Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, ES TV ekranlarında yayınlanan ‘Soruyoruz?’ programına konuk oldu. Gazeteciler Murat Taşkın, Hakkı Sağlam ve Tarkan Demir’in sorularını yanıtlayan Kesikbaş, sanayide elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, enflasyondaki artışın sanayiye yansıması, Eskişehir’de konut problemi ve Belediye Başkanlığı aday adaylığıyla ilgili düşüncelerine ilişkim açıklamalarda bulundu. Bin kişiye yakın sanayi üyesi olduğunu söyleyen Kesikbaş, “Cumhuriyetin 100’üncü yılında hedef bindi çok az kaldı. 980’lerdeyiz. Allah kısmet ederse yılsonuna kadar da bin üyemiz olacak” dedi. Doğalgaz ve elektriğe gelen zamların etkilerinden bahseden Kesikbaş, “Bir dünya genelinde bir artış var. Türkiye'de de ciddi bir enflasyonla karşı karşıyayız. Bunun yaratmış olduğu baskı sebebiyle de ister istemez maliyetlerde ciddi artışlar var. Özellikle şirket bilançolarına ve maliyet yapılarına satın almanın maliyetini oluşturan kalemler de dahil olmak üzere yüzde 100’ün üzerinde artışlar var. İşçilik maliyetleri neredeyse bir yıl da yüzde 100’ün üzerinde, yüzde 120’lere yakın bir artış sergiledi” diye konuştu.
ŞİMŞEK’E GÜVENİYORUZ
Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalara güvendiklerini belirten Kesikbaş, “Yeni bir orta vadeli plan da açıklandı. Bununla birlikte finansal olarak bir takım önlemlere de başladılar uygulamaları şu anda devam ediyor ama bu bir süreç. Burada istikrarla dik durmaları gerekiyor. Yani çok popülist ekonomik politikalardan uzak durduğumuz sürece ben eminim Türkiye ekonomisi çok hızlı bir şekilde gelişecektir. Bununda sinyalini veriyorlar. Buna hepimiz ülke olarak o tepkiyi vermek zorundayız çünkü artık tüneli gördük. Ucunda ışık var mı yok mu tartışmalarını bırakacağız. Hepimiz tasarruf tedbirlerinden tutun da üretime kadar ki olan bütün süreçleri en nihai, en güzel hale getirecek şekilde toparlamamız gerekiyor. Yani bu anlamda Mehmet Şimşek ve ekibine de güvenmekten başka bir çaremiz yok. Şu ana kadarki duruşları itibariyle de bence başarılılar. Sadece biz de değil bugün Avusturya Cumhurbaşkanı buradaydı herhalde. O da buna benzer şeyler söyledi. Avrupalı da inanmak istiyor. Bütün dünya güvenmek istiyor. Doğal olarak Mehmet Şimşek ve ekibine onlar da güvenmek zorunda, biz de güvenmek zorundayız” şeklinde konuştu.
SANAYİ VE ÖĞRENCİ KENTİ
Eskişehir’in sanayi ve öğrenci kenti olduğunu vurgulayan Kesikbaş, “Tabii ki hak ediyor. İstenilen seviyede değiliz ama 1 milyon nüfuslu bir ölçekte baktığın zaman aslında Eskişehir'de sanayileşmiş bir kent olmasak bile aday kentlerden bir tanesiyiz diyelim. Eskişehir neticede işte aşağı yukarı 11 bin dolar civarı seviyesinde şöyle basit bir hesap yapalım. Eskişehir’de 1 milyon kişi yaşıyor. 11 milyar dolarlık bir değer yaratan bir kent aslında ve bunun yaklaşık olarak yüzde 44 civarı sanayiden geliyor. Ama tabii burada o bahsettiğim ihracat rakamlarının içerisinde merkezi Eskişehir'de olmayanları da koyarsak eğer yüzde 60-70’lere geliyor. Bu iyi bir rakam. Eskişehir, ölçekten bakarsan bir sanayi kenti olmaya adaydır. En azından iyi bir sanayi kentlerinden bir tanesidir. Öğrenci kenti midir? Evet, öğrenci kentidir. 100 bin tane öğrenci var, kolay değil. Turizm kenti midir? Bence değildir. Eskişehir turizm kenti adayıdır. Yılda 1 milyona yakın yani turist geliyor ama bir geliyor bir daha gelmiyor. Eskişehir’in turizm kenti olması için bugün biz o konuyla ilgili de çok çalışıyoruz Sanayi Odası olarak” dedi.
