Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta kat karşılığı inşaat inşaat sözleşmeleri ve bununla ilgili olarak müteaahitin işe başlamama durumundan kısa da olsa bahsetmiştik. Bu hafta ise genel anlamda hakaret ve hakaret suçunu ele alacağız. Hakaret nasıl oluşur?Hangi kelimeler yahut cümleler hukuki manada hakaret içeriyor bu konulara değineceğiz.
GENİŞ ANLAMDA HAKARET SUÇU
Türk Ceza Kanunu'nun 125.maddesinde '' 1-Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.''
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun; a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
(5) Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi halinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Kanun lafzından da anlaşılacağı üzere hakaret suçunun oluşabilmesi için bir kimsenin onur,şeref ve saygılığını rencide edecek kelimeler ya da cümlelerin sarf edilmesi gerekmektedir.Örnek Yargıtay kararında ''Olay günü sanıkların müştekilere söylediği kabul edilen ''sizler yalakasınız'' şeklindeki sözlerin, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu, dolayısıyla hakaret suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı gözetilmeden, sanıkların beraatı yerine mahkûmiyetine karar verilmesi'' temyizen bozulmasına karar verilmiştir.

GÜNCEL YARGITAY KARARLARI
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/20273 E. 2020/13343 K. Kararında '' Sanığın, katılana attığı mesajlardan 'hahahha salak' şeklindeki sözün, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi,'' temyizen hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2015/7745 E.2019/9753 K. Kararında '' Sanığın, öğretmen olarak görev yapan müştekiye '... terbiyesiz, gerizekalı' diyerek hakaret etmesi biçimindeki eyleminin, TCK'nın 125/3-a maddesindeki kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu oluşturduğu, bu suçun kovuşturulmasının şikayet koşuluna bağlı olmadığı gözetilmeden, şikayetten vazgeçme nedeniyle kamu davasının düşmesine karar verilmesi,''temyizen hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2019/8789 E. 2020/4519 K. Kararında '' Sanığın aşamalarda, katılanın kendisine 'cebinizde beş kuruş paranız yok gelip burada konuşuyorsunuz' dediği şeklindeki savunması karşısında, olayın çıkış nedeni ve gelişmesi değerlendirilerek sonucuna göre TCK'nın 129. maddesinde düzenlenen haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması, TCK'nın 125/4. maddesinde ağırlaştırıcı neden olarak öngörülen aleniyetin gerçekleşmesi için olay yerinde başkalarının bulunması yeterli olmayıp, hakaretin belirlenemeyen sayıda kişi ve herkes tarafından görülme, duyulma ve algılanabilme olasılığının bulunması, herhangi bir sınırlama olmaksızın herkese açık olan yerlerde işlenmesinin gerekmesi karşısında, dosya kapsamından olayın, hastanenin acil servisinin hangi bölümünde gerçekleştiğinin anlaşılamaması nedeniyle, öncelikle bu yerin taraf ve tanık beyanlarıyla niteliğinin tespit edilmesi ve buna göre aleniyet ögesinin ne şekilde oluştuğunun tartışılması gerekirken, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle cezanın anılan Kanun maddesi gereğince artırılması'' kararının temyizen hükmen bozulmasına karar verilmiştir.