İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Oytun Gökten, kentin imar ve büyüme planlamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak doğu ve batı aksları arasındaki dengenin planlama sürecinde gözetilmesi gerektiğini söyledi. “Kent imara açılmalı mı, hangi bölgelerde sorunlar yaşanıyor?” sorusunun Eskişehir’in geleceğini doğrudan ilgilendiren ve bütüncül bir mühendislik aklıyla ele alınması gereken kritik bir mesele olduğunu belirten Gökten, “Yeni imar alanları açmayı tartışmadan önce, kentin merkezinde bekleyen riskli yapı stokumuzu ivedilikle dönüştürmek zorundayız. Şehrin kalbinde yer alan ve yapısal ömrünü tamamlamış birçok mahallemizde, ada bazlı kentsel dönüşümler gerçekleştirerek hem kente yeni alanlar kazandırabilir hem de en önemlisi halkımızın can güvenliğini teminat altına alabiliriz. Rant odaklı, parsel bazında gerçekleştirilen salt ‘bina yenileme’ sığlığından kurtulup, kentin dokusunu bozmayacak ölçekteki emsal teşvikleriyle merkezdeki bu dönüşümü desteklemek mecburiyetindeyiz. Ancak şehrin demografik ve mekansal büyüme dinamikleri gereği yeni yerleşim alanlarının açılması zaruri hale geldiğinde, bu süreç asla keyfi kararlarla veya yerel dinamikleri hiçe sayan dayatmalarıyla olmamalı” diye konuştu.

KENT DENGELİ BÜYÜMELİ

Gökten, “Şehrin büyümesi için yeni bölgeler imara açılacaksa, öncelikle o bölgelerin zemini iyi incelenmeli, tarım alanları korunmalı ve kentin hangi yönlerde büyümesinin daha doğru olacağı bilimsel verilerle belirlenmelidir. Her bölge için genel değerlendirmeler yapmak yerine, yapılaşacak alanların zemini ayrı ayrı araştırılmalı ve binalar güvenli şekilde inşa edilmelidir. Burada amaç sadece harita üzerinde yeni imar alanları oluşturmak olmamalıdır. Kent; güvenli bölgelerde, altyapının kaldırabileceği ölçüde ve doğru planlamayla büyütülmelidir. Bugün Eskişehir'in kentsel gelişiminde karşılaştığımız en yakıcı sorunlardan biri, şehrin sürekli olarak doğudan batıya doğru göç etmesi ve orantısız bir biçimde batı aksına yığılmasıdır” dedi.

Tepebaşı'nda marketlere sıkı denetim: Fiyat ve tarihler mercek altında!
Tepebaşı'nda marketlere sıkı denetim: Fiyat ve tarihler mercek altında!
İçeriği Görüntüle

DOĞU İHMAL EDİLMEMELİ

Kentin üretim üssü, istihdam merkezi ve ekonomisinin kalbi olan Organize Sanayi Bölgesi’nin şehrin doğusunda yer aldığını vurgulayan Gökten, “Bu durum, her gün on binlerce yurttaşımızın kenti bir uçtan diğer uca kat etmesine, trafik ve altyapı sistemlerinin kilitlenmesine neden olan sürdürülemez bir hale getirmiştir. Kenti tek bir noktaya yığmanın önüne geçmek için 71 Evler ve Sultandere gibi doğu aksında yer alan mahallelerimizin sosyo-mekansal olarak acilen desteklenmesi gerekmektedir. Bu bölgelere nitelikli sosyal donatı alanları, ticaret merkezleri ve kültürel mekanlar kazandırılarak buraların kendi içinde cazibe merkezleri haline getirilmesi şehrin topyekun faydasına olacaktır. Şehrin doğusundaki nüfusu orada tutacak ve sosyal yaşamı zenginleştirecek planlama hamleleri yapılmadan sadece batıya doğru büyüme alanları açmak, kentin mevcut dengesizliğini daha da derinleştirecektir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Mehmet Tolga Tunç