Sözlükte; hayır ve iyilik istemek, bir şey hakkında hayır talep etmek anlamlarına gelen istihare; bir kimsenin yapmayı istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmadığını Allah'ın kendisine bildirmesi maksadıyla yatmadan önce iki rekat namaz kılarak Allah'a dua etmesidir. İnsanlar bazen kendileri için önemli bir karar alacakları veya bir seçim yapacağı zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri için hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu anlayabilmek için istihareye yatarlar, Allah'tan yardım dilerler. Bu yönüyle istihare bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını, hayırlı ise gerçekleşmesini Allah'tan dilemek ve ondan tercih konusunda yardım istemek demektir.

İstihare namazı menduptur. Namazın birinci rekatında Fatiha'dan sonra Kafirun suresi, ikinci rekatında Fatiha'dan sonra ihlas suresi okunur. Namazdan sonra ise istihare duası yapılır. Hz. Peygamber (sav) efendimiz şöyle dua etmemizi tavsiye etmektedir. 'Allah'ım senden ilminle hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazl-ı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter. Ben ise acizim, sen her şeyi bilensin, ben ise bilemem çünkü sen bütün gizli şeyleri bilensin. Allah'ım yapmayı düşündüğüm bu iş benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından hayırlı olacaksa bunu bana takdir eyle. Onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Eğer bu iş benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle.'

Özellikle rüyada beyaz, yeşil renklerin görülmesi teşebbüs edilen işin hayırlı olacağına işaret olunur. Siyah ve siyaha yakın renkler veya görüntülerin görülmesi ise teşebbüs edilen işin hayırlı olmayacağına işarettir. Ayrıca ibadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve günah gibi kötü olduğu bilinen şeylerde istihare yapılmaz. İstihare yapılmasının doğru olup olmadığı da tereddüt edilen konularda yapılır ve yedi defa tekrarlanır. İstihareden sonra insanın kalbine bir açıklık gelir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilir. İstihareden önce mutlaka istişare edilmesi de unutulmamalıdır. O iş ve konu ile ilgili istişareyi ehil olan kimselerle yapılması tavsiye edilmektedir. Güvenilir, samimi, ihlaslı, işinin ehli kimselerle istişare yapılması uygundur. Hz. Peygamber (sav) efendimiz buyurur ki; 'istişare eden aldanmaz, istihare eden korkmaz, iktisatlı olan fakir düşmez.' Ya Rabbi işimizi kolaylaştır, zorlukların üstesinden gelmeyi ve her şeyimizi hayırlı eyle. İstihareye yattığımızda abdestli olmaya dikkat edelim. Sevgiyle kalın, hoş çakalın.