Eskişehir'de Tepebaşı Belediyesi, çevre dostu bir projeye imza atarak, tekstil atıklarını sosyal faydaya dönüştürüyor. “Kadınlar Üretiyor, Çocuklar Gülümsüyor, Atık Tekstillerden Sosyal Fayda” isimli proje kapsamında, atık kumaşlar hem çevreye katkı sağlıyor hem de çocuklara hediye edilecek ürünlere dönüşüyor.
ESKİŞEHİR'DEKİ ATIK KUMAŞLARI DEĞERLENDİRİYORUZ
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bir televizyon programında projeye dair yaptığı açıklamada, özellikle İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Belde Evleri ile birlikte sıfır atık konusunda önemli bir çalışma yapıldığını belirtti. Ataç, “Eskişehir'deki iki büyük tekstil firmasının atık kumaşlarını alarak, bu atıkları değerlendiriyoruz. Üretilen ürünler, çocuklara yönelik kalemlik, çanta ve oyuncak gibi materyaller oluyor. Ürünlerin üzerinde ise, 'Bu ürün senin için üretildi sevgili çocuk. Bu ürünü sevgiyle senin için diktim. Paylaşmayı, sevmeyi ve doğayı korumayı unutma' gibi mesajlar yer alıyor,” dedi.
Projede üretilen her ürünün üzerinde bir QR kodu bulunuyor. Bu kod, ürünü üreten kadının bilgilerini ve üretim sürecini takip etme imkânı sunuyor. Ayrıca, her ürünle birlikte dijital bir “pasaport” veriliyor. Bu pasaport, kadınların çocuklar için hazırladığı özel mesajları içeriyor ve ürünün arkasındaki emek ile süreç hakkında bilgi veriyor.
Tepebaşı Belediyesi'nin yürüttüğü bu projede, hem kadınlar üretim yaparak ekonomiye katkı sağlıyor, hem de atık kumaşlar çevre dostu bir şekilde değerlendiriliyor. Başkan Ataç, projeyi Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu tür projeler, sadece ekonomik fayda sağlamıyor, aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir adım atılmış oluyor," ifadelerini kullandı.