Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, 2026 yılını Eskişehir için ortak akıl ve dayanışma yılı olarak gördüklerini vurguladı. Eskişehirlilere de çağrıda bulunan Ünlüce, “Gelin 2026, el ele kol kola verip şehrimizi nasıl en iyi noktaya taşıyabiliriz dediğimiz bir yıl olsun. Bu umutla hepimize heyecanlı ve güzel bir 2026 yılı diliyorum” ifadelerini kullandı.
Şehrin geleceğine yön verecek projelerin tanıtıldığı toplantıda, sosyal belediyecilikten altyapıya, çevre yatırımlarından kültür ve gençlik projelerine kadar birçok başlık ele alındı. Başkan Ünlüce, Eskişehir’i daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve daha güçlü bir kent haline getirmek için çalışmaların kararlılıkla süreceğini belirtti.
"Eskişehirliyim demekten her zaman gurur duyduğumuz bir şehirdir"
“Biz geçen sene 2025 yılına girerken "26'ya 1 kala" sloganıyla bilbordlara çıkmıştık. Bunun sebebi de 26'nın plakamız olmasıdır. 2026 yılında şehrimizde alışkın olduğumuz o birlik ve beraberlik duygusunu tekrar yakalamak istiyoruz. Eskişehir'in bugün geldiği noktadan elbette gurur duyuyoruz ancak şehri daha üst seviyeye taşımak için elimizden gelen tüm gayreti gösterme konusunda bir çağrıda bulunuyoruz. Diyoruz ki; bu sadece bir takvim yılından ibaret olmasın. Aynı zamanda Eskişehirlilerin birlik, beraberlik, pek çok şehirden, ülkeden gelmiş ve buraya yerleşmiş, buralı olmuş bu göçebe şehrin birlikte geleceğe adım atma çağrısını yineleyelim. Aynı zamanda benim seçim sürecinde kullandığım; 'Düne güven, yarına inan’ sloganını, burada da vurgulamak istedik. Eskişehir bugün bizim kent kimliğinden, Eskişehirliyim demekten her zaman gurur duyduğumuz bir şehirdir. 2026’dan önce Eskişehir için her kim ne yapmışsa teşekkür ediyoruz, gurur duyuyoruz. Aynı zamanda bugünümüze sahip çıkıyoruz ve 26 rakamıyla bu güzel tesadüfün getirdiği ve benim başkanlık dönemime denk gelen, tesadüften de yola çıkarak geleceğe umut gönderiyoruz.”
"Eskişehir'in heba olup gitmesine gönlümüz razı olmaz"
Başkan Ünlüce, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Şehirlerin sorunları gittikçe büyüyor, özellikle büyükşehirlerin. Dünyada da yaşanan savaşları, iç savaşları, ekonomik krizleri görüyoruz. İşte bu umutsuzluk altında bizlerin şehre vereceği bir umut olmalı, geleceğe dair aydınlık bir bakış açısı olmalı. Çünkü bu karamsar, bu umutsuz havanın içinde Eskişehir'in heba olup gitmesine gönlümüz razı olmaz. Eskişehir'de yaşayan, buranın havasını solumuş, Kalabak suyunu içmiş herkesin hissettiği o Eskişehirli bilinciyle biz bu karamsar havadan kurtulup 26 ruhunu yaşayıp, şehrimize her zaman umutla bakmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
"Projelerimizi üç ana kaynaktan besledik"
2026 yılı projelerinin nasıl ortaya çıktığına dair bilgi veren Başkan Ünlüce, “Belediye başkanları, yasa gereği seçildikten hemen sonra beş yıllık stratejik planlarını hazırlar. Bu planla birlikte yatırım programımız da şekillenir. 2026 yılı için, hayata geçirebileceğimiz tüm yatırımları bu yıl içinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Projelerimizi üç ana kaynaktan besledik. İlk olarak, şehrin sorunlarını en iyi bilen yol arkadaşlarımız olan belediye personelimizin önerilerini aldık. Ardından, Eskişehirli hemşehrilerimize sorduk. Web sitemiz üzerinden bir çağrı yaparak, 2026 yılında hayata geçirilmesini istedikleri projeleri istedik. Gelen önerileri tekrar halkımızın oyuna sunduk ve en çok destek alan ilk 26 projeyi hayata geçireceğimize söz verdik. Sonuç olarak; stratejik plan ve yatırım programımız, belediye çalışanlarımızın katkıları ve hemşehrilerimizin talepleriyle şekillenen projeler ortaya çıktı.” diye konuştu.
"Şehrimizi nasıl en iyi noktaya taşıyabiliriz"
Eskişehirlilere seslenen Başkan Ünlüce sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu seneyi, 26 yılını büyük bir umutla, heyecanla ve enerjiyle bekliyoruz. Daha çok çalışarak bu seneye damgamızı vurmak istiyoruz. Ama buradan da şehrimize de bir çağrı yapmak istiyorum. Tüm yerel yöneticilerimiz, mülki idarecilerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, yine akademik odalarımız, esnaf odalarımız; herkesi ama herkesi 2026’da elinden ne geliyorsa yapmaya davet ediyoruz. Gelin 2026, el ele, kol kola verip şehrimizi nasıl en iyi noktaya taşıyabiliriz dediğimiz bir yıl olsun. Bu umutla beraber hepimize heyecanlı ve güzel bir 2026 diliyor, bu vesileyle tekrar yeni yılınızı kutluyorum. Yeni yılımız önce Eskişehir'imize elbette, sonra ülkemize ve dünyamıza tekrar hayırlı olsun.”
