Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik, ESTV'de yayınlanan Günaydın Eskişehir programında gazeteci Tarkan Demir ve Burcu Bilgiç'in konuğu oldu.
Ortak akıl vurgusu ve yasaya eleştiri
Ortak akılla şehri iyileştirmek için hareket etmenin önemine vurgu yapan Çelik, “Benim öne çıkmam belediye başkanlarımızın başarısı diye düşünüyorum. Çünkü katılımcı demokrasi, ortak aklın ortaya çıkarılması, insanların özgürce ifadesini ortaya koyabilmesi... 5393 sayılı bir yasa var, o yasada büyükşehir veya alt belediye başkanımız isterse gündem söz vermeyebiliyor. Bana göre 5393 sayılı yasa antidemokratik bir yasa, gerçek anlamda nisbi temsil ve temsilde adalet noktasında sıkıntıları olan bir yasa. Bu yasanın da dilerim bizim iktidarımızda değişerek daha demokratik, daha özgürlükçü, halkın temsilcilerinin meclislerde daha aktif, etkin olduğu hale getirilir diye düşünüyorum.
50 yıllık siyasal birikim ve halktan aldığı güç
Ben 50 yıldır siyasal mücadele içerisindeyim. Tabii bu bağlamda tecrübe ve birikimlerimiz oluştu. Mümkün olduğunca toplumsal yaşamda hem gelişmeleri iyi görebilmek, hem de doğru adımlar atabilmek, toplumumuza, halkımıza yararlı olabilmek adına kendimizi geliştirmeye çalıştık. Herhalde meclisteki duruşum da bunun bir sonucu. Tabandan, halktan aldığım destek, güç, beni mecliste ciddi anlamda cesaretlendiriyor.
“Şehir bizim, sorunlarımız ortak”
Ben burada mecliste belki benim konuşmamdan rahatsız olmuyor ama şimdi şehir bizim şehrimiz, sorunlarımız ortak. Merkezi idarenin yapması gerekenler var; bizim yapmamız gerekenler var. Şimdi tabii merkezi idare şu anda belediyelerde muhalif durumda. Muhalif olanlar bizi dönem dönem eleştirmeye çalışıyorlar. Ben de eleştirilerde daha ziyade yapıcı, ilerletici ve öncelikli olarak mukayese edici olması gerektiği noktasındayım. Şimdi kendi işinizi yapmaz da başkasının hatalarını aramaya kalkarsanız orada sağlıklı sonuçlar çıkmaz.
Ortak akıl ve oy birliği vurgusu
Ben şu anda şehrimizde daha yaşanabilir hale gelebilmemiz için olması gerekenlerin bir an önce hayata geçirilmesi ve yaşam koşullarımızla ilgili daha iyi yaşama ulaşabilmemiz adına var olan fikirlerimizin toplum içerisinde birlikte yaşanabilirliğini sağlayabilmek adına fikirlerimi meclislerde paylaşmaya çalışıyorum. Çok pozitif tepkiler alıyorum. Bana destek veren tüm yurttaşlarımıza da buradan ayrıyeten teşekkür ediyorum. Ben Büyükşehir'de Plan Bütçe Komisyonu'ndayım. Odunpazarı'nda Hukuk Komisyonu'ndayım. Birlikte bazı konular zaten oy birliği gerektiriyor. Ama şimdi bazen de şehrin yararına olan konularda siyasal eksende duruşlar da ortaya konabiliyor. Eskişehir'le ilgili daha iyi tartışıp hep devamlı oy birliği noktasına, ortak akıl noktasına hareket etmemizin şehrimizin gelişmesi açısından yararlı olacağını düşünüyorum.
Sosyal belediyeciliğin örnekleri ve yapıcı eleştiri çağrısı
Dönem dönem biz sürekli denetleniyoruz, gerçi kaynaklarımızı doğru kullanıyoruz. Halkın lehine kullanıyoruz, sıkıntıların analizlerini, tespitlerini doğru yapmaya uygun belediyecilik anlayışını hayata geçiriyoruz ki son dönem sosyal belediyeciliğimizde bu bağlamda çok kıymetli örneklemeleriyle. Şimdi buradaki temel sıkıntılardan birisi şu, biz şu an Eskişehir'i yönetiyoruz, hizmet üretiyoruz. Şimdi biz de birlikte belediyelerde AKP'nin meclis üyesi arkadaşlarımız var. Şimdi bizim etkinliklerimize yaptığımız işlere hiçbirine katılmıyorlar. Haberleri bile olduğunu zannetmiyorum bazı konularda gerçekten. Ama şimdi hiçbir şey yapılmadı iddiasıyla da bir takım eleştirilerde bulunuyorlar. Eleştiriler çok ucuz ve basit hale getirilebiliyor. Tramvay koltuğunun kirliliği veya işte tramvayda tutamağın kopması falan gibi şeyler siyaseti biraz geriye çekiyor. İleriye yönelik yani var olanı işte çok basit argümanlarla ne olursa olsun eleştireyim değil de ben de bir katkı koyayım, benim katkım da şehir tarafından görülsün, birlikte şehri yönetelim noktasına taşınabilmesi adına mecliste diğer arkadaşlarım da böyle duruş ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.