BELLİ GRUPLAR RİSK ALTINDA
Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak nitelendirilen yeni koronavirüs, alınan tüm önlemlere karşın ülkemizde de etkisini göstermeye başladı. Bulaşma oranını aza indirmek, salgından korunmak için herkesin dikkat etmesi gerekiyor, ancak sağlık sorunları nedeniyle belli grupların risk yüzdesi daha yüksek.
KANSER HASTALARI DİKKATLİ OLMALI
Kanser hastaları da en riskli gruplar arasında yer alıyor. Halen kanser tedavisi gören hastalar da sürecin devamı konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, koronavirüs salgınında kanser hastalarının dikkat etmeleri gereken noktaları açıklarken 'Kemoterapi alması gereken hastaların genel durumu iyiyse ve enfeksiyonları yoksa tedavi devam edebilir' dedi.
TEMASI AZALTIN
Özellikle yaşlıları etkileyen yeni koronavirüs ayrıca diyabet, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum hastalıkları, nörolojik rahatsızlıklar ve kanser durumlarında daha riskli bir hale geliyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, 'Bütün insanlar gibi kronik hastalıkları olanlar da izolasyona, temizliğe ve başkalarıyla olan temasa dikkat etmeli. Bu hastaların el dezenfektanı ve sabun kullanmaları, kalabalıklara girmemeleri önemli' ifadelerini kullandı.
KANSER HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?
Kemoterapi alması gereken hastaların genel durumu iyiyse, kan testlerinin sonucunda sorun yoksa ve enfeksiyonları bulunmuyorsa, tedavi devam edebilir.
Bir hastanın kemoterapi planı varsa hastanın ve tedavi verilecek kurumun durumu göz önüne alınarak tedavi ve tetkikleri erteleyebilir. Burada hastanın muhakkak doktoruyla görüşmesi gerekir.
Kemoterapi alan hastaların enfeksiyon riskinden kaçınmaları için tedavi sonrasında evde zaman geçirmeleri önemli.
Kanser hastasının hastanede yatırılması gereken durumlarda refakatçi sayısı ve ziyaret zamanı kısıtlanmalı.
KEMOTERAPİ BİTTİYSE NELER YAPILMALI?
Bir hastanın kemoterapi tedavisi bitmişse ve rutin takibe başlanmışsa bir süre bu kontrolleri ertelenebilir.
Kemoterapi için gelen hastaların yanında fazla refakatçi olmamasına özen gösterilmeli, bu kişiler kemoterapi ünitelerine alınmamalı.
DOKTORUNUZLA MUHAKKAK GÖRÜŞÜN
Kanserli hastaların tedavi şemaları hastaneye daha az gelmeleri sağlanacak şekilde değiştirilebilir. Hasta bu konuyu doktoruyla görüşebilir.
Şikayeti olmayan, kontrole gelen hastaların filmleri daha sonra çekilecek şekilde yeni bir plan yapılabilir.