Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, gençlerin kamuya başvurulardan sonuç alamadığını ifade ederek, bu nedenle özellikle meslek lisesi mezunu gençlerin giderek artan oranla esnaflığa yöneldiğini söyledi. İşyeri açma oranının yüzde 60’a ulaştığını söyleyen Birsen, yeni yerleşim bölgelerinde iş yeri ihtiyacı arttığına da dikkat çekti.

Eskişehir'de vatandaşın işini kolaylaştıran araç! Eskişehir'de vatandaşın işini kolaylaştıran araç!

"YENİ GENÇ GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYORUZ"

Yüzde 60 oranındaki yeni esnafın meslek liselerinden mezun genç girişimciler olduğunu belirten Birsen, “Gençlerimiz kamu alanında çalışmak isteme arzusundan kaynaklanan daha öncelerden çalışma azmi ile kamuya başvuran gençlerimiz oradan karşılık alamadığı için şu anda genç girişimci kardeşlerimiz esnaflığa yönelmektedir. Kayıtlara baktığımızda daha çok gençlerimizin iş yeri açtığını dolayısıyla çırak, kalfa ve ustalık sınavlarına kazanan ve meslek liselerinden mezun olan gençlerimizin iş yeri açmak istediğini gözlemlemekteyiz yapmış olduğumuz kayıtlara baktığımızda yüzde 60 oranında dediğim kesimden hem meslek liseleri mezunu hem de genç girişimcilerden oluşan kitlenin esnaf sicilimize kayıt olduğunu ve işletmeler açtığını gözlemlemekteyiz. Bu artış gençlerimizin esnaf ve sanatkarlığa iş yeri açarak girişimciliğini biz gerçekten destekliyoruz bu konuda da umudumuz daha da arttı tabii ki daha çok gençlerimize kamuda çalışma yerine girişimciliği ön planda tutarak iş yeri açmalarını dolayısıyla ticarete atılarak hem ülkemize hem de çevresine daha faydalı olabileceklerini buradan nasihat etmek istiyoruz. Gerçekten işyerlerinizde sadece işyeri açarak kendisine bir ekmek kapısı değil yanında çalıştırmış olduğu kişilere istihdam yaratarak hem ülke ekonomisine hem de çevresine faydalı hale gelebileceğini buradan tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Birsen, genç girişimcilerin iş yeri açarken KOSGEB destekleri, vergi muafiyetleri ve Halk Bankası üzerinden sunulan düşük faizli kredilerden yararlanabildiğini, bu desteklerin kayıtlı esnaf sayısını artırdığını belirterek, “Gençlerimizin piyasaları araştırarak piyasanın ihtiyaç duyduğu işletmeler açarak bu konuda kendilerini hazırlayarak iş yeri açmalılar. Bu konuda kendilerini yeterli görmeyenlerin de mesleki odalarımıza bizlere gelerek danışarak hangi bölgelerde neye ihtiyaç duyulduğunu bize danıştığında bizim de yol göstererek yapmış olduğu yatırımın devamlılığını sağlayacak bir fikir alışverişinde bulunarak daha sağlıklı bir şekilde işletmeler açmasında yardımcı oluyoruz. Genç girişimcilere verilen desteklerden yararlanarak bugüne kadar bize kayıt olmuş çok genç girişimci kardeşimiz var. Bu desteklerden yararlanmalarından dolayı da genç girişimci kardeşlerimizin Esnaf Odaları Birliği Sicil Müdürlüğü'ne kayıtları daha yüksek oranda olmasının sebebi de bu desteklerdir”dedi.

“ESKİŞEHİR AÇISINDAN FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUZ”

İşyeri kiralarındaki fahiş artışlara da dikkat çeken Birsen, “Yeni işletme açacak arkadaşlarımızın kiralık yer konusunda karşılaştıkları bir takım zorluklar var. Eskişehir’de iş yeri sayısının yetersiz olmasından kaynaklanan fahiş fiyatta kiraların arttığını görüyoruz. Bunu önleyebilmek için de yerel yönetimlerle yapmış olduğumuz toplantılarda hem Tepebaşı Belediyesi hem Odunpazarı Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi’yle yeni açılacak yerleşim bölgelerinde imar planlarında, yeni yerleşim bölgelerinde çarşılar açılarak bu ihtiyaca cevap verebilecek ticari iş yeri olarak planlanması ve iş yeri sayısının çoğaltılarak bu fahiş artışların önüne geçilebileceğini biraz daha ihtiyacı karşıladıkça fiyatların düşebileceğini biz her fırsatta belediyelerimize anlatıyoruz. Yeni imar planlarında özellikle yeni gelişen bölgelerde de bunu gözlemlemekteyiz. Örnek verecek olursak Aşağı Söğütönü, Batıkent, 71 Evler Mahalleleri gibi yeni gelişen bölgelerde vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu işletmeler açıldıkça çarşı merkezine gelen kişi sayısında azalmalar olduğunu ve oralarda açılan işletmelerin rahatlıkla müşteri potansiyelini yakalayabildiklerini ve rahatlıkla ticaret yaptıklarını gözlemlemekteyiz. Bunun devamının sağlanmasını yeni açılacak imar bölgelerinde özellikle ticaret merkezlerinin iş yeri olabilecek şekilde imar planlarının yapılmasını ve dolayısıyla Eskişehir'in tek merkezli çarşı olmaktan çıkararak halkımızın kendi oturduğu mahallelerde her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde bir ticari düzenin sağlanması Eskişehir açısından faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