1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Ulus Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştiren Hak-İş Öz Sağlık-İş Şube Başkan Yardımcısı Yasin Filiz, işçilerin sorunlarına, beklentilerine ve mücadelelerine dikkat çekti. Filiz, sendikal hakların kullanımının yaygınlaştırılması, asgari ücretin insan onuruna yakışır seviyeye çıkarılması, iş güvenliğinin sağlanması ve işçilere sosyal hakların verilmesi yönünde taleplerini sıraladı.
"Sizlerin sesi olmak için alanlardayız"
Emeğin, birliğin ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Hak-İş Öz Sağlık-İş Şube Başkan Yardımcısı Yasin Filiz, “İşyerlerinde gece gündüz demeden alın teri döken vefakar emekçilerimize, birlikte yol yürüdüğümüz tüm kardeşlerimize Rize Meydanından ve eşzamanlı olarak illerden sesleniyoruz. Uluslararası Birlik, Mücadele ve dayanışmamızda sizlerin sesi olmak için alanlardayız. Ülkemizin huzuru ve güvenliği için fedakarca görev yapan, bu uğurda canını siper eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Aynı şekilde, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybeden tüm emekçilerimizi de saygıyla yad ediyor, yaralanan ve meslek hastalığı yaşayan işçi kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.
"Emeğin ve emekçilerin sesi olmak için meydanlardayız”
Filiz, taleplerini şöyle sıraladı: “Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Emekçilerin ve emeklilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir anlayış ile yeniden düzenlenmelidir. Hak-İş olarak, toplu sözleşme düzenini bozmayacak, güçlendirecek bir asgari ücret düzenlemesini, çalışamayan veya geliri yetersiz vatandaşlarımıza bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sistemi kurulmasını talep ediyoruz. İşsizlik sigortası ödeneği tüm çalışanların çalışmaları ile orantılı olarak faydalanabileceği bir modele dönüştürülmelidir. Vergilendirmede aile yükümlülüklerinin dikkate alınmasını, vergi matrahı ile vergi oranlarının söz konusu yükümlülüklere uygun olarak belirlenmeli. Kriz dönemlerinde tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranı yüzde 10 olarak sınırlandırılmalı. Kayıt dışı istihdam ile mücadelede çalışmaların daha etkin ve istikrarlı bir şekilde devam etmeli. Çocuk işçiliğinin ve istismarı önlenmeli. Kayıt dışı ve güvencesiz alanlarda çalışan işçilerin kayıt altına alınması için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Emeğin ve emekçilerin sesi olmak için meydanlardayız.”