Türkiye'nin dört bir yanından Çankırı'ya gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler'den kalma tuz mağarasında ve tuzla dolu odalarda terapi alarak şifa arayışına çıktılar. Tuz mağarasının doğal yapısı ve mineralleri, hastaların solunum yollarını rahatlatmayı hedefliyor. Uzmanlar, bu tür terapilerin astım ve KOAH semptomlarını hafifletmede olumlu etkiler sağladığını belirtiyor. Hastalar, hem doğal güzelliklerin keyfini çıkarıyor hem de sağlıklı bir yaşam için umut buluyor.

Bilecik'te duyarsız sürücünün parkı çileden çıkardı! Bilecik'te duyarsız sürücünün parkı çileden çıkardı!

Çankırı'da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin iş birliği ile hayata geçirilen 'Daha Güçlü Bir Nefes Projesi', KOAH ve astım hastalarına umut oluyor. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra özel bir hastanede hastalar tuz terapisi ile tedaviye devam ediyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin beşinci gününde Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalar, sağlık problemlerinde olumlu sonuçlar görmeye başladığını söyledi.

“Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm”
Tedavi olmak için Bilecik'ten Çankırı'ya gelen Yaşar Yılmaz ise olumlu yöndeki değişiklikleri hissetmeye başladığını belirterek, “Tedavimiz güzel gidiyor. Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm, hala da devam ediyor. İlaçlarımı da düzenli olarak kullanıyorum. Her şeyden memnunum” diye konuştu.

Kaynak: İHA