mı? Bu karar kimin: Annenin mi? Yoksa bakanlığın mı?

"Sosyal medyanın olumsuz etkisi var"
Çiftler arası iletişimsizliğin dinleme ve anlama becerilerini olumsuz etkilediğini belirten Karataş, duygusal bağa da zarar verdiğini belirtti. Karataş, "Boşanma sebeplerine baktığımızda biz en çok iletişim problemlerinin ön planda olduğunu görüyoruz. Tabii bunu etkileyen birçok faktör var. Malum ekonomik koşullar bunların en büyük örneklerinden bir tanesi. Birilerinin stres düzeyi arttığında iletişim becerilerinde ciddi bir zayıflama oluyor. Tabi danışanlar iletişim becerilerimizde bir sıkıntı var diye gelmiyorlar, farklı sebeplerden geliyorlar. Ama biz yaptığımız incelemelerde asıl temel sebebin iletişim becerilerindeki zayıflık olduğunu gözlemleyebiliyoruz. İletişim sadece konuşmak değil, aynı zamanda dinlemek ve anlamayı da gerekiyor. Biz stres düzeninin artmasıyla beraber bu dinleme ve anlama becerimizi kaybediyoruz. İlkel beynimiz de yine aktif oluyor ve burada savunma ve saldırı dediğimiz iki faktör ortaya çıkıyor. Bu durumda iletişimi kesiyoruz. Sağlıklı iletişim olmamış oluyor ve kişiler birbirlerini anlamıyorlar. Anlamadıkları zaman gerginlik seviyesi daha da fazla artıyor ve çok ufak problemler bile çok ciddi krizlere sebep olabiliyor. Sosyal medyanın da tabii ki olumsuz etkisi var. Bununla ilgili yapılan çok çalışma da var. Çiftler orada geçirdiği vakti bazen 3-5 saate çıkarabiliyor. Bu sebeple aslında yine aynı noktaya geliyoruz ve iletişim sorunları ortaya çıkıyor. İletişimin zayıflaması ise duygusal bağın da zayıflamasına sebep oluyor  ve boşanmaya giden sonuçlar görülebiliyor" dedi.

"Danışanlar son aşamada geliyor"

Aile danışmanlığı hizmeti alan çiftlerde başarı oranına değinen Karataş, ilişkilerinde sorun yaşayan çiftlere de tavsiyelerde bulundu. Karataş, "Çiftler kendileri problemlerini çözemiyorlarsa kesinlikle bir danışmana gitmeleri lazım, uzman desteği almaları lazım. İletişim problemleri dedik, iletişim problemleriyle ilgili ciddi bir kriz varsa, ortada bir çatışma varsa orada iletişim kesmeleri ve tartışmaya devam etmemeleri lazım. Çünkü zaten sağlıklı bir iletişim olmadığı için doğru bir sonuca da ulaşamayacaklardır. Burada suçlamak yerine farklı tekniklerle isteklerini, beklentilerini dile getirmek çok önem arz ediyor. Terapide başarı çiftlerin ilişkiyi kurtarmak istemesine bağlı olarak değişiyor ama yüzde 85 gibi bir oranda ilişkileri kurtarabiliyoruz.  Kişiler gerçekten samimi bir şekilde oraya gelip ilişkilerini kurtarmak istiyorlarsa bizim gösterdiğimiz yöntemlerle  problemlerini çözebiliyorlar diyebilirim. Danışanlar bize maalesef son aşamada geliyorlar çünkü henüz toplum olarak o bilinç seviyesinde değiliz. Aslında çok daha öncesinde ufak problemler ortaya çıktığında gelmiş olsalar çok daha rahat çözebileceğimiz problemler büyüyor ve boşanma aşamasına geliniyor. Bu noktada da belki ilişkiyi kurtarırız diyerek terapi alıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