Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe ES TV İlçenizde programında ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin’in konuğu oldu. Başkan Tepe göreve geldiği günden bu yana yapılan faaliyetleri anlattı.

SEYİTGAZİ İNANÇ TURİZMİNE IŞIK TUTUYOR

Uğur Tepe ilk olarak ilçe tarihi hakkında kısa bir bilgi vererek, “İlçemiz Eskişehir’in en eski 3 ilçesinden bir tanesi. Normalde 1917 yılında ilçe yapılmış bir yer. Ama tarihi Selçuklulara hatta Roma dönemine dayanan bir ilçemiz. Eski bir yerleşim yeri olması sebebiyle ilçemizin birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla sit alanlarından ve çıkan ürünlerden de bunu anlıyoruz. Tabii ilçemizde özellikle Seyitgazi’nin de ismini aldığı Seyit Battal Gazimiz bulunuyor. 740 yılında Seyitgazi’de şehit edildiği yönelik bilgiler var. 1300 yılında da Battalgazi türbesinin burada yapılmaya başlanmasıyla tabi tarihi çok önemli. Ardından Şücaaddin Veli yine 700 yıl öncesine dayanan, burada yaşamış erenlerimizden birisi. Ardından Himmet Baba Kümbet mahallemizde, Üryan Baba Yazıdere mahallemizde ve Melik Gazi olarak ilçemize inanç turizmine ışık tutan ve ilçemizi yansıtan yerlerimiz var. Tabi ilçemiz sadece inanç merkezi değil, eski bir ilçe olmasından dolayı bir de Frigler, Frig vadisi dediğimiz bölge de 300 yıla dayanan yaşantı yerleri var. Şu anda korumada olan birçok tarihi yerimiz var. Bunlara da sahip çıkmaya çalışıyoruz. Tabi hayliyle ilçemizin zenginleri sadece bunlar değil özellikle bor madenleri ülkemizin dünyanın göz bebeği. Dünya’nın yüzde 70 civarında rezervinin olduğu Kırka mahallemiz var. Tarım ve Hayvancılık; yaklaşık 600 bin dekarlık ekili alanda tarım hayvancılık yapılan bir bölgeyiz. Şu anda eğer örnek vermem gerekirse; yaklaşık 95 bin civarında küçükbaş, 13 bin civarında da büyükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Bunlarla tabii ülke ekonomisine katkı vermeye çalışıyoruz. Güzel bir ilçeyiz Eskişehir’imize hemen hemen en yakın ilçeyiz” dedi.

MALİ YAPIYI DENGELEMEYE ÇALIŞTIK

Başkan tepe göreve geldiğinden bu yana yapılan faaliyetleri anlatarak ilk olarak belediyenin mali dengesini oraya koymaya çalıştıklarını söyledi. Tepe, “Büyük bir ilçeyiz. Bu alanda bu işleri, hizmetleri yürütmek kolay değildi. İlk yıl genellikle belediyelerin her birinde olduğu gibi öncelikle mali yapısını dengelemek, borç dengesini ortaya koymak ile meşgul olduk. Tabii bunlarla uğraşırken pandemi geldi. Belki 100 yılda gelen bir felaket olarak düşünürsek Dünya’yı da etkiledi, Ülkemizi de, ilimizi de, ilçemizi de etkiledi. 2 yıl gibi bir sürede pandemi koşullarında çalışmak hiç kolay olmadı. Ama biz bu dönemde çalışmalarımızı devam ettirmeye çalıştık. Aynı zamanda hem şehirlilerimize ulaşmaya çalıştık. Biliyorsunuz etkinlikler olmadı, insanlar evlerinden çıkamadı, mümkün olduğu kadar vatandaşlarımıza ulaşıp dezenfektan, maske veya diğer ihtiyaç malzemeleri ulaştırmak üzere çalıştık. 6 Şubat’ta ülkemizi etkileyen bir deprem felaketiyle karşılaştık. Onun dışında biz tabii geldiğimizde bir borç yükü vardı. Bu borç yükü 2 buçuk yıl gibi sürede geçmişe yönelik borçları bırakmadan ama belediyemizin çalışmalarını yürüterek gerçekleştirdik. Bunu da tabii mali tasarruflarla yaptık” ifadelerini kullandı.

