Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde 1880 yılında Bulgaristan’dan göç eden atalarının mirasını yaşatan Gümüşdere halkı, bayram namazının ardından köy mezarlığında buluşarak hem geçmişi andı hem de birlik ve beraberlik içinde bayramlaştı.
Sabahın erken saatlerinde bayram namazını birlikte kılan köy halkı, daha sonra hep birlikte mezarlığa yürüdü. Burada edilen duaların ardından erkekler, mezarlık içinde el sıkışarak bayramlaştı. Bu özel anlar, sadece bir gelenek değil; aynı zamanda köy halkı arasında kuvvetli bir bağın, geçmişe duyulan vefanın ve ortak değerlerin bir yansıması olarak kabul ediliyor.
"Hep aynı ritüeli yaşatıyoruz"
Gümüşdere Köyü Muhtarı Sedat Ceylan, bu geleneğin tarihçesine ve taşıdığı anlama şu sözlerle dikkat çekti: “Dedelerimiz 1880 yılında Bulgaristan’dan göç ederek bu topraklara yerleşmiş. O günden beri bayramlarda hep aynı ritüeli yaşatıyoruz. Bayram namazından sonra mezarlığa gelir, geçmiş büyüklerimizi dualarla anar, sonra da el ele vererek bayramlaşırız. Bu sadece bir buluşma değil; bizi biz yapan, geçmişimizi geleceğe taşıyan bir köprü. Yeni neslin de bu değerlere sahip çıkması için elimizden geleni yapıyoruz.”
Mezarlıkta gerçekleştirilen bu geleneksel bayramlaşma, her yıl Gümüşdere köylüleri için sadece bir dini vecibe değil; aynı zamanda kimliklerinin, dayanışmalarının ve aidiyet duygularının bir parçası olmaya devam ediyor.