Geçtiğimiz günlerde en çok duyduğum ' salgın' adı altında sıkça söz edilen mide- bağırsak problemlerinden bir tanesi diyare ve tedavisinden bahsedeceğim.
Diyare, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrım diyare süresiyle alakalıdır. Diğer bir ayrım ise viral veya bakteriyel kökenli olmasıdır.
Kötü beslenme, yağlı besinlerle beslenme, … diyareyi tetikleyebilir. Bir yandan da içtiğimiz su başta olmak üzere kullandığımız şebeke suyuna kadar karışan en ufak bir mikrop birçok insanı aynı anda hasta edebilmekte dolayısıyla sıklıkla duyduğumuz ' salgn var, sulardan galiba' şeklinde karşımıza gelmektedir.

Peki nasıl tedavi edelim ?
Öncelikle yukarıda belirttiğim gibi yaşadığınız diyareninneyden kaynaklandığını iyi belirlemek gerekir.
Eğer bakteriyel bir diyare değilse yediklerinize bir iki gün dikkat ettiğinizde kısa sürede geçecek demektir fakat bakteriyel kökenli ise yediklerinize, içtiklerinize ve ekstra hijyenlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Diyare (ishal) Tedavisinde Nasıl Beslenilmeli ?

-Bol su tüketimi :Diyare ile birlikte vücuttan farkında olmadan su atımı gerçekleşir. Bu nedenle dehidrasyon dediğimiz durum meydana gelir. Bu nedenle bol su, mineralli su hatta tablilerleşirse serum takviyesi ile kaybedilen su yerine konulmalı, hidrasyon kısa sürede sağlanmalıdır.
Eğer enfeksiyon kaynaklı diyare yaşıyorsanız içtiğiniz suları muhakkak kayanatarak tüketmeye veya içtiğiniz suyu bir süredeğiştirmeyi deneyin.

-Beyaz ekmek tüketin: Bağırsak hareketlerini azaltmak için lifli besinlerden ve lifli tahıllardan bir süre uzak durmak bağırsaklarınızı yormayacak böylece karın gurultusu ve bağırsak hareketliliğinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

-Muz, Şeftali, Elma gibi besinleri kabuklarını soyarak beslenmenize ekleyin. Bağırsak hareketlerinizi artıracak meyve ve sebzelerden ( özellikle kırmızı – mor meyve ve sebzelerden) uzak durun.

-Yağsız beyaz peynir, yağsız , kaymaksız yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası en çok bilinen ve en işe yarayan besinlerdendir. Beslenmenizde bu besinler dışında bir müddet fazla besin eklememeye çalışın.

-Baharatlardan ve baharatlı gıdalardan, acı besinlerden uzak durun .

-Kızartmaları veya yağlı yemekleri tercih etmeyin.

-Şekerli besinleri tüketmeyin.

-Hekiminize danışarak 'LactobasillusRhamnosus' gibi diyare tedavisinde kullanılan suşları içeren probiyotik kullanabilirsiniz.

Not: Yediklerinizin kısıtlı olduğu beslenme tedavisi olduğundan eğer beden kitle indeksiniz 19'un altında ise kilo almada güçlük çeken veya çabuk kilo veren bir bireyseniz diyare süresince beslenmenizi sağlıklı miktarlarda çeşitlendirecek ve günlük almanız gereken kalori miktarınızı koruyarak beslenme programı uygulayacak bir diyetisyenden lütfen yardım alınız.

Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı günler diliyorum.