ESKİ Genel Kurulu Mayıs ayı 2. Birleşim 1. Oturumu Hasan Ünal başkanlığında toplandı. Meclis toplantısında ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı Bütçe Kesin Hesabı ve 2022 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Toplantıda konuşan CHP Meclis Üyesi Figen Kahya, “Bütçe Giderleri Kesin Hesap Cetveline göre 717.020.000,00 TL'lik toplam ödenekten yıl içerisinde 711.804.721,57 TL'lik harcama yapılmış, yüzde 99,27 oranında gerçekleşme sağlanmıştır. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36'ncı maddesi uyarınca yıl içerisinde 107.581.911,66 TL tutarında bütçe ödenekleri arasında aktarma yapıldığı; yine aynı yönetmeliğin 39'uncu maddesine göre 5.215.278,43 TL'lik kalan ödeneğin iptal edildiği tespit edilmiştir” diye konuştu.

ZORUNLU HARCAMALAR

ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı Bütçe Kesin Hesabı’na ve 2022 Yılı Faaliyet Raporu’na ilişkin konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Türkiye 2022 yılında geçirdiği zor günlere rağmen Eskişehir’i susuz bırakmayan, suyu devamlı akar tutan emekçi kardeşlerime teşekkür ederim. Bir eksiğinin olmadığını ve raporların yapılması gereken her şeyi yaparak gerçekleştiği ortadır. Ekonomik anlamda yaşanılan sıkıntı buraya da yansımıştır. Türkiye’de su fiyatlarının tartışıldığı günlerde Eskişehir 2022 yılında en ucuz suyu ve en iyi suyu vererek yurttaşlarını memnun etmiştir. Harcamaların birçoğu zorunlu harcamalardır” şeklinde konuştu.

GES’LER KURULSUN ÖNERİSİ

ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı Bütçe Kesin Hesabı’na ilişkin karşı oy gerekçelerini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, “2022 yılı kesin hesap raporunu incelediğimizde, gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 99,2 olduğunu görüyoruz. Gider bütçesinin tamamına yakın bir kullanım olduğunu görüyoruz. Bu durum, daha önceki yıllara göre, artmıştır ve olumlu bir gelişmedir. Ancak, sermaye giderlerinin toplam giderler içindeki payının/oranının düşük kaldığını görüyoruz ve bu durumu da eleştiriyoruz. Sermaye giderleri oranının yüzde 25,2 olması, bize göre yeterli değildir. Bu noktada ESKİ'nin, şehrimize sattığı şebeke suyunun zam gerekçesi olan, elektrik tüketiminin azaltılması bakımından, kendi imkânlarıyla güneş enerji santrali, kısa adıyla GES'ler kurulmak suretiyle, elektrik üretilmesi sağlanmalı, bu konuda daha fazla yatırım yapılmalıdır diye düşünüyorum. Nitekim ESKİ'nin yıllık elektrik maliyetinin, yaklaşık olarak 110 milyon TL olduğu ifade edildiğine göre, bu konudaki yatırımların önemini ve aciliyetini, bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

DAHA FAZLA YATIRIM TALEBİ

AK Partili Durmuş, “ESKİ Genel Müdürlüğü'nün temel ve asli görevleri olan, mevcut su isale hatlarının yenilenmesi, içme ve kullanma sularının kalitesinin artırılması, dış ilçelere ve mahallelere yeni isale hatlarının yapılması, arıtma suyu, atık su tesislerinin yapılması, özellikle de yağmur ve kar yağdığında göle dönen cadde ve sokakların, su deşarjlarını veya tahliyelerini mümkün kılacak kanalizasyonların yapılması konusunda, daha fazla yatırım yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

442 BİN 428 ABONE VAR

Eleştirilere yanıt veren Oğuzhan Özen, “Faaliyet raporları incelendiğinden toplam abone sayısı 442 bin 428’dir. Her ay 2 milyon metreküp, zam ayında da 9 milyon metreküp su yüklemesi olmuştur. Arıza şikayet sayısı gündeme getirildi. Buradaki rakam 177 bin 292 ayrı ayrı şikayet başlıkları demek değildir. Örneğin bir konuda meclis üyelerimizin tamamı aynı konu hakkında şikâyet edebilir. Örnek veriyorum bir yerde yağmur suyu hattı tıkanır. Onunla ilgili o sokakta oturan 100 kişinin 100 kişi de arayabilir. Bu sayılar bunların içerisindedir.  O yüzden ayrı ayrı 177 bin ayrı şikayet olarak değerlendirilmesin” dedi.

130 KM’LİK İÇME SUYU HATTI YAPTIK

Toplam 130 km’lik içme suyu hattı yaptıklarını ifade eden Özen, “Su kanalizasyon idaremizin 13 km kanalizasyon hattı, 5.5 km yağmur suyu hattı yaptığı işaret edildi. Zannedersem tablolara eksik bakılmış. Bu sadece kurumumuzun kendi iş makinesi ve kendi iş gücüyle yaptığı hat miktarı. Buna ilaveler yapmamız gerekecek. Planlama dairemiz 41.7 km kanalizasyon hattı yapmış durumdadır. Yani planlama dairemiz derken müteahhitler eliyle yaptırdığımız hatlardır bunlar. 7.4 km de yağmur suyu hattı yapılmıştır. Burada eksik bir bilgi daha vardır. Kurumumuz asıl yoğunluğunu kanalizasyonun yanında içme suyu hatlarına vermiştir. Toplamda bir yıl içerisinde yaptığımız, 3 tane dairemiz içme suyu hattı yapmaktadır. İlçe hizmetleri dairemiz ilçelerde, içme suyu dairemiz Tepebaşı, Odunpazarı merkezde, bir de planlama dairemiz yapmaktadır. Bu 3 dairemizin toplam içme suyu hattı 129.8. Yani yaklaşık 130 km içme suyu hattı yaptık. Özellikle bunun 53.8 km’si kırsal mahallelerimizde” şeklinde konuştu.

YAĞMURLAR NORMAL YAĞMIYOR

Özen konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yağmur suyu hatlarıyla ilgili şikâyetler var. Kısım kısım, bütçe imkanlarımız doğrultusunda sorunlu noktalara doğrudan gerek kurumumuz gerek müteahhitler eliyle ulaşmaya çalışıyoruz. Bu yağmurlar, son 1 hafta, 10 gündür yağan yağmurlar normal bir rejimle yağmıyor. Afet tarzı yağmurlar. Birçok yeri sel basma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Normal rejime göre yapan yağmurlar değil. Ne kadar hattınız olursa olsun kapasitesi bellidir hatların. 400’lik hattın olduğu yere 600’lük bir yağmur kitlesi ile karşılaşırsanız o hat kaldırmaz. Oraya 600’lük hat da yapamazsınız. Yağmur suyu konularında hassasiyet gösteriyoruz. Ama gerçekten bazı noktalarımız Eskişehir’in coğrafi probleminden kaynaklı sorunlar.” Konuşmaların ardından ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı Bütçe Kesin Hesabı ve 2022 Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi. 

Editör: Tuğba Akıncılar