Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla tatil planları da gündeme gelmeye başladı. Turizm Acentesi Müdürü Ali Çakır, özellikle iç turizmde talebin her geçen gün arttığını belirtti. Esnafın bayram tatillerini değerlendirmesi nedeniyle bu dönemin yoğun geçtiğini belirten Çakır, “Bayram yoğunluğunu erken rezervasyonla yönlendirmeye çalışıyoruz. Son dakikaya kalındığında ciddi bir talep patlaması oluyor” dedi. Okulların bayramdan önce kapanma ihtimaline dikkat çeken Çakır, iç pazarda genellikle bayramın ikinci gününden itibaren başlayan tatillerin 3-4 gün sürdüğünü belirtti.
5 YILDIZLI OTELLERDE FİYAT 100 BİN TL'YE ÇIKIYOR
Turizm Acentesi Müdürü Ali Çakır, bayram tatili rezervasyonlarında talep almaya başladıklarını söyleyerek, “Kurban Bayramı yoğunluğu özellikle iç turizmde en çok talep gören bir tarih. Bunda en önemli unsur özellikle esnafın bayramlarda tatili tercih etmesi biz Kurban Bayramı yoğunluğunu misafirlerimize genellikle erken rezervasyonda yönlendiriyoruz. Çünkü son dakikaya kaldığı zaman çok ciddi bir arz talep oluyor bu da yoğunluğu arttırıyor. Bu sene okulların bayramdan önce kapanma ihtimali var bu sürecin devreye girmesiyle birlikte çok ciddi anlamda bir talep almaya başladık. İç pazarın şöyle bir özelliği var talepte genellikle Kurban Bayramı'nın 2. gününü tercih ediyorlar ve arkasından da 3-4 gün daha tatil değerlendiriyorlar. Oteller kendi içlerinde 3 yıldız, 4 yıldız ve 5 yıldızlı olarak değerlendiriliyor. 4 kişilik yetişkin bir aile, 5 yıldızlı otellerde 80 - 100 bin bandında alım yapabilirler” ifadelerini kullandı.
1 NİSAN İTİBARİYLE OTELLERE TALEP ARTTI
Otellerin kalite açısından yurt dışıyla kıyaslandığında çok daha üstün olduğunu ifade eden Çakır, “Ege ve Akdeniz destinasyonu kendi içinde ayrılıyor. Akdeniz pazarında zaten yoğunluğun yüzde 90’ı tamamen Avrupalı turistlerden oluşuyor. Ramazan Bayramı'ndan Kurban Bayramı’na kadar fiyatların artmasındaki en önemli sebep artık Haziran’ın yüksek sezona geçiş yapılması ile alakalı. Oteller 1 Nisan itibariyle yaz sezonunu başlattıkları için talep daha da artıyor. Özellikle Avrupa'daki misafirlerin uzun konaklamaları, ekonomilerinin biraz daha güçlü olmaları onları bu anlamda bizim ülkemize yönlendiriyor. Oteller genellikle pazarlama yaparken zaten Avrupa'daki bütün fuarlara katılarak otellerin ciddi anlamda hem operatör anlamında hem de ülke bazında tanıtıyorlar. Son 2-3 senedir İngilizler de artık Akdeniz Bölgesi'nde ciddi anlamda yönelmeye başladı bu da dolulukları beraberinde getiriyor” diye konuştu.
KÜLTÜR TURLARINDA YOĞUNLUK SÖZ KONUSU
Kültür turlarına talebin yüksek olduğunu belirten Çakır, “Ege bölgeleri bize göre çok daha avantajlı çünkü iklim avantajını kullanıyor. Eskişehir halkı gezmeyi seviyor. Gezmeye sevdiği için de acentalar ciddi anlamda bu pazardan pay sahibi olabiliyor. Özellikle Mayıs ayı turların ve festivallerin yoğun olduğu bir dönem. Adana Portakal Çiçeği gibi İzmir Alaçatı Ot Festivali gibi turlar revaçta ama asıl Mayıs ayını ve Nisan ayını önemli kılan turlardan bir tanesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi barındıran GAP turlarının en güzel tarihi. Bunun da sebebi gün ışığından daha fazla yararlanıyorsunuz. Genellikle 4 gece konaklamalı ve 5 gece konaklamalı iki türlü GAP turları var 4 gece GAP turlarında şu an ortalama rakamlar kişi başı 12 bin bandında, 5 gecelik turlarda 15 bin bandında ama tabii ki orada ekstralar var müze girişleri gibi. Buralarda rakamlar değişebiliyor. Turlar yarım pansiyon mantığında çalışıyor oteldeki gibi her şey dahil konsept yok. Ortalama orada bir misafire tur fiyatın üstünden bir kişi için 7-8 bin lira gibi ekstra bir harcama çok rahatlıkla oluyor. Erken rezervasyon ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Hem istedikleri oteli bulma anlamında hem de fiyatsal anlamda daha uygun alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.