Milyonlarca emekliyi ilgilendiren gelişmenin ardından en düşük emekli maaşının 20 bin TL seviyesinden 23 bin 552 TL’ye yükselmesi öngörülüyor. Ancak artış beklentileri karşılamayan bazı emekliler, mevcut ekonomik koşullar karşısında maaşların yetersiz kaldığını ifade ediyor.

Emekli vatandaşlar, artan yaşam maliyetleri, temel ihtiyaç giderleri ve geçim şartlarına dikkat çekerek daha yüksek bir iyileştirme talebinde bulunuyor. Bazı emekliler, yapılacak artışın günlük hayatlarındaki ekonomik yükü azaltmaya yetmeyeceğini belirterek tepkilerini dile getirdi.

En düşük emekli maaşına ilişkin kesin rakamın, Meclis’te yapılacak yasal düzenleme sürecinin ardından netleşmesi bekleniyor.

"SEFALETE DEVAM EDECEĞİZ!"

Milyonlarca emeklinin beklediği emekli maaşı ara zam olaranları netleşti. En düşük emekli maaşı için ise gözler TBMM'de görüşülecek yasal düzenlemeye çevrildi. Yapılan hesaplamaya göre en düşük emekli maaşı 20 bin TL'den 23 bin 552 TL'ye yükselirken, emekli vatandaşların artışın yeterli olmadığını dile getirdi. Emekliler, "Sefalete devam edeceğiz belli ki..." dedi.

YETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Mehmet Vural: "Bu şartlarda yetmesi mümkün değil. En azından 40-50 bin olmalıydı. Ben emekli öğretmenim, 4 çocuk okuttum. Şu anki şartlarda 1 çocuk okutamamam. 1 torunum var, tüm aile zar zor okutuyoruz."

YAŞAM ŞARTLARI ORTADA

Celil Çelikol: "Ev kiraları zaten 20-25 bin olmuş. En düşük maaş 45 bin civarı olmalı ki biraz olsun geçinelim. Hayat şartları bu miktarlarda yaşamak için uygun değil. Gıda fiyatları ortada, yaşam şartları ortada asla yeterli bulmuyorum."

GIDA MASRAFI BELİMİZİ BÜKÜYOR

Gül Kurban: "Asla yeterli değil. En az 50 bin lira olmalı. Bu şartlarda nasıl geçineceğiz 23 binle? Çarşıya çıkıp bir kaç şey alsak 4-5 bini buluyor. Sadece gıda masrafını karşılamak bile belimizi büküyor."

MASRAFIMIZ FAZLA

Kimya Haktaş: "Ben kalabalık yaşamadığım için bana yetiyor. Ama evi kira olana yetmez, öğrencisi olana yetmez. Masraflarımız çok fazla, şartlar imkan vermiyor. Pazara gidiyoruz 2-3 bin lira harcama yapmadan dönemiyoruz."

KARNIMI ZOR DOYURUYORUM

Osman Karabacak: "Sefalete devam edeceğiz belli ki. Hele bir de çocuğu varsa evi de kiraysa imkanı yok. Bu 2008'deki yasa olmasaydı maaşımız 49-50 bin TL'ydi. İlk emekli olduğumda 10 tane çeyrek altın alabiliyordum, şimdi karnımı zor doyuruyorum."

Eskişehir’de onların bile sıcaktan kaçış noktası Hamamyolu oldu
Eskişehir’de onların bile sıcaktan kaçış noktası Hamamyolu oldu
İçeriği Görüntüle

NEREYE YETECEK?

Ethem Şahin: "Bugünkü şartlarda 23 bin TL kirayı bile karşılamaz. Elektrik mi ödeyelim fatura mı ödeyelim karnımızı mı doyuralım? Nereye yettireceğiz bu parayı? En az 45 bin TL olmalıydı. Evi kira olanın geçinmesine imkan yok."

Kaynak: HABER MERKEZİ