Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, sanayideki istihdam kaybına ilişkin dikkat çeken rakamlar paylaştı. Artan maliyetler ve yatırım iştahındaki düşüş nedeniyle üretimden uzaklaşan iş gücünün hizmet sektörüne yöneldiğini belirten Kesikbaş, bu tabloyu “normalleşmesi gereken bir kırılma” olarak tanımladı. Sanayide üretim motivasyonunun yeniden güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kesikbaş, Organize Sanayi Bölgesi’nde her gün yaşanan yoğunluk için de raylı sistem önerisini gündeme taşıdı. Programın finalinde ise tüm kente çağrı yaptı: Eskişehir’in geleceğinin üretimde olduğunu ve gençlerin bu şehirde iş bulabilmesi için ortak akıl gerektiğini söyledi.

BAL Temsilcisi 2 Eylül İnönü Belediyespor’a Başkan desteği
BAL Temsilcisi 2 Eylül İnönü Belediyespor’a Başkan desteği
İçeriği Görüntüle

700 Bin Kişi Sanayiyi Bıraktı

Artan maliyetler ve sanayicinin üzerindeki yükler nedeniyle Türkiye genelinde yaşanan istihdam kaybına dair rakamları paylaşan Kesikbaş, hizmet sektörüne yaşanan göçü şöyle ifade etti: "Bak ben şuradan söyleyeyim sana: 2025 yılında sanayide istihdam kayıpları 1. çeyrekte 61.000, 2. çeyrekte 156.000, 3. çeyrekte 147.000, muhtemelen 4. çeyrekte buna benzer bir rakam. Yani 600-700 bin insan kaynağı — bu arada tabii ki işsizlik oranları %7,7 — ne yapmış? Hizmetler sektörüne geçmiş. Sanayiyi bırakmış. Sanayicilerin çok önemli bir kısmı işte şu anda gelecekle ilgili bir yatırım planı yapmıyor. Bunların normalleştirilmesi gerekiyor. Tekrardan bizim üretime, üretim odaklı bakış açısına daha vizyoner bir şekilde adapte olmamız gerekiyor."

OSB Trafiğine Raylı Sistem Çağrısı

Her gün on binlerce çalışanın mağdur olduğu Organize Sanayi Bölgesi trafiği hakkında da konuşan ESO Başkanı, kalıcı çözümün toplu taşımadan geçtiğini belirterek, "Bizim bin 550 üyemiz var. Bin 550 üyemizin tamamının tuzu kuru değil. OSB'nin içerisinde de küçük orta ölçekli işletme çok var. Doğal olarak oradaki hem maliyetlendirme açısından hem trafiğin azaltılması açısından bence son derece önemli. Çünkü 100 bin çalışan var o bölgede. Bizim doğu-batı ekseninde mutlaka ve mutlaka bir toplu taşıma sistemine ihtiyacımız var. Bunun adı metro olabilir, banliyö olabilir, tramvay olabilir” diye konuştu.

Gidecek Başka Yerimiz Yok

Programın sonunda, kentin tüm paydaşlarına ve siyasilere "Eskişehir Milliyetçiliği" çağrısı yapan Kesikbaş, "Bu işlere Eskişehir'in odağında bakmak lazım. Bu işlerin siyaseti yok. Eskişehir zenginleşecek. Eskişehir nasıl zenginleşir? Üretimle zenginleşir. Çok iyi çocuklar var, ben birçoğunu tanıyorum. Çok iyi eğitim almışlar, çok donanımlılar. Ama bu bizim sorumluluğumuz. Gerçekten, bunu samimiyetle, popülist olmak için söylemiyorum, öyle bir derdim yok. Ama o çocuklara aş ve işi burada bulmak gerekiyor. Niye gitsin ki? Burada çoluğunu, annesini, babasını bırakacak, ailesini bırakacak. Eskişehir konforlu bir yer, öyle ya da böyle. Biz sadece daha mükemmel bir Eskişehir istiyoruz. Hani burada Eskişehir milliyetçiliğini, Eskişehir sevgisini ön plana çıkartmak gerekiyor. Ben buradan hani herkese de sesleniyorum; ya ne iş yaparsak yapalım mutlaka önce birinci yerde Eskişehir'i odaklandırmak gerekiyor. Bu kentte yaşıyoruz, gidecek başka yer yok, ne yapalım yani?" diyerek konuşmasını noktaladı.

Kaynak: Haber Merkezi