Eskişehir'de son yıllarda hızla büyüyen paket teslimat sektörüyle birlikte motokurye sayısındaki artış tartışma konusu oldu. Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Coşkuner, kentte resmi kayıtlara göre yaklaşık 50 motokurye bulunduğunu, buna karşın oda ve esnaf siciline kayıtlı olmadan faaliyet gösteren yaklaşık bin 500 motokurye olduğunu iddia etti.
Teslimat süreleri nedeniyle yoğun baskı altında çalıştıklarını belirten Coşkuner, bu durumun trafik güvenliğini de olumsuz etkilediğini ifade etti.
"Baskı ve stres altındayız" diyen Coşkuner, "Çalıştığımız firmaların hızlı teslimat beklentisi nedeniyle sürekli zamanla yarışıyoruz. Üzerimizde oluşan baskı ve stres, trafik kurallarının ihlal edilmesi ve kaza riskinin artmasına neden olabiliyor" dedi.
Kayıt dışı çalışan motokuryelerin denetimini sağlamanın mevcut sistemle mümkün olmadığını savunan Coşkuner, motokurye sayısının da ticari taksi ve dolmuşlarda olduğu gibi yerel yönetimler tarafından planlanması gerektiğini dile getirdi.
Motokuryelerin sosyal haklarına da dikkat çeken Coşkuner, esnaf kurye modeliyle çalışan kişilerin büyük şirketler tarafından işçi gibi çalıştırıldığını, ancak işçi haklarından yeterince yararlanamadığını öne sürdü. Kaza ya da hastalık durumunda gelir kaybı yaşandığını belirten Coşkuner, bu durumun kuryeleri daha fazla çalışmaya zorladığını ve bunun da hem kendi can güvenliklerini hem de trafik güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.
Şoförler Odası'na motokuryeler üzerinde daha fazla yetki verilmesini talep eden Coşkuner, hızla büyüyen sektörde hem çalışanların haklarını koruyacak hem de trafik düzenini sağlayacak yeni yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.



