OSMANİYELİ VATANDAŞLAR DERTLİ
ES TV Mahallenizde programı bu hafta Osmaniye Mahallesi'nde gerçekleştirildi. Kent merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan ve yapılması planlanan kömürlü termik santral alanı içerisinde yer alan Osmaniye Mahallesi yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Mahallede en çok şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konuşulurken vatandaşlar termik santralle ilgili konuda ise tedirgin.

MUHTAR
Mahalle sakinleri mahallelerinin adeta unutulduğunu söyleyerek sitem etti. Yol, doğalgaz, beldeevi, Meslek Lisesi, ATM gibi isteklerinin olduğunu fakat bu taleplerinin hiçbir zaman karşılanmadığını belirten Osmaniyeliler, 'Talep ettiğimiz hiçbir şey mahallemize yapılmadı' dedi. Mahalle Muhtarı Mustafa Yılmazer, yıllardır şeker pancarı ürettiklerini fakat özelleştirme gündeme geldiği andan itibaren çiftçinin yeni arayışlar içinde olduğunu söyledi. Mısır, ayçiçeği, arpa, buğday gibi ürünlere yönelmek zorunda kaldıklarını söyleyen Muhtar Yılmazer, üreticinin zor günler geçirdiğini söyledi.

DEVLETİMİZ ARKAMIZDA OLSUN
Alpu Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi olan mahalle sakinlerinden Yaşar Ekici, şeker pancarında yıllardır kotada sorun yaşadıklarını belirtti. 'Biz çiftçiler Eskişehir Şeker Fabrikasının sigortasıyız' diyen Yaşar Ekici, 'Devlet ürünümüzü gününde alıyor, paramızı gününde veriyor. Fabrika özelleştiği taktirde istedikleri çiftçiden ürün alacaklar, istedikleri zaman para yatıracaklar. Biz devletimizin arkamızda olmasını istiyoruz. Şeker fabrikalarının devlet elinde hizmet vermesini istiyoruz' şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİNİN SÖZ HAKKI KALMAYACAK
Kütahya'da ki şeker fabrikasını örnek gösteren çiftçi Mehmet Ali Acar, 'Kütahya'da yıllardır yaşanan özelleştirme sorununa tanığız. Aynısını bizler yaşamak istemiyoruz. Fabrikada ki şahısların isteğine göre hareket edilecek. Çiftçinin söz hakkı kalmayacak' dedi.

ÜRÜN EKMEZSEK EKONOMİYE ZARAR
Metin Arslanöz de, kota artırımı istediklerini belirterek, 'Kantar olmadığı için fabrikalara direk teslim ediyoruz. Kota arttırılmalı. Bizler ürün ekemezsek tohumcular kazanamaz. Bizler ekemezsek sanayici kazanamaz, sanayiciden makine almaya ihtiyacımız kalmaz. Az ürün ektiğimiz için kendi ellerimizle tarlalarımızı süreriz. Neticede ülke ekonomisine zararı olur' dedi.

ATATÜRK'ÜN BİZE EMANETİ
Tarih öğretmenliği bölümünü bitiren fakat atanamadığı içim Osmaniye Mahallesi'nde çiftçilikle uğraştığını söyleyen Eray Özcan, 'Fabrikalar bize Atatürk'ün emaneti. Benim kendi babam beni şeker pancarı paralarıyla okuttu. Ekmeğimize taş koymasınlar. Fabrikalar özelleşmesin' dedi.

MEZBAHA İSTİYORUZ
Bilgin Cona, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e seslenerek, 'Biz mahallemize mezbaha istiyoruz. Madem çiftçilik yapamayacağız, en azından hayvancılıkla geçimimizi sağlayalım' dedi.

BİNLERCE KİŞİ İŞ BEKLİYOR
Her yıl Şanlıurfa'dan mevsimlik işçi olarak Eskişehir'e geldiklerini söyleyen Urfalı Halil Çiftçi, yıllardır çadırlarda kaldıklarını mevsimlik işçilerin şartlarının çok zor olduğunu söyledi. Şeker pancarı üretiminin kendilerine büyük katkısı olduğunu söyleyen Çiftçi, üretim ve ekim gerçekleşmediği taktirde Şanlıurfa'dan gelecek olan işçilerin işsiz kalacağını ifade etti. Halil Çiftçi, 'Binlerce kişi benden haber bekliyor. Bu tarlalarda üretim olmazsa bizler nerede çalışacağız' dedi.

