Bu bayram danışanlarım beni biraz şaşırttı aslında. Bayram sonrası kontrollerinde neredeyse herkeste kilo vermeye devam etmişiz çünkü biz danışanlarımla bayram öncesinde bayramda nasıl beslenmeliyiz?i konuşup beslenmemizi bayrama göre planladık. Böylece yasaklı diyetler olmadan da kilo vermenin mümkün olduğunu bir kez daha doğruladık daha gösterdiğımız BOZANLARDAN MISINIZ ?
sağlık için m alın..beslenmeye bir türlü adım atamayan sevgili okurlarıaslında.
Biz danışanlarımla baklava da yedik, sarma da,…Hatta bunlara rağmen bayram sonrasında kilo da verdik çünkü bizim anahtar kelimemiz 'denge'
Güzel yemek yemek, bizim toplumumuz için en keyifli aktivitelerden bir tanesi.
Zaman zaman bahsettiğim gibi biz mutlu günümüzde de üzgün günümüzde de yemek ile bir araya gelen bir toplumuz. Düğün yapıyoruz yemek daveti veriyoruz.Cenazemiz oluyor yemek dağıtıyoruz.Bir kutlamayı yemekle taçlandırıyoruz. İş anlaşmalarımızı yemekte konuşuyoruz…
Durum böyle olunca, yemek yemeyi çok kısıtlayıp kendimizi diyet psikolojisine soktuğumuzda mutsuzlaşıyoruz ve bu yolculuktaki başarımız düşüyor.
Pazartesi başlanan diyetler salı bitiyor…
'Ben yine diyeti bozdum' gibi cümlelerle karşılaşıyoruz.
İşte tam da bu yüzden ben danışanlarıma diyet yaptırmıyorum !!!
Kalori saydırmıyorum !!! Kaşık hesabı yaptırmıyorum !!!
Bunun yerine uzun ve detaylı bir anamnez alıyorum . Benim danışanım ne yiyebiliyor? Hangi besinleri alabiliyor? Hangi besinden ne kadar yiyebiliyor? …Bunarlı detaylı sorguluyorum . Günlük beslenebildikleri öğün miktarında olması gereken miktarları en keyifli hale getirerek danışanlarıma bir yol çiziyorum .
Çoğu zaman danışanlarımı şaşırtıyorum
Nasıl yani çikolata yiyebilir miyim ? diyen danışanlarım oluyor ve cevabım çok net :
-Neden yemeyesiniz ? Eğer diyabet, insülin direnci, alerjik reaksiyon gibi bir sağlık problemimiz yoksa o çok sevdiğiniz çikolatadan sade kahvenizin yanında bir parça yemek hiç de korkulacak bir durum değil.
Veya 70 yaşındaki anneannenizin doğum günü pastasından ince bir dilim almak, sandığımız kadar ölümcül değil.
Sevdiklerimizle birlikte ana odaklanarak güzel yemekler yemek bizim için çok değerli. Madem yediklerimize 'Sağlıklı mı? değil mi? diye yaklaşıyoruz o zaman ben de terimlerden giderek açıklayayım
Dünya Sağlık Örgütü Sağlık kavramını şöyle tanımlıyor:
'Sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.'
Bu nedenle fiziksel sağlığımızın yanında ruhsal, psikolojik sağlığımız da bizim için çok önemlidir.
Sevdiklerimizle bir araya gelip güzel yemekler yemek, bize mental açıdan da iyi gelecektir.. Tabii ki birkaç noktaya dikkat ederek…
-En Sağlıklı Alternatifi Seçmek
Örneğin dışarıdayken trans yağ içeren fast foodlar yerine geleneksel kebapları , ızgaraları tercih etmek
-Denge Kurabilmek
Diyelim bir öğünde miktar olarak dikkat edemedik ipin ucu biraz kaçtı, bir sonraki öğünde veya ertesi günde açlık süremizi biraz uzatıp, daha sağlıklı alternatiflerle devam etmek en güzel yol olacaktır.
-Porsiyon Kontrolü Sağlamak
Uzun zamandır yemediğiniz ama çok yemek istediğiniz besinleri 'yasak' psikolojisine girdiğinizde beyin onu unutmayacak siz yiyene kadar duygusal açlığınız geçmeyecek hatta ataklarla başka besinleri tüketmenizi tetikleyebilecektir bu nedenle buna çok fırsat tanımadan tüketmek istediğiniz besini az miktarda tüketerek , hem duygusal hem biyolojik açlığınızı kontrol etmiş olacaksınız.
'Ben nasılsa bayramda çok yedim , diyetim bozuldu.' diye düşünen veya sağlıklı beslenmeye bir türlü adım atamayanlardansanız şimdi tartıyla yüzleşmenin tam zamanı .
Tartılın ki ne kadar fazla kaçırmışsınız yüzleşip ona göre bir yol çizelim.
Bu yolda yalnız başarı elde edemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Unutmayın biz diyetisyenler sadece kilo kontrolünde değil , tam sağlık haline kavuşmanız için yol çizecek en doğru rehberleriz.
Haftaya görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.