Ülkemizde doğan her 36 çocuktan biri otizm tanısı almaktadır. Bu da otizmli öğrencilerin çoğalması demektir. Son dönemde de büyük bir artış var. Otizm bir hastalık değil, bir iletişim problemi olduğunu söyleyen Özel Eğitim Uzmanı Mehmet Topsakal, Türkiye'de var olan Rehabilitasyon merkezlerindeki öğretmenlere eğitimler veriyoruz. Bunu üniversitedeki danışmanla, danışman hocalarımızı aracılığıyla ve yüz yüze verdiğimiz eğitimler şeklinde oradaki öğretmenlerin eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik bir projemiz var" dedi.

"OTİZMLİ ÇOCUKLAR NÖROLOJİK BİR PROBLEM "

Otizmli çocuklara nasıl eğitim verildiğini anlatan Topsakal, "Şu anda Türkiye'de otizm oranı her doğan 36 çocukta bire kadar indi. Bu artışın sebebinin ne olduğu konusunda herhangi bir bilimsel bir kanıt yok ama otizmli çocukların nörolojik bir problem olduğu şu ana kadar bilinen bir gerçek. Şu an için otizmli çocuklarla Rehabilitasyon merkezlerinde birebir bireysel olarak eğitimler ve grup eğitimleri şeklinde hizmet verilmekte. Grup eğitimleri de seanslık 40'ar dakikalık eğitimler ve bunlar en fazla 4 öğrenciyle yapılan eğitimler. Bunların eğitimlerini yaparken de yaşlarına ve gelişim özelliklerine göre de gruplayarak yapılan bir eğitim verilmektedir" diye konuştu.

“REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDEN ÜCRETSİZ OLARAK YARARLANABİLİNİR”

Türkiye'de otizmli çocukların aileleri özel eğitim merkezlerine güçlerinin yetmediği için gönderemedikleri konusunda konuşan Topsakal, "Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehabilitasyon merkezlerine kayıt oluşturulabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığından, Sağlık Bakanlığından alınmış otizm raporu olur. Ve yine Milli Eğitime bağlı Rehabilitasyon rehberlik araştırma merkezlerinden de rapor alırlarsa bu tür Rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler. Çünkü bunun parasını devlet karşılıyor" ifadesini kullandı.

"BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİMLE EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜREBİLİRLER”

Otizmli çocukların devlet okullarında kaynaşma konusuna da değinen Topsakal, "Özellikle kaynaştırma ya da bütünleştirme denilen uygulamalarla otizmli çocuklar sınıflarında öğretmenleri onlara bireyselleştirilmiş eğitim programı uygulayarak arkadaşlarıyla birlikte yaşamayı, onlarla birlikte eğitim öğretim görmeyi öğretiyorlar. Var olan yönetmelikler çerçevesinde belli oranlarda her bir sınıfta otizmli olan bir çocuk varsa o sınıfın öğrenci sayısı azaltılarak öğretmenin de kontrolünün daha fazla yoğunlaşması sağlanmakta. Böylece çocuk daha iyi ortamda ve bireyselleştirilmiş eğitimle eğitimlerini sürdürmekte olacaktır" ifadelerini belirtti.

“TOPLUMA DAHA KOLAY ENTEGRE OLACAKLAR”

Bazı ailelerin otizmli çocuklarının durumlarını kabullenmedikleri hakkında konuşan Topsakal, " Ailelere Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Otizm bir hastalık değil, Bir iletişim problemi. Onun için ailelerin bundan özellikle bu işin en önemli şeyi özel eğitim, özel eğitime göndermeleri ve bu eğitimi aldıktan sonra da göreceklerdir ki çocuklarında çok büyük gelişmeler olacağını ve topluma daha kolay entegre olabileceklerini göreceklerdir, şeklinde belirtti.

“PROJE ŞU ANDA 45 İLDE DEVAM EDİYOR”

Otizmli çocuklara yönelik projelerinin olduğuna değinen Topsakal, Şu anda Türkiye genelinde bir doğal hava dediğimiz Bir projemiz var. Bu projede bütün Türkiye'de var olan Rehabilitasyon merkezlerindeki öğretmenlere eğitimler veriyoruz. Bunu üniversitedeki danışmanla, danışman hocalarımızı aracılığıyla ve yüz yüze verdiğimiz eğitimler şeklinde oradaki öğretmenlerin eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik bir projemiz var. Bu proje şu anda 45 ilde devam ediyor.  Hedefimiz bu yılsonuna kadar 81 ilde bunun yaygınlaştırılması sağlamak” şeklinde konuştu.

“ÇOCUK PSİKİYATRİSİNE BAŞVURABİLİRLER”

AK Parti Eskişehir Milletvekili Gürcan’dan öğretmenler günü ziyareti AK Parti Eskişehir Milletvekili Gürcan’dan öğretmenler günü ziyareti

 Bir otizmli ya da herhangi bir özel gereksinimli çocuğun farkına varılma durumu farklılıklar gösterebilmektedir diyen Topsakal, ” Otizmli çocuklarda 0-3 yaşında çok bir belirginlik yok. 3 yaşına kadar olan kısımda eğer iletişimde bir problem varsa seslenildiğinde duymuyormuş gibi yapıyorsa dönen materyallere karşı ilgisi varsa takıntıları çoksa bu gibi durumlarda çocuk psikiyatrisine başvurabilirler ya da her ilde rehberlik araştırma merkezleri mevcut, O rehberlik araştırma merkezlerine başvurarak çocuklarıyla ilgili daha detaylı bilgi alabilirler” dedi.

“AİLELER ÇOCUKLARINI ÇOK İYİ TAKİP ETSİNLER”

Otizmli çocukları fark edemeyen ailelere Topsakal, “Daha çok ailelerimize şu şekilde geliyor; İşte babası da geç konuştu, işte bu da babası da yaramazdı, Annesi de böyleydi, Bizim ailede bu tür şeyler var gibi argümanlarla geliyorlar. Ancak böyle bir argümana gerek yok. biz önümüzdeki yani bir çocuğun ilkokul 5'inci sınıfa kadar tanımlanamadığını görüyoruz. Onun için aileler çocuklarını çok iyi takip etsinler ve onlarla olabildiğince oyun oynasınlar” mesajını verdi.