YERİMİZDEN, YURDUMUZDAN OLMAK İSTEMİYORUZ
Termik santralin kurulacağı alanın yakınında yer alan Osmaniye Mahallesi sakinleri, santrale de tepkili. Geçtiğimiz günlerde CHP önderliğinde, çeşitli siyasi part ve STK'ların destek verdiği eyleme katılarak yaptığı konuşmayla dikkat çeken Fehime Babadağ, 'Herkes bilinçlenmeli, bu santral insanımıza, doğamıza, bizlere zarar verecek' dedi. Rüzgar enerjisine, güneş enerjisine dikkat çeken Fehime Babadağ, 'Bizleri yerimizden, yurdumuzdan etmeyin' dedi.

KUTUPLAŞTIRILIYORUZ!
Hasan Demirci adlı vatandaş da, termik santralin siyasi malzeme olmasından bıktıklarını söyledi. İnsan sağlığının söz konusu olduğunu dile getiren Hasan Demirci, 'Kutuplaştırılıyoruz, ikiye bölünüyoruz. Yüzde elli istiyor, yüzde elli istemiyor gibi bir algı var ortada' dedi.

SİYASİ MALZEME DEĞİL
Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu (ESÇEP) Selim Kurnaz, kömürlü termik santrale karşı kurulan platform hakkında bilgi vererek, 'Birbirimizi kırmada saygı ve sevgi çerçevesinde bu konuyu halletmek istiyoruz. Termik santral kimsenin siyasi malzemesi değil' dedi.

MAHALLEYE LİSE İSTİYORUZ
Mahallede yaşan genç kuşağın eğitimde büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Mahalle Muhtarı Yılmazer, öğrencilerin lise için Eskişehir kent merkezine gidip geldiğini, her sabah 40 dakikalık yol çektiklerini söyledi.

ASPESLİ BORULAR KULLANIYORUZ
Mahallede bulunan ve 1990 yılından beri mahalle halkının su ihtiyacını karşılayan su deposunun bir kere bile temizlenmediğini ifade eden Yılmazer, 'Ayrıca borularımız aspes borular. Türkiye'nin dört bir yanında bu borular kansere neden olduğu için değiştiriliyor ama Osmaniye Mahallesi'ni düşünen yok biz hala hastalıklı boruları kullanıyoruz' dedi.

BOŞ BİNAMIZ VAR, KULLANILMIYOR
Osmaniye Mahallesi, mahalle olmadan önce belde olarak hizmet verdiğini hatırlatan Yılmazer, 'Eski belediye binamız boş bir şekilde duruyor. Oranın değerlendirilmesini istedik. Başvurular yaptık ama olmadı' dedi.

TALEBİMİZ ÇOK AMA YAPAN YOK
Muhtar Yılmazer, kent merkezinde Osmaniye'ye giderken köprü ve yolların çok dar olduğunu söyleyerek sık sık kazaların meydana geldiğini ifade etti. Muhtar mahalle için ilgili kurum ve kuruluşlardan ne talep ettilerse yerine getirilmediğini bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, 'Mahallemde bir tane bile beldeevi yok. Kadınlarımızın üretim yapabilecekleri bir yer istiyoruz. 1939 yılından kalma bir okulumuz var. O okul binası boş ve oranın beldeevi, sosyal merkez olmasını istedik ama olmadı. Mahallemizin her yeri çamur, çamur içinde yürüyoruz. Sadece çok az bir kısıma kilit taş döşendi. Bir tane bile ATM yok. Burada yaşayanların çoğu emekli, emekli maaşı çekmek için Alpu merkezine ya da kent merkezine gitmek zorunda kalıyoruz. En önemlisi ise alt yapı yok. Alt yapı istiyoruz, hala eski sistem herkesin kendi kazdığı çukurları kullanıyoruz. DSİ ve Büyükşehir Belediyesi'nden alt yapı istiyoruz. Doğalgaz bağlansın diye çok uğraştık ama oda olmadı. Çocuklarımız için oyun parkı istedik onu da yapmadılar' diyerek sitem etti.