HABER: MELTEM KARAKAŞ

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, artan inşaat malzemelerine dikkat çekti. İnşaat maliyetlerinin yüzde 30 ile yüzde 100 arasında arttığına dikkat çeken Kılıç, 'Eskişehir'deki ev fiyatlarında her gün kademe kademe bir artış var. Malzeme fiyatlarına geldikçe ev fiyatlarına da biraz zam geliyor' diye konuştu.

600 LİRADAN BİN 400 LİRAYA ÇIKTI
Geçen seneye göre beton fiyatlarında ciddi artış olduğuna dikkat çeken Kılıç, '600 liralardan 1400 liralara geldi. Çimento aynı şekilde. Diğer inşaat malzemeleri, kalemlerine baktığımız zaman da yüzde 30 ile yüzde 100 arasında artışlar oldu bugüne kadar. Bunun tabi en büyük etkileri elektrik ve doğal gaz maliyetlerinin artmasıydı. Son zamanlarda örneğin doğal gaza indirimler geldikten sonra şu an son birkaç aydır PVC fiyatları biraz aynı devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de tabi asgari ücrete zam geleceği söyleniyor, ara zamlar olabilir deniyor. Bizim maliyetlerimiz de işçilik, elektrik ve doğal gaz gibi üç tane ana kalemden bire bir etkileniyorlar. Genel ekonominin durumundan da otomatikman etkileniyor. Böyle baktığımız zaman gene önümüzdeki dönemde de bir artış illa olacaktır. Buna tabi ekstra şu da gelebilir: Şimdi deprem bölgesinde ciddi bir konut yapımına girilecek. Buradaki şeyi şu an için ön göremiyoruz. Ne kadar bir malzeme o bölgeye gidecek,malzemede bir sıkıntı olacak mı? Azalan malzeme talebi artırdığı için, arz da yerinde saydığı için onun da bir fiyat artışı yansıyacak gibi konular da gündemde. Şu an için şunu söyleyebiliriz: Geçen sene yapılan bir inşaatla bugün başlanan bir inşaat arasında ortalama yüzde 70 civarı bir maliyet artışı var diyebiliriz' şeklinde konuştu.

'HER GÜN KADEME KADEME ARTIŞ VAR'
'Malzeme fiyatlarına zam geldikçe ev fiyatlarına da zam geliyor diyen Kılıç, 'Ama şu anda aslında ev alınacak doğru zamanlardan birinde olduğumuzu çok net söyleyebiliriz. Eskişehir'deki ev fiyatlarında her gün kademe kademe bir artış var. Malzeme fiyatlarına zam geldikçe ev fiyatlarına da zam geliyor. Piyasada şimdi ticari faaliyetini döndürmek için eski maliyetlerin üzerine bir kar koyup satılan daireler bittikçe yeni dairelerimiz hep yeni maliyetlerden fiyatlandırılıyor. Dolayısıyla sürekli bir artış devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bunlar maalesef artarak devam edecek. Ama buna işte asgari ücrete zam gelmesi, enerji maliyetlerine zam gelmesi veya deprem bölgesine fazla sayıda malzeme çekilmesi gibi etkenler de eklenirse, ön görümüzün üzerinde maliyetlerin gelme ihtimali de var' ifadelerini kullandı.