Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ES TV’de yayınlanan “Ekstra Gündem” programında  Anadolu Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hilal Köver’in konuğu oldu. Nalan Kaya Gündüz Bakımevi ve Kreşi’nde gerçekleştirilen programda Odunpazarı Belediyesi’nin kreş hizmetlerini anlatan Başkan Kurt, ilk göreve geldiği dönemde kadınlarla ve ailelerle yapmış olduğu görüşmelerde en büyük sorunlardan birinin kreş olduğunu belirterek, “Sadece avukatların, doktorların ya da mühendislerin çocukları değil, herkesin çocuğunun kreşe gitme hakkı var. Kreş yapılması lazım. Baktık ki iktidar kreş yapmıyor. Devletin böyle bir derdi yok. Adalet ve Kalkınma Partisi 22 yılda Eskişehir’e 4 tane kreş yapmış. Biz de ‘biz yapalım’ dedik. İddialı bir şey olsun, Türkiye’nin gündemine oturtalım. Bütün belediyeler kreş yapsın. Onun için 100 kreş dedim. Esas amacımız her mahalleye 1 kreş. Çocuklar kreşe yürüyerek gelsin gitsin. Servisle gelmek zorunda kalmasın. Dolayısıyla da bu hedef doğrultusunda kreş yapmaya başladık. Sonra da bütün Türkiye’deki belediyeler kreş yapmayı taahhüt etmeye başladı. Şimdi Adalet ve Kalkınma Partili adaylar ‘kreş yapacağız. Hem de parasız yapacağız’ diyor. Demek ki doğru bir adım atmışız” dedi.

1000 ÖĞRENCİ YARARLANIYOR

 Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılında yayınlanan Tasarruf Genelgesi’yle kreş yapmalarının engellendiğini belirten Kurt, “Dolayısıyla biz kendi hesabımızdan kreş yapamadık. Ama buradaki olduğu gibi Nalan Kaya isimli yardımseverimiz bize burayı düzenledi, bağışladı. Biz belediye kesesinden bir şey çıkmadan yaptığımız için genelgeyi aşmış olduk. Diğer yardımseverlerimiz başladı ve şu anda bizim 8’i tam zamanlı, 16 tane kreşimiz oldu. 1 tanesini de önümüzdeki hafta açacağız. O da tam zamanlı olacak. 1 tane EMKO’da temelini attık, inşaatı yükseliyor. Yani bu yıl 20 kreşi tamamlamışş olacağız. Bizim yarım zamanlı kreşlerimizin faydası ne? Normal zamanlı kreşimiz var. Oyun ev, Oyuncak kütüphanesi dediğimiz kreşler kısa süreli. Çocuk geliyor, 2 – 3 saat oynuyor. Yeni oyuncaklarla, öğretmenlerle, arkadaşlarla tanışıp gidiyor. Dolayısıyla biz bu işi oturttuk ve sistem şimdi yürüyor. Bin civarında öğrencimiz bizim kreşlerimizden yararlanır hale geldi.  50 civarında şu anda kreşlerde öğretmenimiz var. Ayrıca bizde tabii eğitimci olarak meslek edindirme kursları var, spor kursları var, kültür ve sanatla ilgili kurslarımız var. Odunpazarı Belediyesi bünyesinde şu anda 139 eğitimci çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ÖZEL OKULLARIN FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Kreşe kayıt yaptırmak için herhangi bir şart olmadığını söyleyen Başkan Kurt, “Yalnızca bize Sayıştay’ın dayattığı bir ücret var. Maliye Bakanlığı’nın tespit etmiş olduğu tarifenin altında ücret alamayız. Bu belki şu açıdan önemli: Piyasadakilerle rekabet konusunda bir denge olsun diye alt limit koymuşlar. Ondan aşağı alamıyoruz. Dolayısıyla da biz piyasa fiyatının 3’te 1’ine yakın bir miktarla çocukları eğitmeye çalışıyoruz. Devletin yapmış olduğu 4 kreş, devlet onları özel işletmecilere vermiş. Onların miktarları da oldukça yüksek. Dolayısıyla biz piyasayı da biraz aşağı çeken ya da dengeleyen bir unsur pozisyonunda oluyoruz” diye konuştu.

