Eskişehir'de 7 yıldır sahaflık yapan Devran Gökay, son dönemlerde pikap ve plak kültürüne olan ilginin arttığını ve bunun sosyal medyanın, dizilerin ve filmlerin etkisiyle pekiştiğini belirtti. Gökay, pikapların yeniden üretilmeye başlanmasının ve nostaljik ürünlerin popülaritesinin yükselmesinin, müzik dinleme deneyimini daha somut ve ritüel haline getirmesinden kaynaklandığını ifade etti.

"Sosyal Medyanın Etkisi Büyük"

Pikaplar ve plakların artan popülaritesinde sosyal medyanın ve popüler kültürün büyük etkisi olduğunu dile getiren Gökay, "Yeni kuşak, müziği dijital ortamda dinlemek yerine, plak gibi somut bir nesne üzerinden deneyimlemeyi tercih ediyor. Filmler ve diziler de bu ilgiye büyük katkı sağlıyor" dedi. Gökay, özellikle gençlerin ellerinde pikap olmasa bile plak almaktan keyif aldığını, müzikle ilgili somut bir öğe tutmanın önemli bir değer haline geldiğini vurguladı.

Ritüel Haline Gelen Müzik Dinleme Deneyimi

Plak ve pikapların popülerliğinin, müziği somut bir eşya üzerinden dinleme alışkanlığıyla daha keyifli bir ritüele dönüştüğünü anlatan Gökay, "Müzik dinlemek bir ritüel haline geldiğinde daha tatmin edici oluyor. Plak, kaset ve CD gibi müzik eşyalı nesneler, müziği dinlerken bir süreç oluşturmanıza olanak tanıyor. Plağı kılıfından çıkarıp, temizlemek, pikabın sesini ayarlamak, albümü baştan sona dinlemek… Bütün bunlar müzikle ilgili bir deneyimi çok daha somut ve anlamlı hale getiriyor" şeklinde konuştu.

Kazanmak için gittiler Kazanmak için gittiler

Gökay, genç kuşağın bu nostaljik ürünlere olan ilgisini, kültürel değişim ve müzikle kurdukları bağın önemli bir yansıması olarak değerlendirdi.

Kaynak: İHA