200 KM YOL YAPILDI

İlçe’deki yol çalışmaları ile ilgili Tepe, “Öncelikle ilk geldiğimizde bizim mahalle araları yollarımız var. Stabilize olan yollar ya da daha önce asfaltlaması ya da stabil kaplaması yapılmış ama bozulmuş yollarımız vardı. Onları Büyükşehir Belediyemizle irtibatla yapılmasını sağladık. Şu anda ilçemizde yaklaşık 200 kilometre mahalle arası yollarımız hem sıcak asfalt hem beton yol hem de stabil kaplaması olarak gerçekleştirildi, yapımı bitirildi. Yapımı devam eden yollarımız da var” şeklinde konuştu.

PETROL İSTASYONUNU YENİLEDİK

Kırka’da 1984 yılında yapılan Petrol istasyonunu yeni bir görünüme kavuşturduklarını dile getiren Tepe, “Mesela Kırka mahallemizde, önceden Büyükşehir yasası çıkmadan önce Kırka Belediyesi zamanında, 1984 yılında petrol istasyonu yapmıştır. Biz 2019-2020 yıllarında istasyon amirliğiyle, çalışmalarımızla firmalarla görüşmeler yaptık. Yeni sözleşmeyle petrol istasyonunu yeni bir görünüme kavuşturduk. Hem istihdamı arttırdık. Hem yeni teknolojilerle donattık. Vatandaşlarımızın daha iyi kullanımını sağladık” dedi.

CUMHURİYET MEYDANINI İLÇEMİZE YAKIŞIR HALE GETİRDİK

Tepe, Seyitgazi ilçe merkezindeki Cumhuriyet meydanında da yenileme çalışması gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Tabii Seyitgazi merkezimizde bir Cumhuriyet Meydanımız vardı. Cumhuriyet Meydanımızın altyapısıyla, üstyapısıyla, iyileştirmesini gerçekleştirdik. İlçemize yakışır bir hale getirdik. Bu da bizim için önemli bir prestij projesiydi” diye konuştu.

ÇİFTLİK KÖY HAYATA GEÇİRDİK

Ardından tabii bizim tarım arazilerimiz vardı. Tarım arazilerimizin büyük bir kısmı önceki dönemde köy tüzel kişiliğinden belediyeye geçen arazilerin büyük bir kısmı satılmıştı. Biz elimizde kalan arazileri hem tarıma elverişli hale getirmeye çalıştık. Hem de özellikle Taşlık Mahallemizdeki tarıma çok elverişli olmayan bir arazimizi Büyükşehir Belediyemizle ortaklaşa bir küçükbaş hayvan çiftliği oluşturduk orada. Onun kalan kısmını da 2022 yılında bir projeyle Çiftlik Köye dönüştürdük. Hemşerilerimizin kullanımını açalım. Hem yoldan gelip geçen turistlerimizin bir uğrak yeri olsun diyerek, hem eğitim merkezi, hem bir sayfiye yeri haline getirdik. O da umarız vatandaşlarımızın beğenisini alır” dedi.

SANTRAL PARKIMIZ BOŞ KALMIYOR

Frig Vadisi Santral Park işletmesinde de yapılan tadilat çalışmalarıyla misafirlerini ağırladıklarını belirten Tepe, “Burası 12 yıl önce yapılmış bir tesisti. Ama bir firmaya kiralanmıştı. Biz geçen yıl kiralama süreci sonunda burayı kendimiz aldık. İşletmesini şu anda üç aydır yapıyoruz. Alt yapısıyla, üst yapısıyla, bungalov evlerin tadilatıyla, yeni tesisler ekleyerek burayı kullanıma açtık. Şu anda yaklaşık üç aydır hemen hemen bir hafta boş kaldığı olmuyor. Yani o kadar da çalışan bir yer haline geldi. Çadır kampı alanları, karavan kamp alanları ve burada konaklama şeklinde yaptığımız yerlerle daha çok katılımcı kabul etmeye çalışıyoruz ve buralar bizim için tabii prestij yerleri oldu” diyerek herkesi bu doğal güzelliği görmeye davet etti.

