Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında “Türkiye'nin İlk Modern Haritası: 1896 Eskişehir Planı” başlığıyla çalışmalarını yürüten Murat Atılgan Ortaokulu öğrencileri, proje sürecinde elde ettikleri belgeleri bir araya getirerek dikkat çeken bir sergiye imza attı. Bir AVM’de açılan sergide, 1896 tarihli Eskişehir planı başta olmak üzere haritacılığın tarihsel gelişimini yansıtan birçok görsel ve belge yer aldı. Ayrıca Türk Tarih Kurumu arşivlerinden temin edilen eski Eskişehir fotoğrafları da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Etkinliğe velilerin yanı sıra Odunpazarı Kaymakamı Ömer Ulu da katılarak öğrencilere destek verdi.

“Üç öğrencinin büyük emek verdiği bir çalışma”

Sosyal Bilgiler Öğretmeni ve proje danışmanı Kevser Ün, serginin yaklaşık bir yıllık titiz çalışmanın ürünü olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu proje, TÜBİTAK 2204-B kapsamında yürüttüğümüz, üç tane 11 yaşındaki öğrencimizin hazırladığı özel bir çalışma. Türkiye’nin ilk modern haritası olan 1896 Eskişehir planını merkeze aldık. Sergide yer alan 30 tablonun 17’si Türkiye’de haritacılığın tarihsel gelişimini kronolojik olarak anlatıyor. Diğer tablolar ise Türk Tarih Kurumu’ndan temin ettiğimiz 19. yüzyıla ait Eskişehir fotoğraflarından oluşuyor.”

“Haritaların hikâyesini insanlara anlatıyoruz”

Proje ekibinden 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eda Uz, çalışmalarının kapsamını şöyle anlattı:
“Konumuzu belirledikten sonra Ankara’da Harita Genel Komutanlığı’nı ve Türk Tarih Kurumu’nu ziyaret ettik. Eskişehir’de Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde de incelemelerde bulunduk. Ardından tüm bu materyalleri bir sergi hâline getirmeye karar verdik. Burada hem Eskişehir’in ilk modern haritasını hem de dünya haritalarının tarihsel gelişimini insanlara anlatmaya çalışıyoruz.”

“Bilim dünyasına katkı sunmanın gururunu yaşıyoruz”

Bir diğer proje öğrencisi Elif Naz Yalçın ise, çalışmanın bilimsel açıdan taşıdığı öneme değinerek,
“Bu sergi sayesinde bilim iletişimi temasını somutlaştırmış olduk. Üzerinde çalıştığımız 1896 Eskişehir planı, şimdiye kadar ayrıntılı biçimde incelenmemiş özgün bir konu. Bu verileri raporlaştırarak bilim dünyasına sunacak olmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.

Öğrenci Büşra Helvacı ise serginin hazırlanma sürecinin yaklaşık bir iki hafta sürdüğünü, bu süre içinde tüm materyallerin düzenlenerek serginin ziyaretçilere hazır hâle getirildiğini ifade etti.

“Bu gençlerle ne kadar gurur duysak az”

BŞEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde beyaz önlük töreni
BŞEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde beyaz önlük töreni
İçeriği Görüntüle

Sergiyi gezen Odunpazarı Kaymakamı Ömer Ulu, öğrencilerin azmine ve ortaya koydukları çalışmaya duyduğu takdiri şu sözlerle dile getirdi:
“Gençlerimizin ortaya koyduğu emek gerçekten umut verici. Onların bu heyecanını görmek hepimiz için çok kıymetli. Aileleri varsa, bu başarıyla ne kadar gurur duysalar azdır.”

Kaynak: İHA