TÜKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü dernek binasında yaptığı açıklamada, yangınlara karşı daha sık denetim, halkın bilinçlendirilmesi ve tahliye yollarının sürekli kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Güllü, son dönemlerde artış gösteren yangınlara ilişkin uyarılarda bulunarak, yangınların temel sebepleri arasında bilgisizlik, tedbirsizlik, dikkatsizlik, sabotaj ve gerekli önlemlerin alınmamasını sayarak, bu tür felaketlerin daha sık ve etkili denetimlerle önlenebileceğini söyledi.
"Halkın bilinçlendirilmesi de gereklidir”
Yaşanan yangınların sebepleri arasında bilgisizlik, tedbirsizlik, dikkatsizlik, sabotaj, sıçrama, kazalar ve gerekli önlemlerin alınmaması olduğunu söyleyen TÜKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü, “Daha sık ve etkili denetimlerle yangınların sayısı ve çıkan yangınlarda oluşan can ve mal kayıpları en aza indirilebilir. Yangınların iş yerlerinde ve konutlarda çıkış nedenlerinin başında; elektrik kaçakları, arızalı ekipmanlar ve sigara izmaritleri gelmektedir. İnsanların en sık yaptığı hatalara bağlı olarak mutfakta yemek pişirirken ocağın açık bırakılması ve baca tutuşmaları sonucu yangınlar çıkmaktadır. Ayrıca, ısınmada amaçlı kullanılan yöntemlere bağlı olarak yangınlar çıkmaktadır. Yaşanan yangınların önüne geçmek için daha fazla kontrol ve denetim yanında, sorumluların eğitimi ve halkın bilinçlendirilmesi de gereklidir” diye konuştu.
"Denetim sayısı arttırılmalıdır"
Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınının herkesin yüreğini dağladığını belirten Güllü, “Benzer faciaları yaşamamak için kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı sırasında meydana gelebilecek yangınların en aza indirilmesi ve insanlara her bir şekilde meydana gelebilecek insan ve mal kayıplarının minimum olması için alınan yangın güvenliği önlemleri güncel tutulmalı ve belediyeler tarafından yapılan denetim sayısı arttırılmalıdır. Yangın sırasında insanların çıkış yollarına kolay ulaşabilmesi için binalarda yangın merdivenleri, yangın kaçış yönlendirme sistemleri, yangın alarm sistemleri, koridorlar, yangın emniyet merdivenleri vb. tahliye çıkış yollarının her an uygun olacakmış gibi açık tutulması gereklidir. Acil durumlarda binanın tahliyesini önleyecek ve geciktirecek tahliye kaçış yollarında bulunan dolaplar, eşyalar, ayakkabılıklar vb. her türlü engel kaldırılmalı bu işlemler için işverenlerin ve kat maliklerinin başvurusu beklenmemelidir. Yaptırımlar titizlikle ve ivedilikle uygulanmalıdır. Yangın çıktığı anda, vakit geçirmeden ALO 112 acil durum hattı hemen aranmalıdır” ifadelerini kullandı.