TÜRKİYE’DE 4 SULAMA BİRLİĞİ’NDEN BİRİSİYİZ

Bizim sulama birimimiz var. Battalgazi sulama birimi… Türkiye'de bizim bildiğimiz şekliyle dört yerde hatta il, ilçe olarak dört yerde biz de bunlardan birisiyiz. Toplamda 130 bin dekara kadar yer sulatabiliyoruz. Çatıören, Kunduzlar ve Yapıldak Göletleriyle birlikte bu kadar alanı sulatabiliyoruz. Bir kısım açık kanal sulama sistemi, büyük bir kısmı da 187 tane şu anda derin kuyu var. Trafoyla çalışan derin kuyumuz var. Bunlarla bu kadar alanı sulatabiliyoruz” dedi.

İMAR İLE İLGİLİ TALEPLER BİTMEDİ

Tepe imar planlamaları ile ilgili çalışmaları anlatarak bu konuda yaşanan sorunları da anlattı. Tepe, “Tabii tarihi bir noktada olduğumuz için sit alanı olan birçok alan da mevcut. Şimdi bizim 42 mahallemizde imar planı çalışması daha önceki dönemde başlamış ama kurum görüşleri henüz gelmemişti. Bu görüşlerin tamamını topladık. Ve bunlarla ilgili meclis kararlarımızı almıştık. Tabii askı süresindeki itirazların değerlendirilmesiyle tekrar görüşülmeye alındı. Bir sekiz, on mahallemizin tekrar düzenlenmesi gerekiyor. Onlar da tamamlandığı takdirde Büyükşehir Meclisimizden de onaylanarak imar planlarımızın uygulamaya geçeceğini biliyoruz. Şöyle ki 2019 yılında Kültür Bakanlığı'yla yaptığımız görüşmeler, çalışmalarla bizim Seyitgazi ilçemizin koruma amaçlı imar planını yeniledik. Burada tabii birinci, ikinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanları var. Bu da hem konut yapımını, hem tadilatı, hem yeni yerleşimleri etkiliyor. Biz bununla ilgili çalışarak biraz Seyitgazi'nin belli bölgelerinde hem imar konut alanları, hem ticaret alanları açtık. O da bizim ilçemiz için avantaj oldu. Tabii imar planlarının çalışmasıyla birlikte biz o dönemde Seyitgazi ilçe merkezimizde özellikle konut sayısını artıralım diyerek de Toplu Konut İdaresi Daire Başkanlığı'yla çalışmalar yürüttük. 2 buçuk yılsonunda meclis kararları da alınarak, hatta kuraları da çekilerek 88 konut ilçemize yapılacak. Tabii imar planının devamı olarak da bizden talepler bitmedi” ifadelerini kullandı.

SPORUN VE SPORCUNUN YANINDAYIZ

Tepe ilçedeki sportif faaliyetlerle ilgili çalışmalardan da bahsederek, “Tabii biz de sporun sağlığa yararı olduğunu, sporun ahlaka destekçi olduğunu bildiğimiz için, özellikle spor faaliyetlerine destek vermeye çalışıyoruz. Şimdi Seyitgazi Belediyespor, Seyitgazi Spor, Kırka Gençlikspor ve Kırka Borakspor olarak 4 tane kulübümüz var. Ama Kırka Boraks Spor İşletme kaynaklı olduğu için onlar çok fazla desteğe ihtiyaçları olmuyor. Biz özellikle Seyitgazispor, Seyitgazi Belediyespor ve Kırka Gençlikspor'a mevzuatların el verdiği ölçüde destek olmaya çalışıyoruz. Özellikle spor tesislerinin hem temizliklerinin, hem diğer desteklerinin verilmesi açısından da destekçiyiz. Maddi manevi yanlarındayız. Tabii sporu sevmek cidden hem böyle kardeşliği destekler anlamında hem sağlığa hem ahlaka destekler anlamında önemli diye düşünüyoruz. O yüzden yardımlarımız devam edecek” vurgusu yaptı.