2026 ESKİŞEHİR YILI
ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ PROJELERİ
SU, ÇEVRE VE PARKLAR
2- III. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ile 50 Yıllık Geleceğe Yatırım Yapıyoruz
3- Şehrimize 9. Büyük Su Deposunu Kazandırıyoruz
4- Su Hizmetlerinde Dijital Dönüşüm
5- Enerji tasarrufu için Yüzümüzü Güneşe ve Rüzgara Çeviriyoruz
6- Sevgiyle Atılan İlk Adım İle Kent Korumuzu Oluşturuyoruz-
7- Beylikova Katı Atık Transfer İstasyonu ile İlçemize Çevreci Bir Yatırım Kazandırıyoruz
8- Yeşil Sessizlik – Aura Park
9- En Büyük Mahallemiz Emek’e Şehrimize Yakışır Bir Park Kazandırıyoruz
10- Meydan 26 Eskişehir’e Değer Katacak
11- Dönüşen Şişeler, Dönüşen Ağaçlar
ULAŞIM
1- Kuzey Kuşak Yolu Çevre Yoluna Nefes Aldıracak
2- Toplu Taşıma Ağımızı ve Filomuzu Güçlendiriyor, Eskişehir’i Metrobüs ile Tanıştırıyoruz
3- Bisikletini Hatırla Eskişehir demeye devam ediyoruz
4- Yeni Otopark Alanları ile Şehrimize Nefes Aldırıyoruz
5- Yeni Kavşak Düzenlemeleri Hayata Geçiriyor, Şehrimize Yeni Bulvarlar ve Yollar
Kazandırıyoruz
6- Nefes Alan Pazarlar, Yaşayan Sokaklar
7- İlçelerimize 2 Yeni Otogar Kazandırıyoruz
KENTSEL DÖNÜŞÜM
1- Gündoğdu’da Dönüşüm Devam Ediyor
2- Yeni Halkevi ile Kent Belleğine Sahip Çıkıyoruz
3- Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesiyle Yarınlara Işık Tutuyoruz
TARIMSAL VE KIRSAL KALKINMA
1- Çiftçi Destekleme ve Eğitim Merkezi (ÇİDEM) Üretimde Yol Gösterecek
2- İpek Köyü Eskişehir’in İlk Örnek Köyü Olacak
3- Yeni Mezbahalar ile Hayvancılığa Destek Oluyoruz
4- Selektör Tesisi ile Tarımda Kalite Artıyor
5- Erken Uyarı Sistemleri ile Çiftçimizi Zarardan Kurtarıyoruz
SOSYAL YAŞAM
1- Sultandere’de Sosyal Konutlar Yükselecek
2- Sosyal Kampüs Sosyal Belediyeciliğin Kalbi Olacak
3- Halkın Mutfağıyla Yanınızdayız
4) Afet Koordinasyon ve Lojistik Merkezi Hizmete Başlıyor
5) Sofra 26 Yemek Fabrikası Açılıyor
6- İklim Odaklı Yenilikçi Eğitim Modeliyle Ekolojik Çocuk Evi Örnek Olacak
8- Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Gençleri Geleceğe Hazırlayacak
9- Şehit Yakını ve Gazilerimize Özel Sosyal Tesis
10- Sivil Toplum Destekleme Merkezini Açıyoruz
11- Ücretsiz İnternet Noktalarının Sayısını Artırıyoruz
11-2026 Eskişehir Yılında, Eskişehirspor ile Omuz Omuza
12- Doğal Afetlere Karşı Hazır Eskişehir
13- Sahnelerimizi Amatör Sanatçılara Açıyoruz
14- Açık Havada Hayat, Parklarda Sanat Var
15- Şehrin Yeni Mola Noktaları: Sosyal Duraklar
16- Çocuklar Oyunda, Ebeveynler Sanatla
17- Genç Yaratıcılar – 26 Altı 26
18- Eskişehir’i Dünyaya Gençlerin Sesiyle Taşıyoruz
19- Sınava Hazırlanıyoruz
CAN DOSTLARIMIZ
1- Can Dostlarımız Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanıyla Güvende
2- Doğal Yaşam Alanlarımızın Sayısı Artıyor
3- Mama Üretim Tesisi Üretiyor, Canların Yüzü Gülüyor
4- Pati Kardeşliği
SPOR
1- Spor Kampüsü Eskişehir’e Değer Katacak
2- Gençliğin ve Adrenalinin Parkı: Kaykay Park
3- Pedalla Öğren, Pedal Parkla Keşfet
TURİZM
1- Tarih Etiketi Projesi ile Şehrin Hafızasını Kayıt Altına Alıyoruz
2- Eskişehir Dijital Platformda
3- Turistik Otobüs Hattı ile Şehri Yeniden Keşfedeceğiz
ETKİNLİK, FESTİVAL VE YARIŞMA
1- Yunus Emre Edebiyat Günleri
2- Yapay Zekâ Günleri
3- Köyümüzde Şenlik Var!
4- Eskişehir Açık Hava Sinema Ayı
5- 17. Uluslararası Eskişehir Çocuk, Gençlik ve Kukla Tiyatroları Festivali
6- Uluslararası Korolar Festivali
7- Eskişehir Uluslararası Porsuk Festivali
8- Dört Mevsim Yaşayan Şehri Fotoğraflıyoruz
9- 2026 Uluslararası Gürer Aykal Şeflik Yarışması ve daha niceleri!


