Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli, boğmaca vakalarının arttığını ve özellikle küçük bebeklerde ciddi komplikasyonlar ve ölüm riskleri taşıdığını ifade etti. Prof. Dr. Kepenekli, boğmacanın tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı bakterilerin direnç geliştirmesinin tedavi sürecini zorlaştırdığını, ayrıca aşılama eksikliklerinin hastalığın yayılmasına yol açtığını söyledi. 2 yaşın altındaki bebeklerin boğmaca için en yüksek risk grubunu oluşturduğunu belirten Kepenekli, “Boğmaca deyip geçmemek lazım, bu hastalık, özellikle 6 aydan küçük bebeklerde ölümcül olabilir” şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca, gebelere yapılan boğmaca aşısının, bebeklerini korumada en etkili yöntem olduğunun altını çizdi.

Kızamıkla ilgili de açıklamalar yapan Kepenekli, son yıllarda Türkiye ve Avrupa'da kızamık vakalarının arttığını, bu artışın çoğunlukla aşı eksiklikleri ve aşı karşıtlığı nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Kepenekli, pandemi sonrası yaşanan aşılama zorluklarının bu hastalıkların yeniden ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti ve “Kızamık, hızlı bulaşan ve ciddi seyredebilir bir hastalık. Aşılanarak korunulabilir” dedi.

Saç Dökülmesi Kaç Yaşta Başlar, Kaç Yaşa Kadar Devam Eder? Saç Dökülmesi Kaç Yaşta Başlar, Kaç Yaşa Kadar Devam Eder?

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Aygün ise, kızamık ve boğmaca vakalarındaki artışın aşı oranlarındaki düşüşle bağlantılı olduğunu belirterek, aşısız kişilerin bu hastalıkları daha ağır geçirdiğini ve bazen ölümcül sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Aygün, "Aşısız vakalar arttı, bu da hastalıkların daha yayılmasına neden oluyor. Ne yazık ki aileler, hastalığı geçirdikten sonra pişmanlık duyuyorlar. Her iki hastalık da aşıyla önlenebilir" şeklinde uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, aşılamadaki eksikliklerin yalnızca bireysel değil toplumsal bir tehdit oluşturduğunu, bu yüzden her yaş grubunun düzenli aşılanmasının kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Özellikle boğmaca gibi hastalıkların küçük bebekleri, kızamık gibi hastalıkların ise tüm yaş gruplarını etkileyebileceğini söyleyen uzmanlar, aşı takvimine uyulmasının önemine vurgu yapıyor. Ayrıca, sigara içmenin ve aşılama eksikliklerinin bu hastalıkların şiddetini artırdığını belirten uzmanlar, toplumsal bağışıklığın korunabilmesi için aşıların ihmal edilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