Değerli okuyucular

İnanan insanların en öncelikli arzuları kurtuluşa erebilmektir. Kurtuluştan maksat ise ahiret kurtuluşu ve esenliğidir. Mü'minûn suresi 11. ayetin izdüşümünden hareketle, Rasul-i Ekrem (s.a.v.), mezkur surenin ilk on ayetinin nazil olması öncesinde, Hz. Ömer'in naklettiği hadise göre kıbleye dönüp ellerini kaldırarak; 'Allah'ım bize nimetini artır, eksiltme; bizi onurlandır, alçaltma; bize ihsan et, mahrum etme; bizi seçkin kıl, (düşmanlarımıza karşı) zayıf duruma düşürme; bizden hoşnut ol ve bizi senden hoşnut kıl!' diye dua ettikten sonra 'Şu anda bana on ayet indi. Kim bu ayetlerin gereğini yerine getirirse cennete girecektir' buyurmuş, ardından da bu surenin ilk on ayetini okumuştur (Ahmed b Hanbel, el-Müsned, 1/34).

Surenin ilk ayetinde Allah (cc) 'Müminler kesinlikle kurtuluşa ermişlerdir' buyurmaktadır. Surenin ilk 11 ayetinde, İslam'ın ibadet ve ahlak alanlarında vazgeçilmez saydığı ilkelerin yanı sıra, mümin kavramının içeriği özetlenmekte, kadın olsun erkek olsun 'ben müminim, Müslümanım' diyen her insanın, bu ifadesinin anlamlı hale gelebilmesi için kendisinden beklenen yaşama modeli ortaya konmaktadır. Elbette doğru inanç ve düzgün yaşayışın sadece ahiret için değil, aynı zamanda dünya mutluluğu ve esenliği için de gerekli olduğunu gerek nakli deliller, gerekse insanlığın tecrübesi gösterdiğine göre, bu ayetlerin dünyadaki kurtuluşun bir reçetesini verdiği de unutulmamalıdır. Surenin 2.ayetinde Allah (cc) 'Ki onlar, namazlarında derin bir saygı hali yaşarlar' buyurmakta, kurtuluşun şartlarının ikisine işaret etmektedir: 'Namaz ve huşû'. Çünkü namaz, İslam'ın temel ibadetlerinden biri ve kulun Allah'a yönelişinin, O'nunla birlikteliğinin en anlamlı ifadesidir. Bu bağlamda ayetlere topluca bakacak olursak; Allah (cc), 3- Anlamsız, yararsız şeylerden uzak dururlar; 4- Zekatı verirler; 5 -İffetlerini korurlar; 6- Sadece eşleri ile veya ellerinin altında olanlarla yetinirler, bundan dolayı da kınanacak değillerdir; 7- Ama her kim bunun ötesine geçmek isterse işte haddi aşanlar onlardır; 8-Yine o müminler emanetlerine ve ahitlerine sadakat gösterirler; 9- Namazlarını titizlikle eda ederler; 10-İşte varis olacaklar bunlardır, 11-Firdevs cennetine varis olacaklar ve orada onlar ebedi kalacaklardır (Mü'minûn 23/1-11) şeklinde buyurmaktadır.

Netice olarak erkek veya kadın her mümin bu ayetlerde belirtilen İslam'ın temel ibadet ve ahlak buyruklarına dikkat ederek imanî ve ameli bir yaşam modeli ortaya koyarsa bu yaşam tarzı veya modeli ona Firdevs cennetinin yolunu açacak ve onu kurtuluşa ulaştıracaktır...

MEAL OKUYORUM
Onlar, 'Ey rabbimiz!' derler, 'Bize mutluluk getirecek eşler ve çocuklar bahşet; bizi günahtan sakınanlara öncü yap!' (Furkan 25/74)

HER GÜNE BİR HADİS
'Doğruluktan ayrılmayın. Çünkü doğruluk (insanı) iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi devamlı doğru söyler ve doğruluktan ayrılmazsa Allah katında 'doğru/sıddîk' olarak tescillenir. Yalandan sakının! Çünkü yalan (insanı) kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. Kişi devamlı yalan söyler, yalan peşinde koşarsa Allah katında 'yalancı/kezzab' olarak tescillenir.' (Müslim, Birr, 105)

GÜNÜN DUASI
'Ey Allah'ım! Hak yoldan sapmaktan, saptırılmaktan; ayağı kaymaktan, kaydırılmaktan; zulmetmekten, zulme uğramaktan; cahillik etmekten veya cahillikle karşılaşmaktan sana sığınırım.' (Ebû Davud, Edeb, 103)

BİR SORU-BİR CEVAP
Bir öğrencinin burs olarak aldığı para nisap miktarına ulaşırsa zekat vermesi gerekir mi?
Bir yıllık borcu ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. veya daha fazla altına veya bu değerde para veya ticaret malına sahip olan bir kimse, buna malik olduğu günden itibaren üzerinden bir yıl geçtiğinde, zekat vermekle yükümlü olur (Mevsılî, el-İhtiyar, I, 330). Zekata konu olan paranın alınan yardımlardan ve burs paralarından oluşması durumu değiştirmez (Fetvalar,DİB Yay.syf.238)