Arıların yaşam alanı olan kovanlar yenilenirken, her bir arı ayrı ayrı kontrol edilerek güçlü koloniler oluşturulması hedefleniyor. Arıcılar, bu hazırlıklarla birlikte yayla sezonuna güçlü bir şekilde girmeyi amaçlıyor. Arıların koloni içerisinde belirli bir sayıya ulaşmasının ardından mayıs ayı sonlarında yaylaya çıkarılacak ve burada oluşan ballar ağustos ayında hasat edilecek. Mevsimsel koşullara bağlı olarak oluşan ballar, hasat edildikten sonra milyonlarca arı, sıcak bölgelere geri getirilmek üzere Akseki’ye yönlendirilecek. Bal üreticileri, titiz çalışmalarla sezonu verimli bir şekilde geçirmeyi planlıyor.
"Arılara çocuk gibi bakacaksın"
İbradı'nın Ürünlü Mahallesi'nde yaklaşık 50 yıldır arıcılıkla uğraşan Mesut Şanlı, ilkbahar bakımları yaparak sezona hazırlandıklarını söyledi. Verimli bir sezon için bakımlarına önemine değinen Şanlı, "Ürünlü Mahallesi'nde bulunan kovanlarımızın yeni sezon hazırlıklarına başladık. Bahar başlangıçlarında polen de daha iyi geliyor. Kovanlardaki arıların oğula gitmemesi için boş kovanlara bölme işlemleri yapıyoruz. Yapmazsak hepsi oğul yapıp kovanları terk ederler. Oğula giden arılardan bal alamazsın. Arılara çocuk bakar gibi bakacaksın. Bakmazsan arılarda sana bakmaz. İyi bal alamazsın" dedi.
Hasat her ayında 15'inde başlıyor
Amaçlarının yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek olduğunu dikkat çeken Arıcı, "Arılarımızı Çimi Yaylası'na çıkardığımız zaman bir kolonide 40 bin ile 80 bin civarında arı sayısına ulaştırmalıyız ki bize bal verebilsin. Daha düşük kolonilerle yaylaya gittiğimiz zaman arılar verimli olmaz. Onun için ilkbaharda daha besliyoruz. Bu ayın sonlarına doğru ise yaylaya çıkarıyoruz. Yaylada da her yılın mevsimine göre, iklim değişikliklerine göre yağmur, rüzgar veya kurak geçmesine bağlı olarak bal miktarı oluşur. Hasadı da ağustos ayının 15-20' si gibi yaparız. Hasattan sonra yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere getiririz" ifadelerini kullandı.