FABRİKA AÇMA MESELESİ DEĞİL
Kesikbaş, “Bir kere sanayileşmek deyince kuru kuru iki tane fabrika kurup o fabrikanın çıktılarını satıp üç beş insanın para kazanması anlamına gelmiyor. Yine yakında bir rapor yayınlayacağız Eskişehir Sanayi Odası olarak mesela Nazilli Basma Fabrikası'nı inceliyoruz. Eskişehir Şeker Fabrikası ya da TÜLOMSAŞ'ı diğer adıyla eski Devlet Demiryolları. Şimdi önemli olan bu kültürel değişimi, kültürel dönüşümü de sağlayabilecek insan kaynakları da yaratabilecek aktiviteler gerekiyor. Eskişehir'in bir sanayi kenti olabilmesi için Eskişehir'in merkezine sıkışmış bir endüstri alanı sadece tek başına yeterli değil. Bu bir kültür. Eskişehir'in nüfusu yüzde 92’si merkezde yaşıyor. Ya da bugün baktığın zaman kent nüfusundaki insanları o bölgelere de taşıyabiliyor olmamız gerekiyor. Özel sektör bunu tek başına çok rahat yapabilir. Bizim bugün mesela organize sanayi bölgemizde yaşam parkı oluştu. Okulumuz var, bununla birlikte sosyal tesislerimiz yapılıyor. Oradaki amaç insanların aslında sadece artı değerini sömürmek değil. Yani bu tek başına burada elli tane daha fabrika açma meselesi değil” şeklinde konuştu.
KONUT PROBLEMİ VAR
Eskişehir'de bir konut problemi olduğunu söyleyen Kesikbaş, “Biz bunu çalışanlarımızla birlikte ortaya çıkartıyoruz. Ve gördüğümüz kadarıyla da yaklaşık olarak 40 bin civarında yeni bir konuta ihtiyacı var. 40 bin doğru değil Celalettin, 38 bin doğru diyebilirsiniz saygı duyarız Bu sanayi için de böyle. Ben Eskişehir'de yaşıyorum. Keyif alıyorum bu kentten. Hiçbir şeyi Eskişehir'in kötülüğü için istemiyoruz. Bugünün problemleri bunlar ama bugünden konuşmazsak daha büyüyecek olan problemler. Vizyonerlik böyle bir şey bugünün problemini çözmek hadisesi değil konu” dedi.
ZATEN SİYASET YAPIYORUZ
Adı siyasette geçen Kesikbaş, “Yani bu keyifli bir şey bu arada. Şöyle bir durum var aslında. Biz bazen hani sanayici siyaset yapar mı yapmaz mı? Aslında günlük hayatımızın bütün dönemlerinde siyaset yapıyoruz zaten. Siyasetin içinde olmuyoruz ama konuşuyoruz, politikada üretiyoruz. Siyasi konuları da konuşuyoruz. Hepimiz insanız ve Türk insanı da siyaseti seviyor yani siyaset konuşuyoruz. Eskişehir Sanayi Odası olarak biz bin tane üyemizle aslında bin tane farklı hem ideolojik anlamda hem dünya görüşü anlamında farklı insanın oylarıyla seçildik. Ve birçok insan bir araya gelebiliyoruz çok farklı siyasi görüşlerin içerisinde bizim yönetim kurulumuz var. Meclisimizin içerisinde birçok siyasi farklılığı olan insan var. Meclislerimizde ekonomi konuşurken siyasetin ekonomiye yansımalarını da konuşuyoruz. Bu konuyla ilgili burada raporlar hazırlıyoruz, bunları önemli yerlere sunuyoruz. Kamudur, hükümettir, devletin önemli kurumlarına işte bakın böyle sıkıntılarımız var, problemlerimiz var. Sebepleri bunlar, bunlar ama çözüm önerilerimiz de bunlar diyerek zaten söylüyoruz. Bir sanayici hiçbir zaman ortaya bir problemi atıp kaçmıyor. Bizim konut raporunda da mesela. Çözüm önerileri var. Ha beğenirsin, beğenmezsin falan filan. Onlar ayrı konular” dedi.
VİZYON ÇOK ÖNEMLİ
Vizyonun önemli olduğunu vurgulayan Kesikbaş, “İdeolojik bir yaklaşımla baktığım zaman ben eğer böyle bir şeyin kendi şahsım adına kararını vermiş olsaydım milletvekili olurdum. Milletvekilleri seçimleri farklı bir şey. Milletvekilliği seçiminde partinizi seçersiniz kafanız uyuşur, dünya görüşünüz uyuşur, ideolojileriniz uyuşur, örtüşür. Kendinizi oradaki huzurlu ve mutlu hissedersiniz. Bu bir ekosistemdir. Bir aidiyet duygusu vardır. Şimdi orada derinlemesine de siyaset yaparsınız. Size başka görevler verilir parti adına bunları da yaparsınız. Ama belediyeler farklı yerler. Buralarda şahıslar çok daha önemli. Siyasi parti de çok önemli siyasi parti olmadan seçilme şansınız maalesef yok yerel dinamikler de. Kişiliğiniz, duruşunuz önemlidir, saygınlığınız önemlidir, iş yapış şekliniz önemlidir, koyduğunuz vizyon önemlidir projeleriniz önemlidir” diye konuştu.