DEVLETİN DENETLEMESİ LAZIM

Yasa gereiği 50’den fazla kadın çalıştıran yerlerin kreş açmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Kurt, “Yani Odunpazarı Belediyesi’nde 500 kadın çalışıyorsa biz oraya kreş açmak zorundayız yasal olarak. Eğer bunu belediye ya da iş yeri bünyesinde açmamışsanız, bu tür kendi denetimimizde olan kreşlerde özel bir tarife uygulamakla o avantajı sağlıyoruz. Biz belediyemizde çalışanlara, kamuda çalışanlara indirim uyguladık ama bunu AK Partililerin şikayetleri sonucunda Sayıştay müfettişleri eleştirdi. ‘Böyle yapamazsınız’ dedi. Organize Sanayi Bölgesi’nde kreş yapması zorunlu olduğu halde yapmayan iş vereni kim denetliyor? Yapmayan iş verene İŞKUR ne cezası veriyor? 1 asgari ücret. Dolayısıyla 17 bin lirayı yatırıyorlar, kreş açmaktan kurtuluyorlar. Böyle bir mantık olmaz. Bunu devlet zorunlu kılmalıdır, denetlemelidir. Organize Sanayi Bölgesi’nde 70  bine yakın insan çalışıyor, bunun belki 30 bini kadın. Organize Sanayi Bögesi’nde belki bin tane, 500 tane kreş olması lazım ama ne yazık ki böyle bir denetim olmadığı için böyle bir alışkanlık da yok” dedi. AK Partili meclis üyelerinin kreşler konusunda destek olmadıklarının altını çizen Başkan Kurt, “AK Partili belediye meclis üyelerinden isim vererek de söylemiştim. Sizin adınıza da yapalım diye. Öyle bir hayır işleyeni olmadı. Olmadığı gibi başka alanlarda da bize engel olmaya çalıştılar. Ama AK Partili meclis üyelerinin çocukları ya da torunları bizim kreşlerimizde eğitim görüyor” şeklinde konuştu.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ

Kırsal bölgelerde nüfus yoğrun olmadığından ötürü kreş yapılmadığını ifade eden Başkan Kurt, “Ama bizim yazın Urfa’dan gelen tarım işçilerinin çocukları için hazırladığımız bir göç kampüsü var Sevinç Köyü’nde. Çapa için ya da sulama için gelen ailelerin çocuklarını kampüste çeşitli eğitimler, eğlenceler, oyunlar yaptırıyoruz. Biz orada bu eksiği kapatıyoruz. Rotary grubumuzla bir çalışmadır o. Onların hazırladığı bir lojistik destekle bizler de eğitim kısmını tamamlıyoruz” dedi.

YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Yeni dönemde de çocukların mutlu olması için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Kurt, “Kreş bunların en önemlisi. Yeni kreşler yapmaya devam edeceğiz. Herk mahallede kreş olsun istiyoruz alan buldukça. Özel sektöre karşı daha yumuşak davranan kamu yetkilileri belediye olunca kılı kırk yararak bize zorluklar çıkarıyorlar. Bahçeli olması lazım kreşin. Bahçesi olmayan birçok kreş olduğu halde biz bahçesiz olan bir yeri açmıyoruz, kullanmıyoruz. O zorluklara rağmen bu işi gerçekleştiriyoruz. Bir diğer düşüncemiz ise bu çocukların yaz tatillerinde spor eğitimi alması ya da sanat eğitimi alması ile ilgili çalışma. Halk merkezlerimiz içinde devam ediyor. Gençlik merkezlerimizde de çocuklara yönelik okuma atölyeleri kurmaya çalışıyoruz. Kütüphanelerimizi bu şişin içine sokmaya çalışıyoruz. Yazın 2 bin civarında çocuğun Odunpazarı Belediyesi ile bağlantı kurmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMİN İÇİ BOŞALTILDI

