Adana'da kahve kutularında zehir! Adana'da kahve kutularında zehir!

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, özellikle yaşlı bireylerde görülen kansızlık vakalarında kolonoskopi veya endoskopi yapılmasının önemine vurgu yaptı. Kongrede demir eksikliği ve kan sulandırıcıların etkilerine dair çeşitli açıklamalar yapıldı.

Kansızlık ve Mikro Kanamalara Karşı Kolonoskopi ve Endoskopi Uyarısı

Basın toplantısında konuşan THD Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, özellikle yaşlılarda görülen kansızlık durumlarında dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ar, “Yaşlılarda koroner arter veya damar tıkanıklığı olan hastalar kan sulandırıcı kullanıyor. Bu kan sulandırıcıların yan etkisi olarak gözle görünmeyen mikro kanamalar oluşabiliyor. Belli bir yaştan sonra, bu gibi durumlarda kolonoskopi veya endoskopi yapılması önemlidir. Çünkü sindirim sistemi kanserleri görülme riski yaşla birlikte artıyor” dedi.

“Demir Eksikliği Gebelerde ve Çocuklarda Önemli Sorunlara Yol Açıyor”

Kongrenin ikinci başkanı Prof. Dr. Şule Ünal Cangül, demir eksikliği anemisinin özellikle gebelerde büyük bir sorun olduğunu belirtti. Cangül, “Demir eksikliği olan gebelerde yalnızca anne değil, doğacak bebeğin de demir eksikliği riski bulunuyor. Bebeğin hayatının ilk iki yılında bu durum sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Annenin demir depoları yeterli değilse, bebek de demir eksikliği ile dünyaya gelebiliyor” dedi.

Çocuklarda Demir Eksikliği Okul Başarısını Etkileyebilir

Prof. Dr. Cangül, demir eksikliğinin çocuklarda önemli etkileri olduğunu vurguladı. “Demir eksikliği olan çocuklarda konuşma, yürüyüş gibi gelişim basamaklarında gecikme görülebilir. Aynı zamanda okul başarısı da düşük olabilir” diyen Cangül, çocuklarda sık görülen enfeksiyonların da demir eksikliğiyle ilişkili olabileceğini ifade etti.

Hematoloji Alanında Yapay Zeka Uygulamaları Gelişiyor

THD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emin Kaya, hematoloji alanında yapay zeka uygulamalarının hızla geliştiğini belirtti. Yapay zeka destekli mikroskop analizlerinin, kan hücrelerini hızlıca inceleyerek özellikle lösemi gibi kanser türlerinde erken tanı imkanı sunduğunu ifade eden Kaya, “Bu analizler sayesinde lösemi gibi kan kanserleri hızlıca tespit edilebiliyor. Erken tanı, hastaların tedavi şansını önemli ölçüde artırıyor” dedi.

Kan Sulandırıcıların Görünmeyen Yan Etkilerine Karşı Uyarı

Kongrede konuşan Prof. Dr. Ar, kan sulandırıcı ilaçların yaşlılarda mikro kanamalara yol açabileceğini belirterek, “Yaşlı bireylerde kan sulandırıcı kullanımına bağlı olarak sindirim sistemi kanamalarına rastlanabiliyor. Bu nedenle kansızlık sorunu yaşayan yaşlı hastalarda düzenli olarak kolonoskopi ve endoskopi yapılması önemlidir” şeklinde konuştu.

Tromboz Riskine Karşı Hareketsizlikten Kaçının

THD Genel Sekreteri Prof. Dr. Özgür Mehtap ise tromboz ve damar tıkanıklıklarına dikkat çekti. Mehtap, dünyada her dört ölümden birinin damar tıkanıklığına bağlı olduğunu belirterek, hareketsizliğin ve sağlıksız beslenmenin tromboz riskini artırdığını vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi