2024-2025 eğitim öğretim dönemiyle birlikte velilerin okul servislerine olan talebi artarken, servis ücretlerindeki yüzde 45'lik zam aileleri zor durumda bıraktı. Bu nedenle bazı veliler, çocuklarını komşularla veya alternatif yöntemlerle okula göndermeye yöneldi. Eskişehir Servis Odaları İşletmeciliği Oda Başkanı Ahmetcan Günay'a ulaşan bir servis şoförü, Cevat Ülker İmam Hatip Ortaokulu'nda görevli S.K. isimli öğretmenin araç bagajına da öğrenci alarak toplamda 8 öğrenciyi okula getirdiği anları gösteren görüntüleri paylaştı. Bu tehlikeli durumu eleştiren Günay, “Bu, geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin can güvenliğini tehlikeye atmaktır” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Korsan servis taşımacılığına engel olunması için velilerin bu konuda önlem alması gerektiğini söyleyen Günay şu ifadeleri kullandı: “Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte komşuları tarafından okula bırakılan çocukları görmekteyiz. Ancak bu kişilerin niteliklerini, aracı kullanırken gösterdiği refleksleri bilmiyoruz. Korsan servis taşımacılığına engel olunması için öğrenci velilerinin çocuklarını korsan servislere vermemeleri konusunda uyarıyor ve komşu servislerinin korsan servisi kapsamında olduğunu duyuruyoruz. Bir otomobil aracında koltuk sayısına baktığımızda şoför dahil 4 kişiliktir ama görüyoruz ki 7-8 kişi araca binerek bagaja kadar öğrenci oturtulabiliyor. Bu tamamen geleceğimizin teminatları olan öğrencilerimizin can güvenliğini tehlikeye atmaktır.”

“SERVİSÇİYLE ANLAŞMA YETKİSİ YOKTUR“

Bazı okullarda yaşanan, velilerin anlaşmalı servis firmaları dışında başka firma ile anlaşmasının okul müdürlükleri tarafından engellenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Günay,  velinin hangi firma ile çalışacağına sadece okul aile birliklerinin müdahale edebileceğini belirtti. Günay, “Genelde okullarımızda sözleşmeli servis firmaları vardır. Firmaların olmadığı yerde de bireysel servis araçlarımız var, onlar birebir veli sözleşmesi yapmaktadır. Okul müdürlerine buradan tavsiyem hiçbir aracı dışarıda tutmamalılar çünkü herhangi bir öğrencinin başına aksi durum gelmesi söz konusunda olduğunda bunun tek sorumlusu okul müdürüdür. Servis araçlarında tek yetkili okul aile birliği başkanlarıdır. Bazı okullarımız firmayla anlaşıyor. Oradaki esnafımız yıllardan beri çalıştığı için orada devam etmeyi kendine hak görüyor ve kendi devam ediyor. Ancak okul müdürü de içeriye almıyor bu sefer. Bu noktada da esnaflar arasında bir kaos çıkıyor. Yani velinin hangi firmayla çalışacağına okul müdahale edemez sadece okul aile birlikleri müdahale edebilir. Okul müdürlüklerinin hiçbir şekilde hiçbir servis firmasıyla, servisçiyle anlaşma yetkisi yoktur” diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi'nde Yavaş Yoga etkinliği gerçekleşiyor Anadolu Üniversitesi'nde Yavaş Yoga etkinliği gerçekleşiyor

“EĞİTİMDE TASARRUF OLMAZ”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ikili eğitim yapan okullarda ders sürelerini 40 dakikadan 30 dakikaya indirme yetkisini valiliklere devretmişti. Bu konuda servisçiler olarak yaşanan sorunlara değinen Günay, “Sayın valimiz servis araçlarının kabulünde olmayan hiçbir okulun olur vermeyeceğini bize toplantıda bildirdi. Yani saat değişikliğine 30 dakika ders, 10 dakika teneffüs deniliyor. Diğer ortaokullarda 40 dakika ders, 10 dakika Teneffüs deniliyor. Ben buradan devletimize de seslenmek istiyorum. Eğitimde tasarruf olmaz. Bir öğrenci 40 dakika ders alırken diğer öğrenci 30 dakika ders alacak. Bu durum güvenlik sorunu da ortaya koyacaktır çünkü servis araçlarımız artık saatlerini oturtturdu. Her servis aracımız çalışan anne babaların kaydettirdiği okullara göre hareket etmekte, ders saatleri geriye çekildiğinde biz bu öğrencileri kimlere teslim edeceğiz? Sayın Valimiz, İl milli Eğitim Müdürümüz bize değişebilecek saatlerin değişilmesi ricasında bulundular biz de meslektaşlarımıza yapabileceğiniz saat değişiklikleriniz varsa yapabilirsiniz. Ama saat değişikliğinde gidilemeyecekse eğer sizlerin iş kaygı ve güvenlik sorunu yaşayacaksanız bu şekilde birlik ve beraberlik içinde hiçbir okulda saat değişikliği yapmayacağımızı duyurduk” açıklamasında bulundu.

SERVİS KAYITLARINDA DÜŞÜŞ

Günay son olarak 15 günlük eğitim sürecini değerlendirerek, doluluk oranlarında geçen yıla oranla yüzde 25 düşüş olduğunu kaydetti. Günay, “Bizlere 71 oranında enflasyon zammı gelmişti ama biz belediyemizden, halkımızı ve vatandaşımızı da düşünerek burada yüzde 45 oranında bir zam talebinde bulunduk. Yılbaşında giderlerimizde tekrar artış olacağı için bir zam talebimiz daha olabilir diye düşünerek ufak bir pay bıraktık. Artan fiyatlardan dolayı bazı vatandaşlarımız servis kaydı yaptırmıyor. ‘Abonman kart’ ise liselerde servis kayıt oranını düşürdü. Bunların toplamında geçen yıla oranla yüzde 25 düşüş yaşadık” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