SEYİGAZİ, KIRKA, AFYON 2023-2024’DE TAMAM

Yıllardır kangren haline gelen Seyitgazi, Kırka ve Afyonkarahisar yolu ile ilgili konuşan Tepe, “Aslında ilçemizin en önemli sorunlarından birine siz parmak bastınız. Orayı işaret ettiniz. Tabii ben Belediye Başkanı olmadan önce de dernek başkanlığım zamanında da bu tür faaliyetlerle ilgilenirdim. Tabii ilçemiz Eskişehir, Afyon ve güneye bağlayan ya da güneyi batıya bağlayan bir konum üzerinde. Özellikle çok işleyen bir yol konumundayız. Şimdi zaman zaman tabii burada çok fazla kazalar oldu. Bu kazalar ölümlü, yaralanmalı ya da maddi hasarlı oldu. Hani illa ki bir kaza olmasına da gerek yok ayrıca… Bundan iki yıl önce hatta yine ilçemizde bulunan hemşerilerimizle, bize destek verenlerle on bin imzayı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ulaştırdık. Dolayısıyla bu yıl içinde bu yolun başlayacağıyla ilgili bir müjde aldık. Tabii ihalesinin yapıldığını duyduk. Burada bizim isteğimiz bir an önce bu çalışmalar başlarsa hem mesela yollarımızdaki o bölünmüş yol faaliyetleri yapılabilir. Hem kazalar önlenebilir. Dolayısıyla hani bizim yakınımız olmasına gerek yok. Sonuçta bir can kaybı bizim için önemli. Bunları önlemek adına bu yolun bir an önce hele hele ihalesi de yapılmışken gerekli ödeneklerin de verilerek yapılmasını talep ediyoruz. Bu konuda tabii belediyemizin de çok katkısı oldu. Bizlerin orada olması, insanları bilinçlendirmek, bilgilendirmek, gerekli kurullara, kurumlara bunları iletmek çok önemli… Ben burada destek veren bütün siyasi görüşlerden, kim olursa olsun muhtarlarımızdan, meclis üyelerimizden, vekillerimizden ve kurumlardaki ilgililerden, herkesten Allah razı olsun diyorum. Hepsine teşekkür ediyorum. İnşallah bu 2023-2024 üç yıllarında bu yolumuzda sonuca ulaştırılır diye düşünüyorum” dedi.

BAŞKANLIĞA DEVAM ETME NİYETİM VAR

Uğur Tepe yapılan faaliyetleri, yapacaklarını geniş bir yelpazede anlatırken, yaklaşan yerel seçimlere ilişkin de mesaj verdi. Her Belediye Başkanı’nın potansiyel bir aday olduğunu ifade eden Tepe, “Tabii vatandaş karar verecek. Halkımız eğer yaptıklarımızı beğenirse bizim bugüne kadar getirdiğimiz noktada belediyemizin iyi noktaya geldiğini düşünürse, eğer güvenir ve bize desteğini devam ettirir. Çünkü 2019 seçimlerinde güzel bir teveccüh olmuştu. Tabii ki ondan kaymalar olabilir. Yeni katılanlar olabilir. Tekrar küskünlükler barışma haline gelebilir. Bu da tabii bizim için önemli. Siyaset maalesef böyle her gün yeni şeyler getirebiliyor. Bazen akrabalarınızla küsebiliyorsunuz. Bazen arkadaşlarınızla uzak kalabiliyorsunuz. Bunları da düzenleyerek hem de projelerimizle ortaya koyarak devam etmek niyetimiz var. İnşallah zamanı gelince o da olur diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

ŞENER ÇETİN

Editör: Tuğçe Kaş