Ay sonunda gerçekleşmesi planlanan ziyaretin tarihi netleşmese de, İznik esnafından yerel yöneticilere kadar herkes, bu tarihi buluşmanın turizm açısından büyük bir fırsat olacağı görüşünde birleşti. Papa’nın İznik programında yer alması beklenen ve İznik Gölü’nde 2014 yılında gün yüzüne çıkan Bazilika kalıntılarında hummalı hazırlıklar sürerken, ziyaret için özel bir platformun inşasında da sona gelindi. Aynı bölgede açılması planlanan İznik Bazilika Müzesi’nin de yakın zamanda kapılarını açması hedefleniyor.

Otobüs duraklarında temizlik çalışması Otobüs duraklarında temizlik çalışması

İznik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Akçaalan, Papa’nın ziyaretinin uluslararası görünürlük sağlayacağını belirterek, “İznik, 4 büyük medeniyete başkentlik yapmış bir yer. Böyle bir ilçenin turizmden geri kalması kabul edilemez. Papa’nın gelişi ile İznik’in dünya gündemine taşınması, yurt dışından turistlerin ilçemize ilgi göstermesine neden olacak. Biz esnaf olarak bu değişime hazırız” dedi.

İznik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dede ise, ziyaretin sadece turizm değil, tarım ve yatırım açısından da fırsatlar sunabileceğini ifade etti: “İznik bir açık hava müzesi gibi. Yabancı yatırımcıların da dikkatini çekecektir. Gelecekte İznik’e girişlerin ücretli olması bile gündeme gelebilir.”

"İznik için bir dönüm noktası olabilir”

Çini sanatçısı Merve Cındık ise Papa’nın geliş haberinin bile ilçeye turist akını sağladığını belirterek, “12 yıldır çini atölyesi işletiyorum. Yıllardır bu kadar turist görmemiştik. Papa’nın gelişi İznik için bir dönüm noktası olabilir” ifadelerini kullandı. Turizm işletmecisi Bekir Uslu ise Türkiye’nin misafirperver yapısına vurgu yaparak, “Bu ziyaret sadece İznik için değil, Bursa ve tüm Türkiye için büyük bir tanıtım fırsatıdır. Siyasete alet edilmeden, halkın desteğiyle gerçekleşirse çok daha anlamlı olur” diye konuştu.

Papa 14. Leo’nun İznik ziyareti, sadece dini değil, kültürel ve ekonomik etkileriyle de uzun süre konuşulacağa benziyor.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