Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Türkiye Ulusal Heyeti üyesi olarak Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 51. Genel Kurulu’nda yer aldı. Toplantılarda yerel demokrasinin güçlendirilmesi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün korunması ile demokratik gerileme risklerinin erken belirlenmesine yönelik çalışmalar ele alındı.
Demokratik Gerileme Riskleri Masaya Yatırıldı
Genel Kurul’un öne çıkan gündem başlıklarından biri, yerel ve bölgesel düzeyde demokrasiye yönelik risklerin erken tespit edilmesini amaçlayan “Yerel ve Bölgesel Demokrasiye İlişkin Risk Uyarı Panosu” raporu oldu. Avrupa Konseyi’nin “Avrupa için Yeni Demokratik Pakt” çalışmalarına katkı sunan raporda, yerel yönetimlerin özerkliği ve mali bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, seçimlerin adilliği ve vatandaşların karar alma süreçlerine katılımı gibi konular değerlendiriliyor. Raporla, demokratik işleyişi tehdit edebilecek olası risklerin erken aşamada belirlenmesi ve bu risklere karşı gerekli önlemlerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Gençler ve İklim Değişikliği de Gündemde
Kongrenin 2026-2031 dönemi öncelikleri doğrultusunda, demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün yerel düzeyde güçlendirilmesi konusu da görüşüldü. Toplantılarda yerel yönetimlerin yetki ve kaynaklarla desteklenmesinin yanı sıra gençlerin karar alma süreçlerine daha fazla katılım sağlaması üzerinde duruldu. İklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğine uyum konuları da Genel Kurul’un gündeminde yer aldı.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Türkiye Ulusal Heyeti üyesi olarak katıldığı Genel Kurul’da, yerel yönetimleri ve demokratik süreçleri ilgilendiren bu başlıkların ele alındığı çalışmalarda yer aldı.





