Yılbaşından itibaren uygulanacak yeni ehliyet sınavı değişiklikleri, bazı adaylarda tedirginlik yaratırken, sürücü eğitmenleri bu değişimlerin kaliteli bir eğitim için gerekli olduğunu savunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelik, hem B sınıfı ehliyet hem de motosiklet eğitiminde önemli düzenlemeler öngörüyor. Yeni düzenlemelerin yılbaşı itibariyle devreye girmesi beklenirken, bu değişikliklerle birlikte eğitim standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor.

Özel bir sürücü kursunda eğitmen olan Serdar Uğuraç, yapılacak değişimlerin faydalı olacağına inandığını belirtti. Uğuraç, “Eğitim kalitesinin yükselmesi, hem sürücülerin hem de trafikteki güvenliğin artması açısından büyük önem taşıyor. Yeni düzenlemelerle daha donanımlı ve bilinçli sürücüler yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Adaylar, sınavların zorlaşacağı yönünde kaygılar taşırken, eğitmenler bu değişimlerin sürücü adaylarına daha iyi bir eğitim alma fırsatı sunacağını vurguladı. Yeni yönetmeliklerin detaylarıyla birlikte sürücü kursları, eğitim programlarını güncelleyerek, daha etkili bir eğitim süreci sağlamaya hazırlanıyor.

Eskişehir'deki çocuk parkı yenilendi Eskişehir'deki çocuk parkı yenilendi

İKİNCİ BİR GÜZERGAH EKLENDİ

Yapılacak değişikliklerle ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Uğuraç, düzenlemelerin hem kursiyerler hem de eğitmenler açısından faydalı olacağını dile getirdi. Uğuraç, “Bu değişiklikler arasında yer alan motosiklet ve otomobil uygulama sınavlarına U dönüşü eklenmesi özellikle otomobil ehliyeti alanlar için faydalı olacak. Ancak motosiklet sınavında çok da gerekli değil, çünkü biz zaten küçük alanlarda bu tür manevraları yaptırıyorduk. Ayrıca sınav süreleri uzatıldı. Eskiden sürücü kurslarında hafta sonları yapılan sınavlarda kurslar en fazla 12 aday alabiliyordu, ancak bu sayı 10’a düşürüldü. Sınav süresi ise 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı; 5 dakikası araç tanıtımına, kalan 35 dakikası ise genel sürüşe ayrılacak. Önceden adaylar sadece bir güzergah üzerinden sınava giriyorlardı, ancak şimdi ikinci bir alternatif güzergah da ekleniyor. Sınav günü kura ile bir güzergah seçilecek ve aday o güzergah üzerinden sınava girecek. Ayrıca vatandaşın ders sayıları da arttırıldı, bu da çok olumlu bir gelişme. Ders sayısının önceden az olduğunu düşünüyordum ve bu artış önemli bir eksikliği giderecek” dedi.

GECE SÜRÜŞÜ EĞİTİMLERDE VAR AMA UYGULAMADA AZ

Hale Avrupa standartlarında eğitim verilmediğini ifade eden Uğuraç, sınavlar zorlaşıyor algısına katılmayarak eğitimin kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti. Uğuraç, “Yapılan değişikliklerin genel olarak olumlu olduğunu düşünüyorum. Örneğin, U dönüşü günlük hayatta da sıkça kullanılan bir manevra olduğu için sınavlarda yer alması faydalı. Tek güzergah yerine iki güzergah kullanılması, adayların ezbere dayalı sürüş yerine daha geniş bir bakış açısıyla sınava hazırlanmalarını sağlayacak. Ayrıca ders sayısının artması da önemli bir gelişme, çünkü eğitim sürecinde daha fazla pratik yapma imkanı sunacak. Avrupa standartlarıyla kıyasladığımızda, hâlâ bazı eksiklerimiz var. Örneğin, gece sürüşü eğitimlerde resmiyette var ama çok az uygulanıyor. Bu da bir eksiklik. Ayrıca yağışlı hava koşullarında sürüş eğitimi de yeterince verilmemekte. Eğer eğitim sırasında yağışa denk gelinirse bu tecrübe ediniliyor, aksi takdirde böyle bir deneyim eksik kalıyor. Yeni yönetmelikle birlikte bazı insanlar ehliyet almanın zorlaştığını düşünüyor. Ancak şahsi görüşüme derslerin ve uygulamaların arttırılması, adayların daha iyi yetişmesini sağlar. Eğitimin kalitesinin artması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

YENİ YILDA İTİBAREN FİYATLAR ARTACAK

Son olarak mevcut ehliyet kursu ücretlerinin 20 bin TL olduğunu ifade eden Uğuraç, motosiklet kullanımına talebin arttığını söyledi. Uğuraç, “Sürücü kursu ücretleri her yıl olduğu gibi yılbaşından itibaren yine artacaktır. Devlete ödenen vergilerde de artış olmasını bekliyoruz. Şu anda B sınıfı otomobil ehliyetine olan talepte bir düşüş var. Ancak mevsimsel olarak motor ehliyetine olan talepte bir düşüş beklerken bu yaz oldukça yoğunluk yaşadık ve hala talep devam ediyor. Bunun nedeni ekonomik zorluklar olabilir. Gençler, özellikle kurye olarak çalışmak için motor ehliyeti alıyor. Bir de araç fiyatları oldukça yüksek. Arabaya olan talep çok artmasa da motor kullanımı giderek yaygınlaşıyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