Eskişehir'in Alanönü Mahallesi'nde hizmet verecek olan "Alanönü Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu" için açılış töreni düzenlendi. Modern yapısıyla dikkat çeken merkez, vatandaşların sağlık hizmetlerine daha hızlı ve kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi.

Açılışa Protokol ve Sağlık Çalışanları Katıldı

Açılış törenine Eskişehir Valisi Erdinç Yılmaz, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, MHP İl Başkanı Ayhan Sezer, mahalle muhtarları, sağlık çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Kütahya’da göz doldurdular
Kütahya’da göz doldurdular
İçeriği Görüntüle

"Sağlığa Yatırım Yapmayı Hedefliyoruz"

Açılışta konuşan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, sağlık hizmetlerinde koruyucu uygulamaların önemine dikkat çekti. Bildirici, "Bundan sonraki temel amacımız hastalığa, tedavi edici hizmetlere öncelikli yatırım yapmak değil, sağlığa yatırım yapmaktır" ifadelerini kullandı. Yeni merkez ile birlikte bölgede aile hekimliği hizmetleri ve acil sağlık hizmetlerinin daha etkin şekilde sunulması hedefleniyor. Vatandaşların sağlık ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verecek merkezin, bölgedeki sağlık altyapısına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Aile Sağlığı Merkezleri'nin koruyucu hekimlik anlayışının temelini oluşturduğuna dikkat çeken Eskişehir Valisi Erdinç Yılmaz, "Bizim medeniyetimizde devletin varlık sebebi insanın huzuru ve esenliğidir. İnsanı yaşatmanın, huzurlu bir toplum inşa etmenin en temel şartı ise hiç şüphesiz sağlıktır. Biz sağlık hizmetlerini hastaneden önce aileye, aileden önce de aileyle kucaklayan mahalleye taşımayı bir devlet politikası olarak benimsedik. Toplum sağlığı dediğimiz büyük yapı hastalık ortaya çıkmadan önce onu önlemek; aşıyla, taramayla, danışmanlıkla tehlikeyi daha kapıdan çevirmek, hastaneye ve ileri tedaviye giden yükü azaltmakla mümkündür... Aile hekimliği sistemimiz tam olarak bu koruyucu hekimlik anlayışının omurgasını oluşturur. Bir toplumun sağlıklı olması sadece hastanelerinin ne kadar donanımlı olduğuyla değil, mahallesindeki Aile Sağlığı Merkezlerinin kapısının ne kadar açık, ne kadar erişilebilir ve ne kadar güven verici olduğuyla ölçülür. Mahalle sağlığı aslında toplum sağlığımızın temel taşıdır" ifadelerinde bulundu.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, sağlık çalışanlarına emekleri için teşekkür ederek, “Hamdolsun Eskişehir’imiz, hem yatak kapasitesini artırmış hem de gerekli donanımları fazlasıyla yerine getirmiş bir kentimiz. Sadece şehrimizde yaşayanlara değil, aynı zamanda çevre illerden gelen vatandaşlarımıza da kaliteli sağlık hizmeti sunuyor. Sağlık çalışanlarının ne kadar fedakârca hizmet ettiğine bizzat tanıklık etmiş biri olarak söylüyorum; ülke olarak, devlet olarak ve biz vatandaşlar olarak size ne kadar teşekkür etsek, ne kadar dua etsek azdır. Çünkü sizler insanların şifa ve mutluluk kaynağı oldunuz. Mutluluk sıralamasında en başta sağlık geliyor. O açıdan eğer bu ülke mutluysa, bu ülke memnunsa bunda en büyük pay; gecesini gündüzüne katan, 7 gün 24 saat esasıyla çalışan siz değerli sağlık çalışanlarınındır" açıklamasında bulundu.

86 AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, temel amacın hastalığa değil sağlığa yatırım yapmak olduğuna dikkat çekerek, “Uzun yıllardan beri dünyada ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde temel öncelik, tedavi edici sağlık hizmetlerine yatırım yapmaktı. Ama artık geldiğimiz noktada, artan ömür süresiyle birlikte sağlık sisteminin üzerinde çok ciddi bir kronik hastalık yükü var. Bundan sonraki temel amacımız aslında hastalığa, tedavi edici hizmetlere öncelikli yatırım yapmak değil, sağlığa yatırım yapmaktır. Aslında bizim temel amacımız bundan sonraki süreçte koruyan ve geliştiren bir sağlık hizmeti modeli ile ülkemizde 1'inci basamak sağlık tesislerinin yaygınlığını artırmak ve buna paralel olarak Sağlıklı Hayat Merkezlerimizin yaygınlığını, ulaşılabilirliğini ve kapsayıcılığını giderek büyütmeyi hedefliyoruz. Biz de çok şükür ilimizde yaklaşık 86 adet Aile Sağlığı Merkezi ile bu hizmeti ifa ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"47 milyon Türk lirasına tamamlanarak teslim edilmiştir"

Kentte 325 aile sağlığı biriminin hizmet verdiğini vurgulayan Bildirici, "Çok kısa dönem içerisinde devam eden yaklaşık 8 Aile Sağlığı Merkezi ve 4 Sağlıklı Hayat Merkezi ile birinci basamaktaki sağlık hizmet sunum kapasitemizi oldukça ileri seviyelere taşıyıp erişilebilir, kapsayıcı bir sağlık hizmeti modeliyle hizmet sunacağız. Nihayetinde 2'nci ve 3'üncü basamaklara daha az vatandaşımızın müracaat etmesini sağlayacağız. Temel amacımız, 2027 yılının sonunda hekim başına düşen nüfusumuzu, şu an 2 bin 750 civarında olan seviyeden 2 bin 500’e kadar çekmek. Burada 10 tane aile sağlığı birimimiz, 10 tane aile sağlığı çalışanımız ve lojistiği sağlayan personelimizle birlikte toplam 24 kişiyle sağlık hizmeti sunuyoruz. Yaklaşık 10 ay önce hizmete başlayan binamız, yaklaşık bin 100 metrekare kapalı alana sahip olup 47 milyon Türk lirasına tamamlanarak teslim edilmiştir" dedi.

"Türkiye’nin en iyi 5 ilinden biri olduğumuzu söyleyebilirim"

Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunu hakkında da bilgi veren Bildirici, "Burada acil vakalara yerinde müdahale edip naklini sağlayacak ambulans ve sağlık profesyonellerini istihdam ediyoruz. İlimizde çok şükür bugün 46 tane Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuz var. Türkiye ortalamasını esas aldığınızda Türkiye’nin en iyi 5 ilinden biri olduğumuzu çok rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu. Konuşmaların ardından dualar eşliğnde kurdele kesimi yapıldı. Ardından program protokolün aile sağlığı merkezini gezerek hekimlerden ve çalışanlardan bilgi almasıyla son buldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