HENÜZ ÇOK ERKEN
AK Parti’den teklif gelirse ne yapacağı sorulan Kesikbaş, “Yani çok erken tabii ki. Böyle bir teveccüh gurur verici. Bu sadece AK Parti tarafında değil. Yani ben birçok insandan da duyuyorum bunu keyif alıyorum. Demek ki iyi şeyler yapmışız. Bundan 5 yıl öncesine kadar Eskişehir Sanayi Odası bu kadar popüler miydi? Değildi. Bu kadar çalışma yapılıyor muydu? Eskilerin hakkını yemiyorum. Çok büyük işler yapmışlar. Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluşu da dahil olmak üzere ama Eskişehir Sanayi Odası'nda bizim en büyük derdimiz bir marka haline getirmekti. İyi şeyler yaptığımızı düşünüyorum tabana kadar indirgemeye çalışıyoruz bu önemli bir misyon. Adaylık teklifi gelmiyor. Öyle bir durum yok. İnsanlar diyor ki ya olsan iyi olur. Potansiyel isimlerden bir tanesi yani. Bu gurur verici bir şey. Ama beni daha çok ilgilendiren kısmı halktan böyle bir şeyin geliyor olması. Siyasi partilerden henüz herhangi böyle bir teklif yok, talep yok. Yani en azından benim bildiğim kadarıyla yok. Bu konuyla ilgili bugünden çok bir şey söylemek mümkün değil. Yoksa keyifli işler neden olmasın yani Eskişehir'e hizmet etmek size böyle bir teklif gelse kabul etmez misiniz?” ifadelerini kullandı.
SAYGI DUYUYORUM
Büyükerşen’e saygı duyduğunu belirten Kesikbaş, “Ben her zaman büyüklerime saygılıyım o konuda hiçbir sıkıntı yok Sayın Yılmaz Büyükerşen büyüğümüzdür. Saygı duyarız. Eskişehir'e yaptığı değerlerde fazladır. Her zaman saygı duyuyorum. Ama her konuda da aynı düşünülecek diye bir şey yok yani. Yani biz hocamla diyalektiği dibine kadar yaşıyoruz. O 4-4-2 oynatmayı seviyor. Ben 3-5-2 oynatmayı seviyorum. O defansif oynatmayı seviyor. Ben ofansif oynatmayı seviyorum. Yani bu başka bir şey. Hocam Eskişehir'de sanayinin kentin doğusuna doğru sadece genişlemesini isterken biz aslında sanayinin toplumla bütünleşik olması taraftarıyız. Seyitgazi'de de olsun Çukurhisar tarafında da olsun, küçük küçük yeni nesil endüstri bölgeler olsun, modern tesisler sosyal donatılarıyla birlikte özel sektör bunu yapabilecek güçte. O kentin çeperlerine doğru da o insanlara imtiyazlı alanları sağlamak gerektiğini düşünüyoruz. Yani her konuda anlaşmak zorunda değiliz ama saygı duyuyoruz” dedi.
DEĞER KATMAYA ÇALIŞIYORUZ
Kesikbaş, “Eskişehir sanayisi gerçekten bugün Türkiye'nin yüz haklarından bir tanesi beyin olarak, zihniyet olarak. Eskişehir sanayisi bugün Türkiye'nin hatta Avrupa'nın birçok ülkesiyle boy ölçüşecek seviyede. Etik denetimlerinden tutun da teknik denetimlerine kadar birçok konuda en az Avrupalı kadar vizyoner. Bakış açısı, insanı, hümanizma sanayide çok büyüyor. Artı değer, emek vesaire. Bunlar günden güne hep gelişen kavramlar. Etik değerlerden tutun da sistemin içerisindeki verimliliğe kadar, model fabrikalardan tutun da dijital dönüşüme kadar, sanayimiz bunların hepsini en üst seviyede yaşayacak. En gıcık olduğumuz konu bacadan duman çıkmasın derdimiz bu. Yeşil sanayi, yeşil çevre. Ama biz bu konuda Eskişehirli olarak iyiyiz. Ben Eskişehir sanayi odası olarak bugün buradayım, bin üyemizle beraber Eskişehir'e değer katmaya çalışıyoruz. Hem yatırımlar, hem istihdamla özellikle de ihracatla gerçekten Türkiye'nin önemli sanayilerinden birisiyiz. Olmaya da gayret ediyoruz Sanayicinin yükü çok fazla. Bu yükün mutlaka alınması gerekiyor, azaltılması gerekiyor, desteklenmesi gerekiyor. Bu konuyu da hem hükümete hem devletin önemli kademelerine, Eskişehir'deki vekillerimizden tutun da karar vericilere kadar hepsine bildiriyoruz. Eskişehir için çok çalışıyoruz Eskişehir'in gelecek vizyonu içinde çalışıyoruz. Eskişehir'in problemlerine fikir üretmek için de çalışıyoruz. Bu fikir üretmeler de hep devam edecek” dedi.
SÜMEYRA BALCI