Hükümetin eğitim politikasının yanlış ve yetersiz olduğunu söyleyen Kurt, “Eğitimli insandan iktidar hoşlanmıyor. Zaten zaman zaman kendileri de ağızlarından kaçırıyorlar. 50 kırsal mahallemiz var. Bu 50 köyün sadece 4’ünde ilkokul var. 46’sında çocuklar taşımalı eğitimle zorlanıyor. O zaman onlarda taşımalı eğitimden kurtulmak için aile olarak şehre taşınıyorlar. İşsizlik, sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Göç oluyor. Kırsalda otururken şehre gidip gelen çocuklar için eşit şartlarda eğitim yok. Öğretmen ödev veriyor çocuk otobüse biniyor köye gidiyor internet yok. Bu şartlarda ödev yapma şansı yok çocuğun. O zaman bu çocuğu taşıyorsanız köye de interneti götüreceksiniz. PTT ile Ulaştırma Bakanlığı ile sürekli mücadele ediyoruz, yazışmalar yapıyor. Ne yazık ki Eskişehir’i geçtiğiniz zaman kırsalda internete ulaşma şansınız yok. Demek ki günün koşullarına göre yeni sorunlar çıkıyor. Öğretmenlerin atanmaması, yetişememesi gibi sorunların yanında şunu ciddi olarak vurgulamak gerekir. 300 bin atanamayan öğretmen olduğu söyleniyor. Ama öğretmen okullarına hala öğrenci alınıyor. Bu yanlış eğitim politikasının bir sorunu. Planlama yok. Eğitimin zaten içi boşaltıldı. Bu gerici, dinsel ağırlıklı bir eğitim. Çağdaş, demokratik hukuk devletinde olmaması gereken bir eğitim. Eğitimi tamamlasınlar diye okullara imam sokmaya başladılar. Biz ona karşı dava açtık belediye olarak. Ne yazık ki mahkeme burada Belediye’yi ‘bu protokole dava açması için bir menfaati yoktur’ diye reddetti. Oysa 35 bin çocuğun menfaatini korumak Odunpazarı Belediyesi’nin en önemli görevlerinden birisiydi. Bu itirazımızı sürdürüyoruz. Ama mahkemelerin de bakış açısı da bu hale gelmiş. Biz eğitimdeki eksikliği vurgulamakla yetiniyoruz. Tek başımıza çözme şansımız yok. Bizim Koca Çınar Merkezlerimiz var. Yaşlılarımızın barındığı ve çeşitli atölye çalışmalarının yapıldığı yer. 70 yaşından sonra resim yapmayı, müzik aleti çalmayı, şiir yazmayı, hikaye yazmayı öğrenenler var. Bu devlet sizi 5 yaşında keşfetseydi çok farklı Yaşar Kemaller çıkardı. Ama devlet sizi unutmuş” dedi.

Eskişehir Türk Ocağı 2024 Milli Kültür Bilgi yarışmasının final etapları düzenlendi Eskişehir Türk Ocağı 2024 Milli Kültür Bilgi yarışmasının final etapları düzenlendi

100 KREŞ HEDEFİMİZ SÜRÜYOR

En temel insan hakkı olan eğitim kreşle başladığını ifade eden Kurt, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Biz Eskişehir’de kreş hizmetlerinin zorunlu olduğunu insanların kafasına yerleştirmeye çalışıyoruz. Yüzlerce kreş olmalı Eskişehir’de. Kreş yaşında olan 0-5 yaş arası 35 bin çocuk var. 35 bin çocuğun şu anda kreşe giden sayısı 3 bin 500 değil. Dolayısıyla bizim gerçekten binlerce kreş yapmaya ihtiyacımız var. Bunu bütün Eskişehirliler politikacılardan, devleti yönetenlerden, belediyeyi yönetenlerden talep etsin. Kazım Kurt Odunpazarı Belediye Başkanı oluncaya kadar hiçbir belediyede kreş yoktu. Devlet de hamle yapmıyordu. Ama şimdi ne oldu. Biz 20 kreş yaptık. Diğer belediyeler de yapmaya başladı. AK Partili adaylarda biz de yapacağız demeye başladı. Demek ki bu tuttu. İnşallah önümüzdeki dönem çok fazla kreş gerçekleştiririz. Sayı ile ilgili hala iddialıyım. Bazı mahallelerde 2-3 tane yapmak lazım. Kreş hizmeti standartlara uygun yaptığımız için bir sınıf 20 kişiyi geçmiyor. Şu sınıfta 30 kişi de olabilir ama biz 20’yi geçmiyoruz ki daha rahat ve düzgün olsun. 100 kreş hedefimiz devam ediyor. Önümüzdeki süreçte genelge gibi engeller de olmazsa biz bunu tuttururuz. Gerekirse kiralarız, gerekirse kamulaştırırız, gerekirse satın alırız ve bu işi bir an önce tamamlarız.”

Muhabir: M. ANIL AKSOY